úterý 9. května 2023

Drobenkový ovocný koláč s pudinkem

Drobenkový ovocný koláč s vařeným pudinkem

Ivi, díky za recept!


Rozpis je na hluboký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů. 


Drobenkové těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 210 g studeného másla
  • 200 g cukru krupice
  • 12 g kypřicího prášku do pečiva (1 sáček)
  • 8 g vanilkového cukru (1 sáček)
  • 1 větší vejce
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 10 g studeného másla a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu 


Pudinková náplň

  • 1000 ml mléka
  • 80 g pudinkového prášku (2 sáčky)
  • 60 - 80 g cukru krupice (3 - 4 polévkové lžíce)


Ovocná náplň

  • 600 - 1000 g čerstvého, kompotovaného nebo mraženého ovoce


Jak na to  

- v míse smíchat mouku, sůl, cukr a vanilkový cukr
- přidat na kostky pokrájené máslo, zpracovat drobenku, necelou 1/4 odebrat stranou
- k drobence přidat prášek do pečiva, promíchat, přilít lehce prokvedlané vejce, promíchat
- uvařit pudink
- na vymazaný plech nasypat drobenku z mísy, urovnat ji, nalít na ni pudink
- nandat ovoce, posypat zbytkem drobenky 
- péct 40 - 50 minut při 180 °C 
.

Výborný rychlý koláč s nekonečným množstvím variací. Například čokoládový pudink a mražené višně, kokosový pudink a kompotovaný ananas, pistáciový pudink a čerstvé jahody, pudink karamelový a kompotované hrušky...


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Kompotované ovoce scedíme, v cedníku ho necháme důkladně vykapat.
  • Mražené ovoce necháme do poslední chvíle v lednici.
    Čerstvé ovoce omyjeme a osušíme, velké pokrájíme na menší kousky nebo plátky.
    Pokud použijeme ovoce, které na vzduchu hnědne, po rozkrájení ho pokapeme šťávou z citronu.
    Citronová šťáva z velké části zabrání změně barvy.

  • Dno a boky plechu pomažeme malým plátkem studeného másla.
  • Na plech nasypeme dvě polévkové lžíce hrubé mouky, třesením a nakláněním s ní pokryjeme celou vymazanou plochu plechu.
    Místo másla můžeme plech potřít jednou polévkovou lžící slunečnicového oleje. Nebo plech vyložíme pečicím papírem.


Drobenkové těsto

  • Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr a vanilkový cukr. 
  • Promícháme.
    Studené máslo nakrájíme na kostičky, které přidáme do mísy k mouce. Rychle konečky prstů zpracujeme sypkou drobenku.
    Do hrnku si jí odebereme přibližně 200 gramů, odložíme ji zatím stranou.

  • K drobence v míse vmícháme kypřicí prášek do pečiva.
  • Vidličkou mírně prokvedláme vejce, pramínkem ho rovnoměrně nalijeme do mísy na drobenku.
    Vařečkou promícháme.


Pudinková náplň

  • Z jednoho litru studeného mléka odlijeme zhruba 200 mililitrů do hrnku nebo větší misky.
  • Důkladně v něm rozmícháme cukr a oba pudinkové prášky.
    Množství cukru si upravíme podle chuti a podle kyselosti nebo sladkosti přidaného ovoce.
    Zatím odložíme stranou.

  • Zbytek mléka, tedy 800 mililitrů, nalijeme do hrnce.
  • Postavíme ho na sporák a na středním plameni začneme zahřívat.
    Jakmile se začne vařit, hrnec odstavíme.
    Znovu dobře promícháme odložené mléko s pudinkovým práškem a cukrem a vlijeme ho do horkého mléka.
    Vrátíme na sporák.

  • Za stálého míchání, ideálně vařečkou, minutu až dvě na mírném plameni povaříme.
  • Vypneme.

  • Při zahřívání mléka hlídáme, aby z hrnce "neuteklo".
  • Včas ho odstavíme ze sporáku.
  • Při vaření pudinku dáme pozor, aby se nepřipaloval, nepřestáváme, hlavně ode dna, promíchávat.
  • Jakmile se pudink, byť lehce, připálí, začne nepříjemně "vonět".
    Pokud se to přihodí, raději uvaříme nový.
  • Pudink s cukrem můžeme hned rozmíchat v celém množstvím mléka. Na mírném plameni a za neustálého míchání přivedeme k varu.
  • Po jedné až dvou minutách občasného probublávání vypneme.


Upečení

  • Drobenkové těsto z mísy nasypeme na vymazaný a vysypaný plech.
  • Obrácenou stranou polévkové lžíce ho jemným tlakem urovnáme do roviny.
    Můžeme použít i malý váleček nebo hladkou rovnou sklenici.
    V žádném případě ale nevyvíjíme příliš velký tlak, hlavně jde o rovnoměrné rozložení na celou plochu plechu.

  • Na urovnané drobenkové těsto opatrně nalijeme horký pudink, stěrkou ho roztáhneme do všech krajů.
  • Na pudink poskládáme připravené ovoce.
    Na závěr posypeme odloženou drobenkou a ihned dáme péct.

  • Za 40 až 50 minut bude hotovo.

Před krájením necháme koláč vychladnout.

 
TIP!  Rozpis na větší plech nebo pro silnější vrstvu těsta:
  • 600 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 1 větší vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1/4 kávové lžičky soli

TIP!  Klidně jako zpestření a obměnu můžeme zaměnit klasický kypřicí prášek do pečiva za kypřicí prášek do perníku.

TIP!  Do uvařeného pudinku můžeme vmíchat jednu až dvě polévkové lžíce strouhaného kokosu, mletých oříšků, alkoholu, šťávy z citronu, marmelády...

TIP!  Máslo lze nahradit Herou.

TIP!  Při zpracování drobenky můžeme postupovat tak, že hned smícháme všechny suroviny najednou, tedy mouku, prášek do pečiva, sůl, cukry, na kostky nakrájené máslo a vidličkou lehce prošlehané vejce.
Pak odebereme necelou čtvrtinu drobenky stranou. 
Zbytek urovnáme na plech, zalijeme pudinkem, naskládáme ovoce, posypeme odloženou drobenkou a dáme péct.

TIP!  Podobně rychle a s minimálním úsilím připravíme Ovocný drobenkový koláč

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat