sobota 25. dubna 2020

Toastový chléb

Toastový bílý chléb


Pečeno v chlebíčkové formě o rozměru 30 x 11 x 7 centimetrů.

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml mléka nebo 12% smetany
  • 30 g másla
  • 20 g droždí
  • 10 g soli (1 čajová lžička)
  • 1 kávová lžička cukru krupice
  • vejce, mléko nebo voda na potření
  • kousek másla na vytření formy


Jak na to  

- zlehka rozpustit máslo, odstavit
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- zpracovat těsto, dát na cca 50 minut kynout
- nakynuté těsto zpracovat, vytvarovat, dát do vymazané formy, nechat opět cca 45 minut kynout
- před pečením ev. potřít
- péct při 220 °C 10 minut, stáhnout teplotu na 190 °C a dopéct 25 - 30 minut dozlatova 
.

Příprava a kvásek

Máslo necháme na mírném plameni rozpustit.
Odstavíme.

Do hrnku nalijeme mléko, zahřejeme ho na tělovou teplotu.
Do mléka vmícháme cukr a rozdrobené droždí.
Za zhruba 10 minut budeme mít vzešlý kvásek.
Droždí se na hladině spojí, vytvoří různě se vzdouvající vrstvu.


Těsto a první kynutí

  • Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji se solí.
  • V mouce uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek a do kvásku zchladlé rozpuštěné máslo.
    Nejdříve vařečkou vše co nejvíce promícháme.
    Pak vařečku otočíme prohlubní k sobě, těsto odspodu po kouskách zdviháme.

  • Jakmile je vše dobře spojené, odložíme vařečku a těsto v míse důkladně prohněteme rukou.
  • Těsto přendáme na jemně pomoučněnou pracovní desku a ještě minimálně 5 minut hněteme.
    Dlaní ho promáčkneme, přehneme na půlku, o pár centimetrů pootočíme, dlaní promáčkneme, opět přehneme, pootočíme, promáčkneme, přehneme, pootočíme...
    Čím déle těsto budeme hníst, tím více se bude přestávat lepit.

  • Zpracované hladké pružné nelepivé těsto vytvarujeme do bochánku.
  • Lehounce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
    Na místě bez průvanu ho necháme v pokojové teplotě okolo 50 minut kynout.


Vytvarování a druhé kynutí

Formu jemně vymažeme kouskem másla.
Buď mašlovačkou vymažeme zbytek másla z hrnku po rozpuštění nebo vezmeme kousek studeného másla a vytřeme s ním formu.

Dobře vykynuté těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem.
Přendáme ho na pracovní desku a nejdříve zpracujeme do koule.
Těsto na protějších stranách prsty vytahujeme, nahoře spojíme, pootočíme opět vytáhneme, spojíme...
Podobně, jako bychom chtěli svázat uzlík.

Na vytvarování chleba máme tři možnosti.
  • Zpracovanou kouli rozválíme válečkem na obdélník, stočíme ho a dáme do vymazané formy spojem dolů, uprostřed uděláme hranou ruky rýhu.
  • Nebo kouli rozdělíme na poloviny, každou válečkem rozválíme na obdélník, oba smotáme a umístíme vedle sebe do formy, opět spojem dolů.
  • Nebo zpracovanou kouli zploštíme a rukou poválíme na na rozměr formy.

Formu s těstem zakryjeme utěrkou, necháme okolo 45 minut kynout.
Opět by těsto mělo zhruba zdvojnásobit objem.

Po 35 minutách kynutí zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.


Upečení

Před vložením do trouby můžeme nakynuté těsto ve formě lehce potřít.
Vybereme ze tří možností.
  • Pro měkkou tmavší kůrku mlékem.
  • Pro měkkou světlou kůrku vlažnou vodou.
  • Pro tmavší lesklou pevnou kůrku rozšlehaným vejcem.

Formu s připraveným těstem dáme péct do dobře rozehřáté trouby.
Po 10 minutách stáhneme teplotu na 190 °C.
Pečeme dalších 25 až 30 minut dozlatova.

Formu vyndáme z trouby.
Toastový chleba vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.







TIP!  V odlehčené formě mléko nebo smetanu nahradíme vodou.

TIP!  Pokud chceme mít tmavou kůrku po celém obvodu, tak 10 minut před koncem pečení opatrně vyklopíme chléb na plech, vrátíme ho do trouby a dopečeme dozlatova.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat