pátek 11. května 2012

Francouzské brambory

Francouzské brambory


Rozpis na pekáček o rozměrech 25x 20 centimetrů.

  • 800 g brambor
  • 200 g uzeného masa
  • 100 g tvrdého sýru
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 30 g másla
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 kávová lžička kmínu
  • pepř


Jak na to  

- uvařit brambory ve slupce, po vychladnutí oloupat, rozkrájet
- máslem potřít pekáček, smíchat brambory s pokrájeným uzeným, osolit
- dát péct při 180 °C
- po 15 minutách zalít mlékem s prošlehanými vejci, opepřit
- po dalších 15 minutách posypat strouhaným sýrem, okolo 10 minut dopéct dozlatova
.

Do hrnce s vodou dáme 1 čajovou lžičku soli, kmín a syrové brambory ve slupce, varný typ "A" nebo "B". Uvaříme téměř doměkka.
Čas vaření uzpůsobíme podle velikosti a druhu, dáme pozor na rozvaření. Při zkoušení by jimi vidlička neměla projet jak nůž máslem, ale klást lehký odpor.
Hotové brambory zcedíme, vyndáme z hrnce, rozprostřeme a necháme zcela vychladnout.
Práci si usnadníme, když si je uvaříme den předem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Studené brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Pokud jsou příliš dlouhé, přepůlíme je.
Ideálním pomocníkem je drátěné kolečko, kterým brambory jednou protáhneme.
Uzené maso, nejlépe libovější uzený bůček, nakrájíme na kostky.
Rozpustíme máslo, malou část použijeme na vymazání pekáčku, zbytek zatím odložíme.
Nakrájené brambory a uzené dáme do pekáčku, posolíme 1/2 čajové lžičky soli a opatrně, aby se brambory nerozpadly, promícháme.
Teď přijde chvíle na použití odloženého rozpuštěného másla. Brambory s ním polijeme.


Dáme nezakryté péct.
Připravíme směs na polití.
Ve 200 mililitrech mléka lehce rozšleháme 2 vejce, vmícháme také mletý pepř.
Pro lahodnější chuť můžeme místo mléka použít 12% smetanu.
Po 15 minutách pečení směs nalijeme na brambory, vrátíme do trouby.
Nastrouháme sýr a po dalších 15 minutách pečení s ním rovnoměrně posypeme povrch brambor.
Dopečeme dozlatova, za zhruba 10 minut by mělo být hotovo.
Na talíři můžeme doplnit kapií, kyselou okurkou, zeleninovými saláty ...



TIP!  Pokud máme brambory hodně moučnaté, přidáme kousek osmahnutého špeku (50 g) nakrájeného na kostičky. To samé uděláme, pokud je salám málo tučný nebo máme hodně libové uzené.

TIP!!  Do francouzských brambor můžeme také přidat 2 vejce uvařená na tvrdo. Nebo cibuli, hrášek ....

TIP!!!   Francouzské brambory pečeme raději v nižší vrstvě. Výborně se pečou v remosce!

TIP!!!!   Uzené můžeme nahradit například dobrým točeným salámem, libovou anglickou slaninou nebo jsou dobrou volbou kvalitní špekáčky.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Místo uzeného, které jsem neměl, použil jsem šunkovou klobásu a udělal jsem si k tomu ještě tzatziky, dopadlo to výborně: http://2i.cz/6ce0f2d80b

    OdpovědětVymazat
  2. Šunková klobása je rozhodně dorá volba, kombinace s tzatziky rovněž. A ta fotka potvrzuje, že opravdu muselo chutnat!

    OdpovědětVymazat