Květáková polévka
Základ
- 1 střední květák
- 1 polévková lžíce octa
- 1/2 čajové lžičky kmínu
- špetka mletého muškátového oříšku
- kostka zeleninového bujonu (nemusí být)
- sůl, pepř
- 1 vejce
Jíška
- 40 g slunečnicového oleje nebo sádla nebo másla (4 polévkové lžíce)
- 40 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
Jak na to
- květák rozdělit na růžičky, opláchnout, dát do vroucí vody společně s bujonem, solí, kmínem a pepřem
- po 3 - 5 minutách pár růžiček vyjmout, zchladit, odložit
- vařit doměkka, květák rozšťouchat
- zahustit jíškou, 10 minut povařit
- na závěr vmíchat vejce prošlehané se lžící vody
- dochutit muškátovým oříškem, solí, pepřem
.
- květák rozdělit na růžičky, opláchnout, dát do vroucí vody společně s bujonem, solí, kmínem a pepřem
- po 3 - 5 minutách pár růžiček vyjmout, zchladit, odložit
- vařit doměkka, květák rozšťouchat
- zahustit jíškou, 10 minut povařit
- na závěr vmíchat vejce prošlehané se lžící vody
- dochutit muškátovým oříškem, solí, pepřem
.