pátek 11. května 2012

Francouzské brambory

Francouzské brambory


Rozpis na pekáček o rozměrech 25 x 20 centimetrů.

  • 800 g brambor
  • 200 g uzeného masa (libový bůček, krkovice) nebo kvalitní uzeniny
  • 100 g tvrdého sýru
  • 200 ml mléka
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • sůl, kmín, mletý pepř


Jak na to  

- uvařit brambory ve slupce, po vychladnutí oloupat, rozkrájet
- máslem potřít pekáček, smíchat brambory s pokrájeným uzeným, osolit
- dát péct při 180 °C
- po 15 minutách zalít mlékem s prošlehanými vejci, opepřit
- po 10 minutách posypat strouhaným sýrem, okolo 10 minut dopéct dozlatova
.

Uvaření brambor

  • Ideálně použijeme brambory varného typu "A" nebo "B".
  • Uvaříme je ve slupce.
    Omyjeme je, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
    Přidáme dvě čajové lžičky soli a lžičku kmínu.

  • Přivedeme k varu.
  • Zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu.
    Ale jen tak, aby se brambory nepřestaly vařit.
    Brambory uvaříme téměř doměkka.
    Za 12 až 15 minut by měly být hotové.
    Čas vaření uzpůsobíme podle velikosti a druhu brambor.
    Dáme pozor na rozvaření, při zkoušení by jimi vidlička neměla projet jak nůž máslem, ale klást lehký odpor.


  • Uvařené brambory scedíme.
  • Rozprostřeme je na tác nebo plech a necháme zcela vychladnout.
    Práci si usnadníme, když si je uvaříme den předem.


Příprava na pečení 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Na mírném plameni rozpustíme máslo.
  • Malou částí vymažeme pekáček, zbytek zatím odložíme.

  • Studené brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky.
  • Pokud jsou příliš dlouhé, přepůlíme je.
    Ideálním pomocníkem je drátěné kolečko, kterým brambory jednou protáhneme.
    Uzené maso, nejlépe libovější uzený bůček nebo krkovici, nakrájíme na kostky.

  • Nakrájené brambory a uzené dáme do pekáčku.
  • Posypeme je půlkou čajové lžičky soli.
    Opatrně, aby se brambory moc nepolámaly, promícháme.
    Rovnoměrně je polijeme odloženým rozpuštěným máslem.

  • Sýr nastrouháme.
  • Ve 200 mililitrech mléka prošleháme dvě vejce, mírně je osolíme a opepříme.
    Pro lahodnější chuť mléko nahradíme 12% smetanou.


Pečení

Brambory dáme bez zakrytí péct.

  • Po 15 minutách pekáč vyndáme z trouby, brambory zalijeme směsí mléka a vajec. 
  • Vrátíme do trouby.
  • Po dalších 10 minutách vyndáme z trouby, brambory rovnoměrně posypeme nastrouhaným sýrem.
  • Vrátíme do trouby, dopečeme dozlatova.
    Za zhruba 10 minut by mělo být hotovo.

Francouzské brambory můžeme na talíři doplnit kapií, kyselou okurkou, zeleninovými saláty...




TIP!  Pokud máme brambory hodně moučnaté, přidáme zhruba 50 gramů osmahnutého špeku nakrájeného na kostičky. To samé uděláme, pokud je salám málo tučný nebo máme hodně libové uzené.

TIP!  Do francouzských brambor můžeme také přidat jedno až dvě vejce uvařená natvrdo.
Nebo cibuli, hrášek...

TIP!  Francouzské brambory pečeme raději v nižší vrstvě.
Výborně se upečou také v remosce!

TIP!  Uzené můžeme nahradit například dobrým točeným salámem, šunkovým salámem, libovou anglickou slaninou nebo jsou dobrou volbou kvalitní špekáčky. K uzenině můžeme také přidat na kostičky nakrájený špek nebo slaninu.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Místo uzeného, které jsem neměl, použil jsem šunkovou klobásu a udělal jsem si k tomu ještě tzatziky, dopadlo to výborně: http://2i.cz/6ce0f2d80b

    OdpovědětVymazat
  2. Šunková klobása je rozhodně dorá volba, kombinace s tzatziky rovněž. A ta fotka potvrzuje, že opravdu muselo chutnat!

    OdpovědětVymazat