- 450 g mražených fazolových lusků
- 200 g anglické slaniny bez kůže vcelku
- 15 g másla
- 1/2 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Jak na to
- na rozpuštěné máslo nasypat nerozmrazené fazolové lusky, nechat 3 minuty pod pokličkou povolit
- odkrýt, 5 minut povařit do vyvaření vody
- na suché pánvi osmahnout česnek, přidat slaninu, po chvilce i cibuli, cca 8 minut restovat dozlatova
- smíchat, osolit, opepřit
- na rozpuštěné máslo nasypat nerozmrazené fazolové lusky, nechat 3 minuty pod pokličkou povolit
- odkrýt, 5 minut povařit do vyvaření vody
- na suché pánvi osmahnout česnek, přidat slaninu, po chvilce i cibuli, cca 8 minut restovat dozlatova
- smíchat, osolit, opepřit
.
Příprava a podušení fazolek
Slaninu nakrájíme na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Sloupnutou cibuli na kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme nerozmrazené fazole.
Zakryjeme pokličkou.
Nepodléváme, stačí voda, kterou pustí zmražené lusky.
Okolo 3 minut dusíme na mírném plameni, fazolky povolí.
Občas je opatrně promícháme.
Sloupnutou cibuli na kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme nerozmrazené fazole.
Zakryjeme pokličkou.
Nepodléváme, stačí voda, kterou pustí zmražené lusky.
Okolo 3 minut dusíme na mírném plameni, fazolky povolí.
Občas je opatrně promícháme.
Sundáme pokličku a ještě 3 až 5 minut necháme na mírném plameni vyvařit vodu, kterou lusky pustily.
Měly by zůstat "na skus", nerozvařené a držet tvar.
Orestování česneku, slaniny, cibule a dokončení
Než se lusky podusí, orestujeme česnek, slaninu a cibuli.
Než se lusky podusí, orestujeme česnek, slaninu a cibuli.
- Na suché pánvi zlehka opečeme plátky česneku. Minuta až dvě by měly stačit.
Přidáme na proužky nakrájenou slaninu.
Na mírném plameni restujeme, slanina se začne rozpouštět a zlátnout.
- Přidáme rozkrájenou cibuli. Okolo 8 minut promícháváme.
Slanina i cibule budou dozlatova opečené.
- Obsah pánve opatrně smícháme s fazolovými lusky. Podle chuti osolíme a opepříme.
Takto připravené fazolové lusky použijeme jako přílohu ke grilovaným masům nebo přírodním plátkům, pečenému vepřovému... Nebo je podáváme samotné s pečivem.
TIP! Před podáváním můžeme do teplých fazolí vmíchat hrst strouhaného parmazánu.
TIP! Stejně připravíme i z čerstvých fazolových lusků.
Opláchneme je, odstřihneme konce, v případě potřeby pokrájíme na menší kusy.
Vhodíme do vroucí osolené vody, po zhruba 5 minutách mírného povaření fazole děrovanou naběračkou přendáme do ledové vody.
Lusky scedíme a smícháme s opečenou cibulí, slaninou a česnekem.
yummy
OdpovědětVymazatDík! :)
Vymazat