neděle 1. ledna 2012

Rajčatová polévka I.

Rajčatová polévka s paprikou a bazalkou


  • 850 ml loupaných rajčata v konzervě - 2 plechovky po 425 ml
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 250 g zelené tlustostěnné papriky (1 větší)
  • 150 g cibule (1 větší)
  • 500 ml vývaru nebo kostka bujónu
  • 6 stroužků česneku
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 10 g másla
  • 1 čajová lžička cukru 
  • 2 čajové lžičky sušené bazalky
  • 2 zarovnané čajové lžičky soli
  • 1 kávová lžička mletého pepře
  • pro servírování zakysaná smetana a čerstvě mletý pepř


Jak na to

- na oleji a másle postupně osmahnout cibuli, česnek a papriku
- přidat cukr, lehce zkaramelizovat, vmíchat bazalku
- vmíchat rajčata a protlak, osolit, opepřit, zalít vývarem
- 20 minut povařit, přidat česnek, rozmixovat
- podle potřeby dochutit
.


Cibuli nakrájíme na kostičky, 4 stroužky česneku na plátky a papriku na malé proužky.
V hrnci rozehřejeme olivový olej společně s máslem.
Přidáme cibuli, na mírném ohni za občasného promíchání necháme zesklovatět.
Po 6 minutách přidáme česnek, mícháme, po další minutě nasypeme papriku.
Mírně zvýšíme teplotu.
Za 1 - 2 minuty bude voda, kterou pustila paprika vyvařená. Přisypeme cukr, 2 minuty necháme lehce zkaramelizovat.
Začne se táhnout a jemně zbarvovat dohněda.
Přidáme bazalku, promícháme.


Vmícháme rajčata z plechovky včetně nálevu a rajčatový protlak.
Osolíme, opepříme, zalijeme 500 mililitry vývaru.
Pokud nemáme masový vývar, přilijeme 500 mililitrů vody a vmícháme rozdrobenou kostku bujónu.
Zakryjeme poklicí, 20 minut na mírném ohni povaříme.
Těsně před vypnutím přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku.


Odstavíme ze sporáku, rozmixujeme.
Podle chuti přisladíme, připepříme, přisolíme.
Podáváme se zakysanou smetanou a čerstvě mletým pepřem.
Pokud máme, můžeme přidáme pár lístků bazalky a malý kousek rajčete.


Přejít na seznam receptů

    2 komentáře: