sobota 6. února 2021

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky


  • 120 g cukru krupice
  • 2 bílky pokojové teploty (60 - 65 g) 
  • rozpůlený citron
  • sůl
  • gelová barva pro obarvení


Jak na to  

- bílky pokojové teploty dát do mísy od robota vytřené rozpůleným citronem, přidat pár zrnek soli
- začít šlehat na nižší otáčky, postupně, po lžících a s intervaly přidávat cukr
- došlehat dotuha
- před vypnutím ev. vmíchat gelovou barvu pro obarvení
- sázet nebo stříkat různé tvary na plech vyložený pečicím papírem
- dát do trouby, prvních 10 minut péct při 110 °C
- snížit teplotu na 70 °C, sušit 2 až 3 hodiny, občas troubu na chvilku pootevřít pro vyvětrání páry
- hotové pusinky nechat ve vypnuté pootevřené troubě vychladnout
- skladovat ve vzduchotěsné nádobě

Pusinky můžeme podávat samotné ke kávě nebo čaji. Nebo je použít do různých dezertů. Prima se s nimi dozdobí dorty a zákusky, bezvadné jsou také jako vánoční cukroví.
Dají se barvit, různě dochucovat, zdobit čokoládou, barevnou rýží... 


Příprava

Zhruba hodinu předem pečlivě oddělíme žloutky a bílky.
Bílky necháme stát v pokojové teplotě.
Žloutky uklidíme do lednice k jinému využití.

Plech vyložíme pečicím papírem.
Pokud budeme dělat drobnější tvary, budeme z tohoto množství potřebovat plechy dva.

Metly i mísu na šlehání sněhu důkladně vytřeme rozpůleným citronem.
Do mísy nalijeme bílky.
Přidáme k nim čtvrt kávové lžičky soli. 
Prostě pár zrníček.

Zapneme troubu, nastavíme na 110 °C.


Sníh

  • Bílky začneme šlehat na nižší až střední otáčky.
  • V momentě, kdy budou lehce prošlehané, budou připomínat řídkou krupicovou kaši, začneme postupně přidávat cukr.

  • Bez vypnutí robota k nim nasypeme jednu polévkovou lžíci cukru.
  • Zhruba po jedné a půl minutě přidáme další lžíci a ve stejných intervalech pokračujeme do spotřebování celého množství cukru.

  • Po přidání poslední lžíce zvýšíme otáčky a během 5 až 8 minut ušleháme pevný lesklý sníh.
  • Pro barevnou variantu do sněhu na závěr krátce zašleháme miniaturní množství gelové barvy.
    Pro pastelové tóny stačí jedna až dvě kapky ve velikosti špendlíkové hlavičky.


Sušení

Sníh nandáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a přímo na papír na plechu tvoříme pusinky, kytičky, kolečka, esíčka, čísla, písmena...
Nebo na papír jen pomocí dvou čajových lžiček tvoříme malé hromádky.
Jednou lžičkou nabereme menší množství sněhu a druhou ho stáhneme na pečicí papír.

  • Plech s pusinkami dáme do trouby.
  • Po 10 minutách snížíme teplotu na 70 °C.

  • První hodinu sušení každou čtvrt hodinu na pár vteřin otevřeme troubu, abychom vyvětrali páru.
  • Celkem sušíme 2 až 3 hodin, záleží na velikosti vytvořených tvarů.
    Je lepší sušit na menší teplotu a delší čas, aby pusinky zůstaly zářivě bílé a lesklé.

  • Správně usušené sněhové pusinky jdou lehce zvednout z pečicího papíru, uvnitř nejsou gumové.
  • Pokud jsou k papíru stále přilepené, sušíme je dál.
    Po úplném dosušení vypneme troubu, pootevřeme ji a pusinky v ní necháme zcela vychladnout.

Sněhové pusinky uskladníme v dokonale vzduchotěsné nádobě, vydrží bez problémů i několik týdnů.


TIP!  Testů na zjištění, jestli je sníh správně ušlehaný je několik. 
  • Po vytažení šlehací metly zůstane ze sněhu trčet špička.
  • Když obrátíme mísu se sněhem dnem vzhůru, ani se nehne, hezky v ní zůstane a nevypadne.
  • Když do sněhu zařízneme nůž a kus sněhu s ním odloupneme, vzniklá díra se nezaplní, její hrany zůstanou ostré.

TIP!  Pokud v troubě sušíme dva plechy najednou, vypneme spodní ohřev a po čtvrt hodině plechy měníme. Druhou a popřípadě další hodinu je bude stačit prohodit každou půlhodinu. 
Horní plech dáme na spodní mřížku, ten, co byl dole zase na horní.

TIP!  Jestliže chceme na pusinkách dosáhnout efektu pruhů, naneseme špejlí nebo párátkem na vnitřní stranu sáčku dvě až čtyři různě široké čáry gelové barvy.
Od zdobicí špičky směrem k okraji sáčku.

TIP!  Pro zajímavý efekt, ale i chuť pusinek můžeme do sněhu vmíchat kakaový prášek. Nasypeme ho na povrch sněhu a zlehka vmícháme. Pusinky budou po usušení hezky mramorované i uvnitř. 
Stejného efektu dosáhneme i se skořicí nebo mletou kávou.

TIP!  Pusinky můžeme použít i jinak.
  • Ušleháme hustou šlehačku, vmícháme do ní pár hruběji rozdrcených pusinek, můžeme přidat také ovoce nebo nastrouhanou čokoládu.
  • Směs nandáme do pohárových sklenic, posypeme kávou, kakaem, strouhanou čokoládou, mletými ořechy...
    A máme rychlý výborný dezert.

  • Nebo pár pusinek hruběji rozdrtíme, následně je můžeme smíchat třeba s mletými ořechy a máme drobenku na dozdobení zmrzlinových i šlehačkových pohárů.

TIP!  Při zdobení dortů a dezertů musíme počítat s tím, že pusinky zvlhnou a změknou. Zdobíme s nimi proto na poslední chvíli nebo je zespodu natřeme vrstvou čokolády, abychom udělali izolační vrstvu.
Ale i tak do sebe po několika hodinách na vzduchu vlhkost natáhnou.

TIP!  Pár pusinek zabalených v celofánu poslouží jako pěkný sladký jedlý dárek.



Žádné komentáře:

Okomentovat