sobota 11. června 2011

Fazolové lusky na slanině

Fazolové lusky na slanině


  • 450 g mražených fazolových lusků
  • 15 g másla
  • 200 g anglické slaniny bez kůže vcelku
  • 1/2 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Jak na to  

- na rozpuštěné máslo nasypat nerozmrazené fazolové lusky, nechat 3 minuty pod pokličkou povolit
- odkrýt, 5 minut povařit do vyvaření vody
- na suché pánvi osmahnout česnek, přidat slaninu, po chvilce i cibuli, cca 8 minut restovat dozlatova
- smíchat, osolit, opepřit 
.

Slaninu nakrájíme na proužky, česnek na plátky a cibuli na kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme nerozmrazený obsah sáčku. Zakryjeme pokličkou
Nepodléváme, stačí voda, kterou pustí zmražené lusky. 
Okolo 3 minut dusíme na mírném ohni, fazolky povolí. Občas promícháme.
Opatrně, aby se nepolámaly.
Sundáme pokličku a ještě okolo 5 minut necháme na mírném ohni vyvařit vodu, kterou lusky pustily.
Měly by zůstat "na skus", nerozvařené a držet tvar.


Na suché pánvi, teflonová je ideální, zlehka opečeme plátky česneku, přidáme na proužky nakrájenou slaninu.
Na mírném plameni restujeme, začne se rozpouštět a zlátnout. Přidáme cibuli.
Okolo 8 minut promícháme, slanina i cibule budou dozlatova opečené.
Zlehka smícháme s fazolovými lusky, podle chuti osolíme a opepříme.

Použijeme jako přílohu ke grilovaným masům nebo přírodním plátkům, pečenému vepřovému....
Nebo podáváme samotnou s pečivem.




TIP!  Před podáváním můžeme do teplých fazolí vmíchat hrst strouhaného parmazánu.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: