pondělí 16. května 2011

Cikánské špekáčky

Cikánské špekáčky


  • 6 špekáčků
  • 2 cibule
  • 150 - 250 ml černého piva
  • 250 ml kečupu
  • pepř
  • feferonka


Jak na to
 
- oloupané špekáčky podélně nakrojit, rozevřít, naplnit kolečky cibule
- zavřít, naskládat do pekáčku, přidat zbytek cibule a feferonky
- smíchat pivo s kečupem, opepřit
- nalít na špekáčky
- péct 10 minut zakryté při 200 °C, dalších 60 - 70 minut bez zakrytí


Koupíme kvalitní špekáčky, nejlépe u řezníka!

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Špekáčky oloupeme, podélně rozkrojíme, ale nedořízneme.
Rozevřeme a vložíme cibuli nakrájenou na kolečka.
Zavřeme, naskládáme do zapékací misky nebo pekáčku.  Zbylou nakrájenou cibulí vyplníme mezery.
Můžeme přidat feferonku.


Smícháme pivo, kečup a podle chuti pepř.
Pokud je kečup příliš hustý, přidáme ještě 50 - 100 mililitrů piva.
Pokud chceme pikantnější variantu, použijeme kečup ostrý nebo přidáme na špičku nože chilli.
Připravenou směsí zalijeme špekáčky tak, aby nebyly zcela ponořené.


Zakryté pečeme 10 minut, pak odkryjeme a pečeme dalších 50 - 70 minut dokud špekáčky nezískají kůrčičku.
Pokud nemáme poklici na mísu, použijeme alobal.


Podáváme s chlebem nebo pečivem, třeba doma upečeným.

Přejít na seznam receptů

1 komentář:

  1. Dana > Zaměnila jsem špekáčky za kuřecí maso. Poprvé jsem zapékací misku vymázla rozpuštěným sádlem a bylo to moc dobré. Podruhé jsem místo sádla pod kousky masa přidala hodně libovou anglickou slaninu nakrájenou na hrubé hranolky a bylo to ještě lepší ...

    OdpovědětVymazat