čtvrtek 14. ledna 2021

Křenová omáčka

Křenová omáčka


Základ

  • 1200 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml 30 - 33% smetany
  • 100 g nastrouhaného křenu
  • 15 g másla
  • 1 žloutek (nemusí být)
  • sůl, cukr, šťáva z citronu


Cibulová jíška

  • 120 g cibule
  • 80 g másla
  • 70 g hladké mouky


Jak na to  

- na másle lehce orestovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přilít vlažný vývar, 100 ml smetany a čtvrtinu nastrouhaného křenu, osolit
- povařit 20 minut
- vmíchat polovinu křenu, ještě 2 minuty povařit, scedit
- vmíchat smetanu se žloutkem, sůl, cukr a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
- vmíchat studené máslo a zbytek křenu, dochutit

Rychlá jednoduchá omáčka. Řadí se po bok klasikám české kuchyně jako jsou rajská, koprovka, okurková, houbová...
 

Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Pokud nemáme k dispozici kuřecí vývar, povaříme ve vodě kostku bujonu.
Můžeme si předem připravit i křen, oškrabeme ho a nastrouháme. 
Protože ale křen rychle vyčpí, je fajn ho dát po nastrouhání do uzavíratelné nádoby, i když to bude jen na chvilku.
Nebo si ho budeme strouhat v jednotlivých krocích těsně před přidáním.


Cibulová jíška

V hrnci rozpustíme 80 gramů másla.
Přidáme nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 5 minut promícháváme.
Cibule zesklovatí.

Na cibuli nasypeme mouku.
Okolo 2 minut promícháváme.
Máme hotovou cibulovou jíšku.


Povaření a dokončení

  • Do hrnce na jíšku nalijeme 1200 mililitrů studeného nebo vlažného vývaru.
  • Přidáme také přibližně čtvrtinu nastrouhaného křenu, tedy okolo 25 gramů a půlku smetany, tedy 100 mililitrů.
    Za častého míchání přivedeme k varu.
    Ochutnáme, podle potřeby vmícháme sůl.
    Množství záleží na slanosti vývaru. V případě, že místo něj použijeme jen vodu, vmícháme čajovou lžičku soli.

  • Na mírném plameni za občasného promíchání 20 minut povaříme.
  • Vmícháme přibližně 50 gramů nastrouhaného křenu a ještě 2 minuty povaříme.
    Hrnec odstavíme ze sporáku, omáčku přecedíme.
    Vrátíme na mírný plamen na sporák.

  • Ve druhé půlce smetany můžeme vidličkou prošlehat žloutek.
  • Do omáčky ji vlijeme za stálého míchání.
    Díky žloutku bude omáčka hustší a sametovější.
    Ale i bez žloutku bude fajn

  • Ochutíme jednou zarovnanou polévkovou lžící cukru a jednou lžící čerstvé šťávy z citronu.
  • A špetkou mletého pepře.
    Pro výraznější chuť, dáme cukru i šťávy dvě lžíce.
    Přivedeme k varu, vypneme.

  • Vmícháme 15 gramů studeného másla a zbytek nastrouhaného křenu
  • Ochutnáme, podle potřeby přidáme cukr, sůl nebo citronovou šťávu.


Servírování

Křenová omáčka je výborná k uzenému masu, vařenému hovězímu masu, ale třeba i k přírodním plátkům nebo sekané. 
V bezmasé verzi ji podáváme s vejcem uvařeným natvrdo, naměkko nebo ztraceným.
Hodí se k ní vařený brambor i knedlík kynutýhouskový nebo hrnkový.

Pro zvýraznění chuti posypeme porce na talíři malým množstvím čerstvě nastrouhaného křenu.


TIP!  Křen má různou sílu, proto ho nejdříve ochutnáme a podle potřeby upravíme množství. Někdy ho budeme muset použít víc.

TIP!  Místo čerstvého křenu můžeme použít i sterilizovaný. V tom případě ale dáme pozor na množství cukru a citronové šťávy, protože ten nakládaný je už ochucený.
Přidáme ho do omáčky hned po jejím přecezení, po chvilce ochutnáme a podle potřeby přisolíme, přikyselíme nebo přisladíme.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat