úterý 21. června 2011

Žampiony na másle

Žampiony dušené na másle


  • 500 g žampionů
  • 50 g másla
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička soli

Jak na to  

- očištěné a oloupané žampiony pokrájet na půlcentimetrové plátky
- osmahnout na másle, přidat sůl a kmín, dusit zakryté ve vlastní šťávě
- odkrýt, nechat vyvařit vodu, opéct dozlatova
.

Žampiony očistíme a pokud je na klobouku tuhá slupka, tak ji stáhneme.
Podélně nakrájíme na půlcentimetrové plátky.



Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme žampiony, sůl a kmín.
Zlehka osmahneme, zakryjeme poklicí.
Pokud pustí dostatek vody, nepodléváme. Jestliže jsou ale sušší, podlijeme zhruba 100 mililitry teplé vody.
Za občasného promíchání dusíme zakryté na mírném plameni 10 - 15 minut.
Mícháme opatrně, abychom plátky nepolámali.


Odkryjeme, zvýšíme teplotu.
Zlehka občas promícháme, opečeme dozlatova.
Pokud je potřeba, přisolíme.

Použijeme jako přílohu k přírodním plátkům nebo grilovaným masům.



TIP!  Pokud chceme, aby žampiony nezhnědly, lehce je před dušením zakápneme citronem.

TIP!!  Můžeme přidat nasekané bylinky a vmíchat lehce prokvedlaná vejce. Usmažíme, podáváme s chlebem nebo pečivem.

TIP!!!  Můžeme připravit i bez zakrytí a podlévání, více pak hlídáme a promícháváme.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat