středa 20. února 2019

Marinovaná vepřová krkovice zapečená s bramborami

Marinovaná vepřová krkovice zapečená s bramborami


Základ

  • 4 plátky vepřové krkovice - 180 až 200 gramů jeden 
  • 1000 g brambor
  • 200 g cibule
  • 40 g sádla
  • sůl, mletý pepř, kmín


Marináda

  • 200 ml světlého piva
  • 140 g rajčatového protlaku 
  • 6 - 8 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky (40 ml)
  • 4 polévkové lžíce oleje (50 ml)
  • 3 čajové lžičky cukru (15 g)
  • 2 čajové lžičky kari koření (4 g)
  • 2 polévkové lžíce hořčice (50 g) - plnotučná nebo dijonská
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 čajová lžička pepře


Jak na to  

- smíchat ingredience na marinádu
- naložit lehce naklepané osolené a opepřené plátky krkovice, dát do chladna
- osmahnout polovinu cibule nakrájenou na kolečka
- do pekáče nandat restovanou cibuli, vyložit bramborami pokrájenými na plátky, osolit a pokmínovat
- narovnat plátky krkovice, zalít zbytkem marinády, poklást druhou půlkou koleček cibule
- péct zakryté 10 minut při 200 °C, dalších cca 40 minut při 180°C
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct ještě 10 - 15 minut
.

Jednoduché a pohodlně připravené.
Ostatně tak, jako všechna jídla z jednoho hrnce.


Marinování

Oloupané stroužky česneku jemně utřeme nebo prolisujeme.
Všechny suroviny na marinádu smícháme v misce.
Piva nedáváme celé množství najednou, nejprve vmícháme přibližně 150 mililitrů, pokud by byla marináda příliš hustá, pár lžic přidáme.
Záleží na hustotě hořčice a rajského protlaku.

Plátky krkovice lehce naklepeme klouby ruky.
Z obou stran je osolíme a opepříme.

Na dno mísy nandáme část marinády.
Na marinádu urovnáme plátky masa, zalijeme zbytkem marinády.

Mísu přetáhneme fólií, dáme do chladna.
Marinujeme alespoň půl hodiny, ideálně přes noc.
V závislosti na dobu marinování je fajn maso 2x až 3x otočit. 
Ale není to podmínkou. 



Příprava na pečení

Mísu s naloženou krkovicí vyndáme z lednice.
Než připravíme cibuli a brambory, necháme ji stát v pokojové teplotě.

Sloupnutou cibuli nakrájíme na tenčí kolečka.
Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce sádla.
Nasypeme zhruba polovinu připravené cibule.
Okolo 8 minut na mírném plameni promícháváme.
Vypneme.

Než se cibule orestuje, připravíme brambory.
Oloupané je nakrájíme na půl až třičtvrtěcentimetrové plátky.
Pokud máme nové brambory, slupku necháme, jen je před rozkrájením dobře umyjeme. 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Pečení

  • Pokud jsme cibuli opékali v nádobí, které nemůžeme použít v troubě, přendáme ji do pekáče.
  • Na opečenou cibuli vyrovnáme rozkrájené brambory.
    Osolíme je a posypeme kmínem.

  • Na brambory narovnáme plátky masa.
  • Přidáme i zbytek marinády, stáhneme ji stěrkou do pekáče.
    Posypeme druhou, neopečenou, půlkou koleček cibule.

  • Zakryjeme, dáme péct.
  • Po 10 minutách teplotu snížíme na 180 °C.
    Po zhruba 50 minutách pečení zkontrolujeme měkkost masa i brambor.
    Pokud měkké nejsou, přidáme ještě 10 minut, pak opět zkontrolujeme.
    Pokud jsou měkké, zvýšíme teplotu na 200 °C, pekáč odkryjeme a dopečeme dalších 10 až 15 minut dozlatova.


TIP!  Podobně rychle a jednoduše můžeme jako oběd nebo večeři připravit krkovici zapečenou s bramborami a smetanou nebo vepřové plátky zapečené s lečem a bramborem.
 








Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat