Křenová omáčka
Základ
- 1200 ml kuřecího vývaru
- 200 ml 30 - 33% smetany
- 100 g nastrouhaného křenu
- 15 g másla
- 1 žloutek (nemusí být)
- sůl, cukr, šťáva z citronu
Cibulová jíška
- 120 g cibule
- 80 g másla
- 70 g hladké mouky
Jak na to
- na másle lehce orestovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- na másle lehce orestovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přilít vlažný vývar, 100 ml smetany a čtvrtinu nastrouhaného křenu, osolit
- povařit 20 minut
- povařit 20 minut
- vmíchat polovinu křenu, ještě 2 minuty povařit, scedit
- vmíchat smetanu se žloutkem, sůl, cukr a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
- vmíchat smetanu se žloutkem, sůl, cukr a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
- vmíchat studené máslo a zbytek křenu, dochutit
.
.
Rychlá jednoduchá omáčka. Řadí se po bok klasikám české kuchyně jako jsou rajská, koprovka, okurková, houbová...
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Pokud nemáme k dispozici kuřecí vývar, povaříme ve vodě kostku bujonu.
Můžeme si předem připravit i křen, oškrabeme ho a nastrouháme.
Protože ale křen rychle vyčpí, je fajn ho dát po nastrouhání do uzavíratelné nádoby, i když to bude jen na chvilku.
Nebo si ho budeme strouhat v jednotlivých krocích těsně před přidáním.
Cibulová jíška
V hrnci rozpustíme 80 gramů másla.
Přidáme nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 5 minut promícháváme.
Cibule zesklovatí.
Na cibuli nasypeme mouku.
Okolo 2 minut promícháváme.
Máme hotovou cibulovou jíšku.
Povaření a dokončení
- Do hrnce na jíšku nalijeme 1200 mililitrů studeného nebo vlažného vývaru. Přidáme také přibližně čtvrtinu nastrouhaného křenu, tedy okolo 25 gramů a půlku smetany, tedy 100 mililitrů.
Za častého míchání přivedeme k varu.
Ochutnáme, podle potřeby vmícháme sůl.
Množství záleží na slanosti vývaru. V případě, že místo něj použijeme jen vodu, vmícháme čajovou lžičku soli.
- Na mírném plameni za občasného promíchání 20 minut povaříme. Vmícháme přibližně 50 gramů nastrouhaného křenu a ještě 2 minuty povaříme.
Hrnec odstavíme ze sporáku, omáčku přecedíme.
Vrátíme na mírný plamen na sporák.
- Ve druhé půlce smetany můžeme vidličkou prošlehat žloutek. Do omáčky ji vlijeme za stálého míchání.
Díky žloutku bude omáčka hustší a sametovější.
Ale i bez žloutku bude fajn.
- Ochutíme jednou zarovnanou polévkovou lžící cukru a jednou lžící čerstvé šťávy z citronu. A špetkou mletého pepře.
Pro výraznější chuť, dáme cukru i šťávy dvě lžíce.
Přivedeme k varu, vypneme.
- Vmícháme 15 gramů studeného másla a zbytek nastrouhaného křenu. Ochutnáme, podle potřeby přidáme cukr, sůl nebo citronovou šťávu.
Servírování
Křenová omáčka je výborná k uzenému masu, vařenému hovězímu masu, ale třeba i k přírodním plátkům nebo sekané.
V bezmasé verzi ji podáváme s vejcem uvařeným natvrdo, naměkko nebo ztraceným.
Pro zvýraznění chuti posypeme porce na talíři malým množstvím čerstvě nastrouhaného křenu.
TIP! Křen má různou sílu, proto ho nejdříve ochutnáme a podle potřeby upravíme množství. Někdy ho budeme muset použít víc.
TIP! Místo čerstvého křenu můžeme použít i sterilizovaný. V tom případě ale dáme pozor na množství cukru a citronové šťávy, protože ten nakládaný je už ochucený.
Přidáme ho do omáčky hned po jejím přecezení, po chvilce ochutnáme a podle potřeby přisolíme, přikyselíme nebo přisladíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat