pondělí 20. června 2011

Květáková polévka

Květáková polévka


Základ

  • 1 střední květák
  • 1 polévková lžíce octa 
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • kostka zeleninového bujonu (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • 1 vejce


Jíška

  • 40 g slunečnicového oleje nebo sádla nebo másla (4 polévkové lžíce)
  • 40 g hladké mouky (2 polévkové lžíce) 


Jak na to  

- květák rozdělit na růžičky, opláchnout, dát do vroucí vody společně s bujonem, solí, kmínem a pepřem
- po 3 - 5 minutách pár růžiček vyjmout, zchladit, odložit
- vařit doměkka, květák rozšťouchat
- zahustit jíškou, 10 minut povařit
- na závěr vmíchat vejce prošlehané se lžící vody
- dochutit muškátovým oříškem, solí, pepřem
.

    čtvrtek 16. června 2011

    Restovaná zelenina

    Kořenová zelenina restovaná na másle


    • mrkev
    • celer
    • petržel
    • pastinák
    • máslo


    Jak na to  

    - z očištěné zeleniny škrabkou oddělovat tenké plátky
    - po menších dávkách restovat na másle
    .

    úterý 14. června 2011

    Vepřová omeleta Jiān dàn

    Vepřová omeleta Jiān dàn  煎蛋


    Rozpis na 4 omelety o průměru 14 centimetrů.


    Základ

    • 600 g vepřové plece
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na smažení


    Marináda

    • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
    • 1 čajová lžička kari koření
    • 1 čajová lžička soli
    • 1 čajová lžička pepře
    • 1 čajová lžička cukru
    • 4 vrchovaté polévkové lžíce bramborové nebo kukuřičné škrobové moučky
    • 4 vejce
    • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
    • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
    • cca 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na potření pánve  


    Jak na to  

    - na marinádu smíchat nejprve všechny suché ingredience, promíchat s vejci, olejem, sójovou omáčkou
    - maso nakrájet na menší kostky, obalit v marinádě
    - uzavřít, odložit do chladna
    - každou stranu smažit 8 - 10 minut na mírném plameni
    .

    sobota 11. června 2011

    Fazolové lusky na slanině

    Fazolové lusky na slanině


    • 450 g mražených fazolových lusků
    • 200 g anglické slaniny bez kůže vcelku
    • 15 g másla
    • 1/2 střední cibule
    • 1 stroužek česneku
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - na rozpuštěné máslo nasypat nerozmrazené fazolové lusky, nechat 3 minuty pod pokličkou povolit
    - odkrýt, 5 minut povařit do vyvaření vody
    - na suché pánvi osmahnout česnek, přidat slaninu, po chvilce i cibuli, cca 8 minut restovat dozlatova
    - smíchat, osolit, opepřit 
    .

    pátek 10. června 2011

    "Perník" z kefíru

    "Perník" z kefíru a Citronová poleva


    Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
    Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 


    Těsto

    • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
    • 100 ml slunečnicového oleje
    • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
    • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
    • 3 polévkové lžíce kakaa
    • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
    • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu


    Varianta k dozdobení

    • 190 g zakysané smetany
    • 100 g čokolády na vaření
    • 1 polévková lžíce cukru moučky (nemusí být) 
    • strouhaný kokos, čokoláda, mleté ořechy...


    Jak na to  

    - smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
    - dobře promíchat s kefírem a olejem
    - nalít na vymazaný a vysypaný plech
    - péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 160 °C, ještě cca 20 minut péct 
    .

    AZ rejstřík - seznam receptů

    POLÉVKY

       *  Adzuki polévka
       *  Bramborová 
       *  Brokolicová smetanovosýrová
       *  Cibulačka  
       *  Cizrnová polévka
       *  Cuketová
       *  Česnečka
       *  Česnečka krémová
       *  Dýňová
       *  Dýňová nadivoko
       *  Houbové kyselo
     
     
    MASO

    - HOVĚZÍ

      *  Rozdělení hovězího masa
       

       

    - MLETÉ



    - DRŮBEŽÍ

    - VNITŘNOSTI

    UZENINA

       *  Buřtguláš


    OMÁČKY

       

    PŘÍLOHY

       *  Bramborák
      
       
    TĚSTOVINY
    ZELENINA

    - LUŠTĚNINY

     
    HOUBY


       
       *  Crinkles
       *  Crumble 
       *  Koláče kynuté 
       *  Oreo cheesecake
       *  Ořechový dort 
       *  Palačinky
       *  Pavlova
       *  Perníčky

    SLADKÉ  NEPEČENÍ
    SLANÉ  PEČENÍ
       Housky
       *  Housky pivní s rozmarýnem
       *  Hubník 
       *  Chleba nehnětený
    STUDENÁ  KUCHYNĚ

    - POMAZÁNKY

       *  Vajíčková 
       *  Z Moravanky
       *  Z uzeného lososa
       *  Žampionová


       *  Rajčatový s majonézou
       *  Rajčatový šopský
       *  S krevetami a avokádem
       Sójový 
       *  Špenátový s jahodami
       *  Tzatziky
       *  Vlašský salát
       *  Z čínského zelí
       Z olomouckých tvarůžků


     - OSTATNÍ

       *  Bazalkové pesto
       *  Bruschetta s pestem, rajčetem, mozarellou a olivami
       *  Bruschetta s pestem, ztraceným vejcem a tyrolským špekem
       *  Bylinkové ochucené máslo
       *  Bylinkový domácí olej
       *  Frittata
       *  Guacamole - mexická salsa
       *  Jahody se smetanou
       *  Játrová vepřová paštika
       *  Nakládaný Hermelín 
       *  Paštika z kuřecích jater
       *  Plněný Hermelín (Camembert)
       *  Profiterolky se slanou náplní
       *  Roastbeef 
       *  Rychlá paštika na pánvi
       *  Sýrová roláda 
       *  Šunkové závitky v aspiku
       *  Tipy na silvestrovský stůl
       *  Vaječná tlačenka
       *  Zapečený trhací chléb