pondělí 15. května 2023

Kuřecí rarášci

Rarášci neboli kuřecí kousky v pivním těstíčku


Základ


  • 550 - 600 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
  • slunečnicový olej nebo sádlo na smažení


Těstíčko

  • 100 ml piva 
  • 45 g kukuřičného nebo bramborového škrobu (3 polévkové lžíce)
  • 40 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 25 g hořčice (2 polévkové lžíce)
  • 12 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 5 g soli (1 čajová lžička)
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • mletý pepř

Jak na to  

- smíchat všechny ingredience na těstíčko, prošlehat metličkou
- maso nakrájet na kousky, dobře promíchat v těstíčku
- odložit na hodinu, ale klidně i přes noc do chladna
- smažit z obou stran do zlatova
.
 
Stálice jídelních lístků, rychlovka k obědu nebo večeři. Dá se obměnit kořením nebo třeba vmícháním strouhaného sýra, utřeného česneku...


Příprava

  • V míse smícháme všechny ingredience na těstíčko.
  • Nejdříve suché, pak přidáme mokré.
    Důkladně vše metličkou prošleháme.

  • Maso opláchneme a osušíme.
  • Nakrájíme ho na jeden a půl až dvoucentimetrové kousky.
    Vmícháme je do mísy k těstíčku.

  • Uzavřeme nebo mísu přetáhneme fólií či alobalem.
  • Dáme ji do ledničky na alespoň hodinu.
    Klidně si vše připravíme den předem a necháme v lednici přes noc.


Smažení

  • V hlubší pánvi dobře rozehřejeme olej nebo sádlo.
  • Větší polévkovou lžící nabíráme maso obalené v těstíčku, dáme smažit.
    Pokud chceme mít rarášky větší, dáme na sebe dvě polévkové lžíce a na pánvi je lehce roztáhneme do šířky.
    Maso by mělo ležet vedle sebe, ne na sobě.

  • Směs vždy před dalším nabráním od spodu dobře promícháme.
  • Po dvou až třech minutách každého raráška obrátíme a dosmažíme, opět dvě až tři minuty, do zlatova.
    Hotové je z pánve přendáme na pár vteřin na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku.

Rarášky podáváme s bramborovou kaší, vařeným bramborem, zeleninovým salátem a tatarkou.
Porce je vhodné doplnit plátkem citronu.



TIP!  Těstíčko by mělo mít akorát hustou konzistenci, aby kousky masa obalilo, ale zůstalo mírně tekuté. Pokud je moc husté, vmícháme jednu až dvě polévkové lžíce piva. Pokud naopak teče a na kouscích masa nedrží, je ho potřeba zahustit polévkovou lžící škrobu. Nebo dvěma.

Žádné komentáře:

Okomentovat