pondělí 10. října 2011

Vepřové na pivu

Vepřové nudličky na pivu


  • 500 g vepřové plece bez kosti
  • 150 g cibule (2 středně velké)
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 500 ml světlého piva
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 200 g čerstvé silnostěnné papriky
  • 100 g žampionů
  • 60 g cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1/2 čajové lžičky kari koření

Jak na to  

- na sádle/oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- zprudka a krátce osmahnout maso, nechat vydusit šťávu
- přidat papriky a žampiony, okořenit, zalít sójovou omáčkou a pivem
- dusit zakryté doměkka, podle potřeby podlévat pivem
- vmíchat rajčata, zredukovat sos
.

Příprava

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky.

Sloupnutou cibuli nakrájíme na osminy.
Oloupané stroužky česneku na plátky.

Papriku zbavíme jadřinců, opláchneme je a pokrájíme na větší nudličky.
Žampiony očistíme, pokud je potřeba, stáhneme slupku z klobouků a pak je nakrájíme na plátky.


Orestování cibule a masa

V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, nasypeme cibuli, 8 minut na mírném plameni restujeme.
Přidáme plátky česneku, okolo 2 minut promícháváme.

Zvýšíme teplotu, přidáme maso.
Zprudka a krátce opečeme ze všech stran do hněda.

Teplotu opět zmírníme, 8 - 10 minut dusíme nezakryté ve vlastní šťávě.


Dušení a dokončení

Jakmile se maso po vyvaření vody začne přichytávat, přidáme papriku a žampiony.

Vmícháme sůl, kmín, pepř a kari koření.
Zakapeme sójovou omáčkou.
Směs zalijeme pivem.
Nalijeme ho tolik, aby maso nebylo zcela ponořené.

Po přivedení k varu zakryjeme poklicí, na mírném plameni dusíme 15 - 20 minut doměkka.
Pokud maso není ještě měkké a začne se přichytávat, podlijeme malým množstvím piva nebo vody.

Jestliže je maso měkké, přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata.

Bez zakrytí okolo 5 minut povaříme.
Občas promícháme.

Podáváme s bramborem vařeným nebo opečeným, rýží, pečivem.
Anebo s bramboráky.





Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Vynikající recept, s manželem jsme si pochutnali. :) Peťka

    OdpovědětVymazat
  2. Moc dobré, dělala jsem sice v elektrickém papiňáku, takže jsem měla hodně "vody", ale něco jsem vyvařila a zahustila škrobovou moučkou. Příště dám méně piva a bude to akorát. Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to mám velkou radost, děkuji. Prima nápad se zahuštěním, je fakt, že pokud se vaří v papiňáku, tak se s vydušením moc počítat nedá.

    OdpovědětVymazat