neděle 1. ledna 2012

Rajčatová polévka I.

Rajčatová polévka s paprikou a bazalkou


  • 850 ml loupaných rajčata v konzervě - 2 plechovky po 425 ml
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 250 g zelené tlustostěnné papriky (1 větší)
  • 150 g cibule (1 větší)
  • 500 ml vývaru nebo kostka bujónu
  • 6 stroužků česneku
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 10 g másla
  • 1 čajová lžička cukru 
  • 2 čajové lžičky sušené bazalky
  • 2 zarovnané čajové lžičky soli
  • 1 kávová lžička mletého pepře
  • pro servírování zakysaná smetana a čerstvě mletý pepř


Jak na to

- na oleji a másle postupně osmahnout cibuli, česnek a papriku
- přidat cukr a rajčatový protlak, vmíchat bazalku
- vmíchat rajčata, osolit, opepřit, zalít vývarem
- 20 minut povařit, přidat česnek, rozmixovat
- podle potřeby dochutit
.


Cibuli nakrájíme na kostičky, 4 stroužky česneku na plátky a papriku na malé proužky.

V hrnci rozehřejeme olivový olej společně s máslem.
Přidáme cibuli, na mírném ohni za občasného promíchání necháme zesklovatět.
Po 6 minutách přidáme česnek, mícháme, po další minutě nasypeme papriku.

Mírně zvýšíme teplotu.
Za 1 - 2 minuty bude voda, kterou pustila paprika vyvařená.

Přisypeme cukr a vmícháme rajčatový protlak.
Necháme 2 minuty lehce zkaramelizovat.

Přidáme bazalku, promícháme.


Vmícháme rajčata z plechovky včetně nálevu.
Osolíme, opepříme, zalijeme 500 mililitry vývaru.
Pokud nemáme masový vývar, přilijeme 500 mililitrů vody. Můžeme vmíchat rozdrobenou kostku bujónu.

Zakryjeme poklicí, 20 minut na mírném ohni povaříme.
Těsně před vypnutím přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku.


Odstavíme ze sporáku, rozmixujeme.
Podle chuti přisladíme, připepříme, přisolíme.

Podáváme se zakysanou smetanou a čerstvě mletým pepřem.
Pokud máme, můžeme přidáme pár lístků bazalky a malý kousek rajčete.


Přejít na seznam receptů

    2 komentáře: