Rozpis na cca 25 lívanců o průměru 6 centimetrů.
- 250 g tučného tvarohu
- 200 ml mléka
- 150 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 2 čajové lžičky cukru krupice
- rozpůlený citron na vytření mísy
- slunečnicový olej na smažení
- sůl
- k servírování: marmeláda, tvaroh, povidla, zakysaná smetana...
Jak na to
- z bílků ušlehat pevný sníh
- utřít žloutky s cukrem, smíchat s tvarohem, moukou a mlékem
- jemně vmíchat sníh
- smažit dozlatova
.
- z bílků ušlehat pevný sníh
- utřít žloutky s cukrem, smíchat s tvarohem, moukou a mlékem
- jemně vmíchat sníh
- smažit dozlatova
.
Tvarohové lívance jsou raz dva hotové.
Do 15 minut můžeme podávat výbornou voňavou snídani nebo svačinu.
Těsto
- Do jednoho hrnku si odvážíme 150 gramů polohrubé mouky. Do druhého hrnku odměříme 200 mililitrů mléka.
Připravíme dvě mísy, jednu, ve které budeme šlehat sníh, vytřeme rozpůleným citronem.
- Vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky. Bílky dáme do mísy vytřené citronem, žloutky do té druhé, nevytřené.
K bílkům nasypeme čtvrt čajové lžičky soli.
Ke žloutkům přidáme 2 čajové lžičky cukru krupice.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh, za 4 až 5 minut bude hotový. Když ze sněhu vytáhneme metličky, musí vytvořit pevné ostré špičky.
A když mísu obrátíme dnem vzhůru, sníh z ní nevypadne.
- Mixér nevypínáme, rychlost nastavíme na nejnižší stupeň. Bez umytí metliček třeme žloutky s cukrem ve druhé míse okolo 2 minut.
- Do mísy k utřeným žloutkům přidáme tvaroh, přisypeme mouku a přilijeme mléko. Necelou minutu prošleháme.
Ruční šlehač odložíme.
Do těsta už jen stěrkou postupně a jemně vmícháme ušlehaný sníh.
- Do malého hrnku si odlijeme zhruba 6 polévkových lžic slunečnicového oleje a připravíme mašlovačku na potírání. Na sporák připravíme pánev.
- Rozehřejeme lívanečníkovou pánev. Mašlovačkou ji lehce potřeme olejem.
Pokud máme sporák plynový, tak se pod pánev bude hodit kulatá litinová podložka.
Ideální je samozřejmě pánev lívanečníková. Ale klidně budeme lívance smažit na pánvi normální a dělat jich více menších najednou. Tvary lívanců budou lehce rustikální, nebudou jeden jako druhý.
- Polévkovou lžící nabíráme těsto, na pánvi ho obrácenou stranou lžíce jemně uhladíme. Vrstva těsto by měla být zhruba půl centimetru vysoká.
Lívance smažíme na středním plameni okolo 2 minut z obou stran dozlatova.
- Pánev vždy před nandáním další várky těsta lehce potřeme olejem. Těsto vždy před nandáním na pánev jemně ode dna promícháme.
Lívance posypeme cukrem moučkou nebo pomažeme marmeládou, Nutellou, povidly, můžeme je polít javorovým sirupem.
Nebo je potřeme tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a troškou mléka. Fajn bude i zakysaná smetana smíchaná s cukrem moučkou.
Můžeme je doplnit i zmrzlinou a čerstvým ovocem.
TIP! Na lívance je o fous lepší použít tvaroh ve vaničce.
Žádné komentáře:
Okomentovat