pondělí 10. října 2011

Vepřové na pivu

Vepřové nudličky na pivu


  • 500 g vepřové plece bez kosti
  • 150 g cibule (2 středně velké)
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 500 ml světlého piva
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 200 g čerstvé papriky
  • 100 g žampionů
  • 60 g cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1/2 čajové lžičky kari koření

Jak na to  

- na sádle/oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- zprudka a krátce osmahnout maso, nechat vydusit šťávu
- přidat papriky a žampiony, okořenit, zalít sójovou omáčkou a pivem
- dusit zakryté doměkka, podle potřeby podlévat pivem
- vmíchat rajčata, zredukovat sos
.


Opláchnuté a osušené maso nakrájíme na nudličky, cibuli na osminy, česnek a žampiony na plátky a papriku na větší kousky.
V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, nasypeme cibuli, 8 minut na mírném plameni restujeme. Přidáme plátky česneku, okolo 2 minut promícháváme.


Zvýšíme teplotu, maso zprudka a krátce opečeme ze všech stran.
Teplotu zmírníme, 8 - 10 minut dusíme nezakryté ve vlastní šťávě.
Jakmile se maso po vyvaření vody začne přichytávat, přidáme papriku a žampiony a vmícháme sůl, kmín, pepř a kari koření.


Zalijeme sójovou omáčkou a pivem.
Piva nalijeme tolik, aby maso nebylo zcela ponořené.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí, dusíme 15 - 20 minut doměkka.
V případě potřeby, když se maso začne přichytávat, podlijeme malým množstvím piva.
Na závěr odkryjeme, přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata.
Promícháváme dokud se sos nezredukuje, vyvaří se přebytečná voda. Během 6 - 8 minut by mělo být hotovo.

Podáváme s bramborem vařeným nebo opečeným, rýží, pečivem. Můžeme třeba upéct housky.
Anebo připravíme bramboráky.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Vynikající recept, s manželem jsme si pochutnali. :) Peťka

    OdpovědětVymazat
  2. Moc dobré, dělala jsem sice v elektrickém papiňáku, takže jsem měla hodně "vody", ale něco jsem vyvařila a zahustila škrobovou moučkou. Příště dám méně piva a bude to akorát. Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to mám velkou radost, děkuji. Prima nápad se zahuštěním, je fakt, že pokud se vaří v papiňáku, tak se s vydušením moc počítat nedá.

    OdpovědětVymazat