- 500 g vepřové plece bez kosti
- 500 ml světlého piva
- 200 g čerstvé silnostěnné papriky
- 150 g cibule (2 středně velké)
- 100 g žampionů
- 60 g cherry rajčat
- 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1/2 čajové lžičky kari koření
- sůl, pepř, kmín
Jak na to
- na sádle/oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- zprudka a krátce osmahnout maso, nechat vydusit šťávu
- přidat papriky a žampiony, okořenit, zalít sójovou omáčkou a pivem
- dusit zakryté doměkka, podle potřeby podlévat pivem
- vmíchat rajčata, zredukovat sos
.
- na sádle/oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- zprudka a krátce osmahnout maso, nechat vydusit šťávu
- přidat papriky a žampiony, okořenit, zalít sójovou omáčkou a pivem
- dusit zakryté doměkka, podle potřeby podlévat pivem
- vmíchat rajčata, zredukovat sos
.
Příprava
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na osminy.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Papriku zbavíme jadřinců, opláchneme ji a pokrájíme na větší nudličky.
Žampiony očistíme, pokud je potřeba, stáhneme slupku z klobouků.
Nakrájíme je na plátky.
Orestování cibule a masa
Orestování cibule a masa
- V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej.
- Nasypeme cibuli, 8 minut ji na mírném plameni restujeme.
- Přidáme plátky česneku, okolo 2 minut promícháváme.
- Zvýšíme teplotu, přidáme nakrájené maso.
- Zprudka a krátce ho opečeme ze všech stran do hněda.
- Teplotu opět zmírníme.
- Okolo 10 minut dusíme nezakryté ve vlastní šťávě.
Dušení a dokončení
Jakmile se maso po vyvaření vody začne přichytávat, přidáme papriku a žampiony.
Vmícháme po čajové lžičce soli, kmínu, pepře a půl čajové lžičky kari koření.
Zakapeme sójovou omáčkou.
Směs zalijeme pivem.
Nalijeme ho tolik, aby maso nebylo zcela ponořené.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme 15 až 20 minut doměkka.
Pokud maso není ještě měkké, přidáme dalších 5 až 10 minut.
Pokud maso není ještě měkké, přidáme dalších 5 až 10 minut.
Pokud se začne přichytávat, podlijeme ho malým množstvím piva nebo vody.
K měkkému masu přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata.
Bez zakrytí okolo 5 minut povaříme.
Občas promícháme.
Vepřové nudličky na pivu podáváme s bramborem vařeným nebo opečeným, hranolky, rýží, pečivem, plackami kukuřičnými nebo pšeničnými, těstovinami, s bramboráky...
K měkkému masu přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata.
Bez zakrytí okolo 5 minut povaříme.
Občas promícháme.
Vepřové nudličky na pivu podáváme s bramborem vařeným nebo opečeným, hranolky, rýží, pečivem, plackami kukuřičnými nebo pšeničnými, těstovinami, s bramboráky...
Vynikající recept, s manželem jsme si pochutnali. :) Peťka
OdpovědětVymazatDíky :), jsem ráda, že chutnalo!
VymazatMoc dobré, dělala jsem sice v elektrickém papiňáku, takže jsem měla hodně "vody", ale něco jsem vyvařila a zahustila škrobovou moučkou. Příště dám méně piva a bude to akorát. Díky.
OdpovědětVymazatTak to mám velkou radost, děkuji. Prima nápad se zahuštěním, je fakt, že pokud se vaří v papiňáku, tak se s vydušením moc počítat nedá.
OdpovědětVymazat