úterý 21. června 2011

Žampiony na másle

Žampiony dušené na másle


  • 500 g žampionů
  • 50 g másla
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička soli

Jak na to  

- očištěné a oloupané žampiony pokrájet na půlcentimetrové plátky
- osmahnout na másle, přidat sůl a kmín, dusit zakryté ve vlastní šťávě
- odkrýt, nechat vyvařit vodu, opéct dozlatova
.

Takto upravené žampiony jsou výborné samotné i jako příloha k masům.


Příprava

Žampiony očistíme.
Pokud je na klobouku tuhá slupka, stáhneme ji.
Podélně je nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.


Dušení

Na pánvi rozpustíme máslo.
Přidáme pokrájené žampiony, sůl a kmín.
Okolo minuty opatrně mícháme.
Po pár vteřinách žampiony začnou pouštět vodu.

Pánev zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme 10 až 15 minut.
Občas promícháme!
Žampiony většinou pustí dostatek vody a není potřeba je podlévat. Jestliže jsou ale sušší, podle potřeby k nim 50 až 100 mililitrů teplé vody přilijeme. Mícháme opatrně, abychom plátky nepolámali.


Orestování

  • Z pánve sundáme poklici, lehce zvýšíme teplotu.
  • Po chvilce se vyvaří všechna voda, žampiony se začnou opékat.

  • Občas je opatrně promícháme, pár minut je restujeme dozlatova.
  • Pokud je potřeba, přisolíme.

Žampiony použijeme jako přílohu ke grilovaným či dušeným masům, třeba k přírodním plátkům.
Nebo samotné s opečenou bagetou, kterou můžeme potřít česnekem a bylinkovým máslem.
Takto připravené žampiony také vhodně doplní zeleninové saláty.





TIP!  Pokud nechceme, aby žampiony zhnědly, před dušením je lehce zakápneme citronem.

TIP!  K orestovaným žampionům můžeme přidat nasekané bylinky a vmíchat vejce.
Usmažíme, podáváme s chlebem nebo pečivem.

TIP!  Žampiony můžeme připravit i bez podušení. Od začátku je restujeme na pánvi. Více je pak ale hlídáme a promícháváme.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Výborné a takhle se připravují houby. Bez cibule.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář, mám radost, že žampiony připravené podle receptu chutnaly.

      Vymazat