Drobenkový ovocný koláč s vařeným pudinkem
Ivi, díky za recept!
Rozpis je na hluboký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.
Drobenkové těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 210 g studeného másla
- 200 g cukru krupice
- 12 g kypřicího prášku do pečiva (1 sáček)
- 8 g vanilkového cukru (1 sáček)
- 1 větší vejce
- 1/4 kávové lžičky soli
- 10 g studeného másla a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Pudinková náplň
- 1000 ml mléka
- 80 g pudinkového prášku (2 sáčky)
- 60 - 80 g cukru krupice (3 - 4 polévkové lžíce)
Ovocná náplň
- 600 - 1000 g čerstvého, kompotovaného nebo mraženého ovoce
Jak na to
- v míse smíchat mouku, sůl, cukr a vanilkový cukr
- v míse smíchat mouku, sůl, cukr a vanilkový cukr
- přidat na kostky pokrájené máslo, zpracovat drobenku, necelou 1/4 odebrat stranou
- k drobence přidat prášek do pečiva, promíchat, přilít lehce prokvedlané vejce, promíchat
- uvařit pudink
- na vymazaný plech nasypat drobenku z mísy, urovnat ji, nalít na ni pudink
- nandat ovoce, posypat zbytkem drobenky
- péct 40 - 50 minut při 180 °C
.
.
Výborný rychlý koláč s nekonečným množstvím variací. Například čokoládový pudink a mražené višně, kokosový pudink a kompotovaný ananas, pistáciový pudink a čerstvé jahody, pudink karamelový a kompotované hrušky...
Příprava
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
- Kompotované ovoce scedíme, v cedníku ho necháme důkladně vykapat. Mražené ovoce necháme do poslední chvíle v lednici.
Čerstvé ovoce omyjeme a osušíme, velké pokrájíme na menší kousky nebo plátky.
Pokud použijeme ovoce, které na vzduchu hnědne, po rozkrájení ho pokapeme šťávou z citronu.
Citronová šťáva z velké části zabrání změně barvy.
- Dno a boky plechu pomažeme malým plátkem studeného másla. Na plech nasypeme dvě polévkové lžíce hrubé mouky, třesením a nakláněním s ní pokryjeme celou vymazanou plochu plechu.
Místo másla můžeme plech potřít jednou polévkovou lžící slunečnicového oleje. Nebo plech vyložíme pečicím papírem.
- Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr a vanilkový cukr. Promícháme.
Studené máslo nakrájíme na kostičky, které přidáme do mísy k mouce. Rychle konečky prstů zpracujeme sypkou drobenku.
Do hrnku si jí odebereme přibližně 200 gramů, odložíme ji zatím stranou.
- K drobence v míse vmícháme kypřicí prášek do pečiva. Vidličkou mírně prokvedláme vejce, pramínkem ho rovnoměrně nalijeme do mísy na drobenku.
Vařečkou promícháme.
Pudinková náplň
- Z jednoho litru studeného mléka odlijeme zhruba 200 mililitrů do hrnku nebo větší misky. Důkladně v něm rozmícháme cukr a oba pudinkové prášky.
Množství cukru si upravíme podle chuti a podle kyselosti nebo sladkosti přidaného ovoce.
Zatím odložíme stranou.
- Zbytek mléka, tedy 800 mililitrů, nalijeme do hrnce. Postavíme ho na sporák a na středním plameni začneme zahřívat.
Jakmile se začne vařit, hrnec odstavíme.
Znovu dobře promícháme odložené mléko s pudinkovým práškem a cukrem a vlijeme ho do horkého mléka.
Vrátíme na sporák.
- Za stálého míchání, ideálně vařečkou, minutu až dvě na mírném plameni povaříme. Vypneme.
- Při zahřívání mléka hlídáme, aby z hrnce "neuteklo". Včas ho odstavíme ze sporáku.
- Při vaření pudinku dáme pozor, aby se nepřipaloval, nepřestáváme, hlavně ode dna, promíchávat. Jakmile se pudink, byť lehce, připálí, začne nepříjemně "vonět".
Pokud se to přihodí, raději uvaříme nový.
- Pudink s cukrem můžeme hned rozmíchat v celém množstvím mléka. Na mírném plameni a za neustálého míchání přivedeme k varu. Po jedné až dvou minutách občasného probublávání vypneme.
Upečení
- Drobenkové těsto z mísy nasypeme na vymazaný a vysypaný plech. Obrácenou stranou polévkové lžíce ho jemným tlakem urovnáme do roviny.
Můžeme použít i malý váleček nebo hladkou rovnou sklenici.
V žádném případě ale nevyvíjíme příliš velký tlak, hlavně jde o rovnoměrné rozložení na celou plochu plechu.
- Na urovnané drobenkové těsto opatrně nalijeme horký pudink, stěrkou ho roztáhneme do všech krajů. Na pudink poskládáme připravené ovoce.
Na závěr posypeme odloženou drobenkou a ihned dáme péct.
- Za 40 až 50 minut bude hotovo.
Před krájením necháme koláč vychladnout.
TIP! Rozpis na větší plech nebo pro silnější vrstvu těsta:
- 600 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 250 g másla
- 1 větší vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1/4 kávové lžičky soli
TIP! Klidně jako zpestření a obměnu můžeme zaměnit klasický kypřicí prášek do pečiva za kypřicí prášek do perníku.
TIP! Do uvařeného pudinku můžeme vmíchat jednu až dvě polévkové lžíce strouhaného kokosu, mletých oříšků, alkoholu, šťávy z citronu, marmelády...
TIP! Máslo lze nahradit Herou.
TIP! Při zpracování drobenky můžeme postupovat tak, že hned smícháme všechny suroviny najednou, tedy mouku, prášek do pečiva, sůl, cukry, na kostky nakrájené máslo a vidličkou lehce prošlehané vejce.
Pak odebereme necelou čtvrtinu drobenky stranou.
Zbytek urovnáme na plech, zalijeme pudinkem, naskládáme ovoce, posypeme odloženou drobenkou a dáme péct.
TIP! Podobně rychle a s minimálním úsilím připravíme Ovocný drobenkový koláč.
Žádné komentáře:
Okomentovat