pátek 11. května 2012

Francouzské brambory

Francouzské brambory


Rozpis na pekáček o rozměrech 25 x 20 centimetrů.

  • 800 g brambor
  • 200 g uzeného masa
  • 100 g tvrdého sýru
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 30 g másla
  • sůl, kmín, mletý pepř


Jak na to  

- uvařit brambory ve slupce, po vychladnutí oloupat, rozkrájet
- máslem potřít pekáček, smíchat brambory s pokrájeným uzeným, osolit
- dát péct při 180 °C
- po 15 minutách zalít mlékem s prošlehanými vejci, opepřit
- po dalších 15 minutách posypat strouhaným sýrem, okolo 10 minut dopéct dozlatova
.

Uvaření brambor

Ideálně použijeme brambory varného typu "A" nebo "B".
Budeme je vařit ve slupce.

Brambory omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Přidáme 2 čajové lžičky soli a lžičku kmínu.

Přivedeme k varu, stáhneme teplotu, ale jen tak, aby se nepřestaly vařit.
Zakryjeme poklicí.
Uvaříme téměř doměkka.
Za 12 - 15 minut by měly být hotové.
Čas vaření uzpůsobíme podle velikosti a druhu brambor.
Dáme pozor na rozvaření. Při zkoušení by jimi vidlička neměla projet jak nůž máslem, ale klást lehký odpor.

Hotové brambory zcedíme, vyndáme z hrnce, rozprostřeme a necháme zcela vychladnout.
Práci si usnadníme, když si je uvaříme den předem.


Příprava na pečení 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Rozpustíme máslo, malou část použijeme na vymazání pekáčku, zbytek zatím odložíme.

Studené brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky.
Pokud jsou příliš dlouhé, přepůlíme je.
Ideálním pomocníkem je drátěné kolečko, kterým brambory jednou protáhneme.

Uzené maso, nejlépe libovější uzený bůček, nakrájíme na kostky.
Místo uzeného můžeme použít i šunkový salám, kvalitní Gothaj nebo dobré špekáčky.

Nakrájené brambory a uzené dáme do pekáčku, posypeme půlkou čajové lžičky soli a opatrně, aby se brambory moc nepolámaly, promícháme.

Teď přijde chvíle na použití odloženého rozpuštěného másla, brambory s ním polijeme.

Dáme nezakryté péct.


Pečení a dokončení

Nastrouháme sýr.
Připravíme směs na polití.
Ve 200 mililitrech mléka lehce rozšleháme 2 vejce, vmícháme také mletý pepř.
Pro lahodnější chuť můžeme místo mléka použít 12% smetanu.

Po 15 minutách pečení směs nalijeme na brambory, vrátíme do trouby.

Po dalších 15 minutách pečení povrch rovnoměrně posypeme nastrouhaným sýrem.
Vrátíme do trouby, dopečeme dozlatova.
Za zhruba 10 minut by mělo být hotovo.

Na talíři můžeme doplnit kapií, kyselou okurkou, zeleninovými saláty...




TIP!  Pokud máme brambory hodně moučnaté, přidáme zhruba 50 gramů osmahnutého špeku nakrájeného na kostičky.
To samé uděláme, pokud je salám málo tučný nebo máme hodně libové uzené.

TIP!  Do francouzských brambor můžeme také přidat 2 vejce uvařená na tvrdo.
Nebo cibuli, hrášek...

TIP!  Francouzské brambory pečeme raději v nižší vrstvě.
Výborně se upečou také v remosce!

TIP!  Uzené můžeme nahradit například dobrým točeným salámem, šunkovým salámem, libovou anglickou slaninou nebo jsou dobrou volbou kvalitní špekáčky.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Místo uzeného, které jsem neměl, použil jsem šunkovou klobásu a udělal jsem si k tomu ještě tzatziky, dopadlo to výborně: http://2i.cz/6ce0f2d80b

    OdpovědětVymazat
  2. Šunková klobása je rozhodně dorá volba, kombinace s tzatziky rovněž. A ta fotka potvrzuje, že opravdu muselo chutnat!

    OdpovědětVymazat