úterý 29. října 2019

Tvarohové lívance

Lívance z tvarohového těsta


Rozpis na cca 25 lívanců o průměru 6 centimetrů.

  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 čajové lžičky cukru krupice
  • rozpůlený citron na vytření mísy
  • slunečnicový olej na smažení
  • sůl
  • k servírování: marmeláda, tvaroh, povidla, zakysaná smetana... 


Jak na to  

- z bílků ušlehat pevný sníh
- utřít žloutky s cukrem, smíchat s tvarohem, moukou a mlékem
- jemně vmíchat sníh
- smažit dozlatova
.

Tvarohové lívance jsou raz dva hotové.  
Do 15 minut můžeme podávat výbornou voňavou snídani nebo svačinu.


Těsto

  • Do jednoho hrnku si odvážíme 150 gramů polohrubé mouky.
  • Do druhého hrnku odměříme 200 mililitrů mléka.
    Připravíme dvě mísy, jednu, ve které budeme šlehat sníh, vytřeme rozpůleným citronem.

  • Vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky.
  • Bílky dáme do mísy vytřené citronem, žloutky do té druhé, nevytřené.
    K bílkům nasypeme čtvrt čajové lžičky soli.
    Ke žloutkům přidáme 2 čajové lžičky cukru krupice.

  • Z bílků ušleháme tuhý sníh, za 4 až 5 minut bude hotový.
  • Když ze sněhu vytáhneme metličky, musí vytvořit pevné ostré špičky.
    A když mísu obrátíme dnem vzhůru, sníh z ní nevypadne.

  • Mixér nevypínáme, rychlost nastavíme na nejnižší stupeň.
  • Bez umytí metliček třeme žloutky s cukrem ve druhé míse okolo 2 minut. 

  • Do mísy k utřeným žloutkům přidáme tvaroh, přisypeme mouku a přilijeme mléko.
  • Necelou minutu prošleháme.
    Ruční šlehač odložíme.
    Do těsta už jen stěrkou postupně a jemně vmícháme ušlehaný sníh.


Smažení a servírování

  • Do malého hrnku si odlijeme zhruba 6 polévkových lžic slunečnicového oleje a připravíme mašlovačku na potírání.
  • Na sporák připravíme pánev.
    Pokud máme sporák plynový, tak se pod pánev bude hodit kulatá litinová podložka.
    Ideální je samozřejmě pánev lívanečníková. Ale klidně budeme lívance smažit na pánvi normální a dělat jich více menších najednou. Tvary lívanců budou lehce rustikální, nebudou jeden jako druhý.


  • Rozehřejeme lívanečníkovou pánev.
  • Mašlovačkou ji lehce potřeme olejem.

  • Polévkovou lžící nabíráme těsto, na pánvi ho obrácenou stranou lžíce jemně uhladíme.
  • Vrstva těsto by měla být zhruba půl centimetru vysoká.
    Lívance smažíme na středním plameni okolo 2 minut z obou stran dozlatova.

  • Pánev vždy před nandáním další várky těsta lehce potřeme olejem.
  • Těsto vždy před nandáním na pánev jemně ode dna promícháme.

Lívance posypeme cukrem moučkou nebo pomažeme marmeládou, Nutellou, povidly, můžeme je polít javorovým sirupem.
Nebo je potřeme tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a troškou mléka. Fajn bude i zakysaná smetana smíchaná s cukrem moučkou.
Můžeme je doplnit i zmrzlinou a čerstvým ovocem.


TIP!  Na lívance je o fous lepší použít tvaroh ve vaničce.

Žádné komentáře:

Okomentovat