sobota 12. května 2012

Vepřová plec italská

Vepřová plec - inspirace italská


  • 1000 g vepřové plece 
  • 2 střední cibule (cca 200 g) 
  • 5 stroužků česneku 
  • loupaná konzervovaná rajčata (425 ml) 
  • 5 polévkových lžic rajčatového protlaku 
  • 8 ks žampionů (cca 130 g) 
  • 6 polévkových lžic slunečnicového nebo olivového oleje 
  • 1 - 2 čajové lžičky soli 
  • 1 čajová lžička pepře 
  • 1 kávová lžička kmínu 
  • 2 čajové lžičky cukru 
  • bazalka (hrst čerstvé nebo 2 - 3 čajové lžičky sušené) 
  • oregano (hrst čerstvého nebo 2 - 3 čajové lžičky sušeného) 
  • tymián (pár snítek čerstvého nebo 1 čajovou lžičku sušeného) 
  • parmazán


    Jak na to  

    - na oleji orestovat cibuli do zezlátnutí, přidat maso, krátce zprudka osmahnout
    - bez zakrytí 10 minut dusit ve vlastní šťávě
    - přidat česnek, vmíchat sůl, pepř, kmín a bylinky
    - přidat rajčatový protlak, celý obsah konzervy s rajčaty a cukr
    - vlít 200 ml vody z propláchnuté konzervy
    - zakryté dusit 15 minut, přidat žampiony, dále dusit cca 10 minut doměkka
    - na talíři posypat parmazánem
    .


    Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na drobnější kostky.
    V hrnci rozehřejeme olej, nasypeme cibuli. Na mírném ohni občas promícháme.
    Za 10 - 12 minut začnou okraje cibule zlátnout, přidáme maso.




    Nejdříve necháme zprudka zatáhnout, mícháme, po chvilce snížíme teplotu, maso pustí šťávu. 
    Bez zakrytí poklicí a za občasného promíchání necháme na mírném ohni vydusit. 
    To může trvat přibližně 10 minut. 
    V hrnci zbude pouze tuk a vepřové nudličky se začnou lehce přichytávat.




    Přisypeme na plátky pokrájený česnek, promícháme.
    Vmícháme sůl, pepř, kmín a nadrobno posekané bylinky. Na velice mírném plameni necháme 15 vteřin prohřát, uvolnit všechny vůně z bylinek.
    Přidáme 5 polévkových lžic rajčatového protlaku, celý obsah konzervy s loupanými rajčaty a 2 čajové lžičky cukru.
    Prázdnou plechovku propláchneme 200 mililitry vody a nalijeme do hrnce.
    Zakryjeme poklicí, dusíme na mírném ohni.
    Občas promícháme.
    Po 15 minutách přidáme na plátky pokrájené oloupané žampiony, stále zakryté dusíme ještě zhruba 10 minut.
    Maso by mělo být měkké.
    Pokud není, podlijeme 100 mililitry horké vody a čas ještě nastavíme o 5 až 10 minut.
    Ochutnáme, podle potřeby přisolíme, připepříme eventuálně přisladíme.

    Vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo italský chléb Focaccia.
    Může být i pečivo, rýže, brambory...
    Před servírováním posypeme parmazánem nebo jeho českou variantou, mimochodem výbornou, sýrem Gran Moravia.


    TIP! Stejné základní zpracování vepřové plece využijeme v dalším receptu - inspiraci mexické.


    Přejít na seznam receptů

    8 komentářů:

    1. boží recept, díky

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Já děkuji za návštěvu blogu a komentář! Jsem moc ráda, že chutnalo :)

        Vymazat
    2. taky moc chválím! :)

      OdpovědětVymazat
    3. Vynikajici i bez zampionu!!! :-)

      OdpovědětVymazat
    4. vynikajiciiiiiiiiiiiii)))))) jak kuřeci tak vepřové)))

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Děkuji za vykoušení receptu a komentář. Mám radost, když se povede a chutná :). Hezký večer a dobrou chuť!

        Vymazat