- 2000 g čerstvých pevných hub
- 400 g 30 - 33% smetany
- 150 g anglické slaniny nebo dobrého špeku
- 50 g másla
- 20 - 30 g směsi koření (vlastní nebo kupovaná, například grilovací, kari...)
- 5 stroužků česneku
- 1 čajová lžička kmínu
- sůl
Jak na to
- slaninu nebo špek nakrájet na kostičky, orestovat
- pekáč vytřít máslem, zbytek másla rozkrájet a nechat v pekáči
- do pekáče dát orestovanou slaninu i s tukem
- očištěné a opláchnuté podélně rozkrojené houby posypat kořením, naskládat na slaninu
- přidat utřený česnek a kmín
- polít smetanou
- nezakryté péct při 200 °C cca 50 minut
.
- slaninu nebo špek nakrájet na kostičky, orestovat
- pekáč vytřít máslem, zbytek másla rozkrájet a nechat v pekáči
- do pekáče dát orestovanou slaninu i s tukem
- očištěné a opláchnuté podélně rozkrojené houby posypat kořením, naskládat na slaninu
- přidat utřený česnek a kmín
- polít smetanou
- nezakryté péct při 200 °C cca 50 minut
.
Další výborná varianta zpracování čerstvých hub.
Příprava
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Anglickou slaninu nebo dobrý špek nakrájíme na kostičky.
Nasypeme je na suchou pánev, zahříváme.
Okolo 10 minut na mírném plameni promícháváme, slanina se částečně rozpustí.
Odstavíme.
Stroužky česneku oloupeme a utřeme nebo prolisujeme.
Pokud nemáme koupenou směs koření, namícháme si vlastní.
Celkem by jí mělo být 20 až 30 gramů.
Například:
Zdravé a pevné houby očistíme, lehce je opláchneme pod tekoucí vodou.
Celkem by jí mělo být 20 až 30 gramů.
Například:
- sůl, kari, bílý pepř
- sůl, tymián, rozmarýn
- sůl, paprika, pepř
- sůl, majoránka, sušený česnek
- sůl, garam masala
Necháme je okapat, ale neutíráme je.
Podélně je rozkrojíme na půlky, větší kusy na čtvrtiny.
Pod malým pramínkem vody z hub jen lehce spláchneme případné nečistoty. Houby neotíráme, necháme je lehce vlhké, aby na nich lépe drželo koření.
Pečení
- Pekáč vymažeme padesátigramovým kouskem másla. Zbytek másla nakrájíme na menší kusy, necháme je na dně pekáče.
Do pekáče stěrkou stáhneme opečenou slaninu včetně tuku, který pustila.
- Jednotlivé kousky neosušených hub posypeme kořením, naskládáme je do pekáče. Přidáme utřený česnek a zarovnanou čajovou lžičkou kmínu.
Zalijeme smetanou.
- Bez zakrytí dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme 35 až 50 minut do změknutí hub.
Takto připravené houby podáváme s pečivem.
TIP! Pro obměnu rozmícháme v části smetany krájená nakládaná sušená rajčata, po 30 minutách pečení je přilijeme do pekáče. Rajčata můžeme nahradit krájenými olivami, špenátem, kořenovou zeleninou...
TIP! Pokud jsou houby hodně suché, podlijeme je před zalitím smetanou 50 až 100 mililitry vody.
Žádné komentáře:
Okomentovat