úterý 29. listopadu 2022

Kefírové dalamánky

Dalamánky - těsto s kefírem


Rozpis pro 8 až 10 ks.

  • 350 g kefíru
  • 320 g hladké mouky
  • 180 g žitné hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 10 g soli
  • 10 g octa
  • 10 g chlebového koření (4 g kmínu, 3 g fenyklu, 3 g koriandru)
  • 8 g cukru krupice
  • na posypání: hrubozrnnou sůl, kmín, mák, dýňová semínka...

 
Jak na to  

- do mísy prosít obě mouky, přidat koření a sůl, promíchat
- do jiné mísy nalít kefír a ocet, rozdrobit do něho droždí, to posypat cukrem nechat cca 5 minut vzejít
- do kefíru přisypávat směs mouky a koření, zpracovat vařečkou
- těsto přendat na vál, hníst 10 až 15 minut, dát do mísy, zakrýt utěrkou, nechat cca 2,5 hodiny kynout 
- nakynuté těsto vyndat z mísy, roztáhnout do válce, rozkrájet na 8 až 10 kusů
- dát na pečicí papír na plech, lehce rukou upravit, jemně postříkat, zakrýt, nechat cca 1 hodinu kynout
- ostrou žiletkou naříznout, postříkat, posypat solí a semínky, péct při 225 °C 15 - 20 minut 
.
 

Příprava

  • Kefír a droždí vyndáme včas z lednice, necháme je chvíli stát na lince, aby se zahřály na pokojovou teplotu.
  • V malé misce smícháme sůl a koření do těsta, tedy kmín, koriandr a fenykl.


Těsto a první kynutí

  • Do mísy prosejeme obě mouky, smícháme je se směsí koření.

  • Do jiné mísy nalijeme kefír, přilijeme ocet.
  • Na hladinu rozdrobíme droždí, posypeme ho cukrem.
    Nemícháme, za 5 až 10 minut droždí vzejde.
    Začne se na hladině kefíru spojovat a začnou se v něm objevovat malé bublinky.

  • Do mísy s kefírem a vzešlým droždím začneme přisypávat směs mouk a koření.
  • Mícháme vařečkou.
    Jakmile máme vše nahrubo propojené, těsto přendáme na vál a rukou ho okolo 15 minut hněteme do hladka.
    Kdo má k dispozici robota, ten se nezapotí, nechá ho 10 minut pracovat místo sebe.

  • Dobře zpracované hladké těsto, které se nelepí přendáme do mísy.
  • Lehce ho poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme dvě a půl až tři hodiny kynout.


Vytvarování dalamánků a druhé kynutí

  • Plech vyložíme pečicím papírem.

  • Nakynuté těsto přendáme na pracovní desku.
  • Ručně ho poválíme do tvaru válce o délce zhruba 35 centimetrů.
    Nožem nebo rádýlkem ho rozdělíme na 8 až 10 kusů.

  • Každý upravíme do kulatého nebo bochníkového tvaru. 
  • Nebo, jako na fotkách, jen zploštíme do tvaru cihličky.
    Pokládáme je na plech na pečicí papír.


Druhé kynutí

  • Dalamánky na plechu potřeme nebo jemně postříkáme vlažnou vodou.
  • Můžeme je ještě lehce obalit v žitné mouce.
    Zakryjeme je utěrkou a necháme zhruba jednu hodinu kynout.
    Místo zakrytí utěrkou můžeme plech strčit do igelitové tašky.

  • Před koncem kynutí nezapomeneme včas zapnout troubu.



Pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 225 °C.

  • Počkáme na chvíli, kdy bude trouba dobře rozehřátá na nastavenou teplotu. 
  • Pak dalamánky nařízneme ostrou žiletkou nebo tenkým ostrým nožem.

  • Opět je potřeme nebo jemně postříkáme vlažnou vodou.
  • Posypeme je kmínem, fenyklem, sezamovými, dýňovými nebo slunečnicovými semínky, anýzem... a hrubozrnnou solí.
    Dáme péct.

  • Za 15 až 20 minut budou upečené.
  • Dobu pečené hlídáme, je závislá od velikosti dalamánků.
    Plech vyndáme z trouby.
    Sundáme z něho do křupava upečené dalamánky a necháme je vychladnout.





TIP!  Do směsi mouk v míse můžeme udělat důlek, nalít do něho kefír s octem a bez promíchání na hladinu rozdrobit droždí.
Ušetříme si tak práci s mytím jedné mísy.
 
TIP!  Výborné dalamánky upečeme, pokud při zpracování těsta přidáme jednu až dvě lžíce sádla nebo škvarků. 

TIP!  Kefír můžeme nahradit podmáslím.

TIP!  Koření používáme stejné jako do chleba. Můžeme koupit přímo směs nebo si ho namíchat podle chuti, některého dát víc, jiného ubrat nebo úplně vynechat. K základnímu triu, tedy kmínu, koriandru a fenyklu můžeme přidat anýz, černuchu nebo třeba kardamom. Na půl kila mouky by mělo přijít celkem 10 g koření.



Žádné komentáře:

Okomentovat