sobota 11. června 2011

Fazolové lusky na slanině

Fazolové lusky na slanině


  • 450 g mražených fazolových lusků
  • 200 g anglické slaniny bez kůže vcelku
  • 15 g másla
  • 1/2 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na rozpuštěné máslo nasypat nerozmrazené fazolové lusky, nechat 3 minuty pod pokličkou povolit
- odkrýt, 5 minut povařit do vyvaření vody
- na suché pánvi osmahnout česnek, přidat slaninu, po chvilce i cibuli, cca 8 minut restovat dozlatova
- smíchat, osolit, opepřit 
.

Příprava a podušení fazolek

Slaninu nakrájíme na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Sloupnutou cibuli na kostičky.

V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme nerozmrazené fazole.
Zakryjeme pokličkou.
Nepodléváme, stačí voda, kterou pustí zmražené lusky. 
Okolo 3 minut dusíme na mírném plameni, fazolky povolí.
Občas je opatrně promícháme.

Sundáme pokličku a ještě 3 až 5 minut necháme na mírném plameni vyvařit vodu, kterou lusky pustily.
Měly by zůstat "na skus", nerozvařené a držet tvar.


Orestování česneku, slaniny, cibule a dokončení

Než se lusky podusí, orestujeme česnek, slaninu a cibuli.

  • Na suché pánvi zlehka opečeme plátky česneku.
  • Minuta až dvě by měly stačit.
    Přidáme na proužky nakrájenou slaninu.
    Na mírném plameni restujeme, slanina se začne rozpouštět a zlátnout.

  • Přidáme rozkrájenou cibuli.
  • Okolo 8 minut promícháváme.
    Slanina i cibule budou dozlatova opečené.

  • Obsah pánve opatrně smícháme s fazolovými lusky.
  • Podle chuti osolíme a opepříme.

Takto připravené fazolové lusky použijeme jako přílohu ke grilovaným masům nebo přírodním plátkůmpečenému vepřovému... Nebo je podáváme samotné s pečivem.




TIP!  Před podáváním můžeme do teplých fazolí vmíchat hrst strouhaného parmazánu.

TIP!  Stejně připravíme i z čerstvých fazolových lusků.
Opláchneme je, odstřihneme konce, v případě potřeby pokrájíme na menší kusy.
Vhodíme do vroucí osolené vody, po zhruba 5 minutách mírného povaření fazole děrovanou naběračkou přendáme do ledové vody.
Lusky scedíme a smícháme s opečenou cibulí, slaninou a česnekem.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: