Švestkový krambl neboli crumble
Rozpis pro oválnou zapékací mísu o rozměrech 20 x 30 centimetrů.
Základ
- 500 g švestek (může být i jiné ovoce)
- 2 polévkové lžíce rumu nebo brandy, likéru, ginu, whisky...
- 1 čajová lžička skořice (pro švestky, jablka nebo hrušky)
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu nebo mouky (nemusí být, viz TIP!)
- 1/2 - 2 polévkové lžíce vanilkového nebo třtinového nebo normálního cukru
- 10 g másla na vymazání zapékací mísy
Drobenka
- 210 g polohrubé mouky
- 105 g cukru krupice
- 105 g studeného másla
- 1/4 kávové lžičky soli
K servírování
- šlehačka, zmrzlina, zakysaná smetana, jogurt, tvaroh, pribiňák, vanilková omáčka...
- rozpuštěná čokoláda, Nutella...
- máta, meduňka, levandule...
Jak na to
- smíchat mouku s cukrem, přidat na kostičky nakrájené máslo, prsty vytvořit drobenku, odložit do lednice
- kouskem studeného másla vymazat zapékací mísu nebo pekáč
- smíchat mouku s cukrem, přidat na kostičky nakrájené máslo, prsty vytvořit drobenku, odložit do lednice
- kouskem studeného másla vymazat zapékací mísu nebo pekáč
- omyté ovoce pokrájet, hustě vyrovnat do mísy/pekáče, polít rumem, posypat cukrem, poprášit skořicí
- zasypat drobenkou
- péct na 180 °C 30 - 35 minut do zlatova
- péct na 180 °C 30 - 35 minut do zlatova
.
Původem anglický moučník patří k nejrychlejším a nejjednodušším sladkým dezertům. Crumble je v překladu rozpadat se, drobit se, při servírování tedy ani nemůžeme čekat úhledné porce. Tím spíš, že se ideálně podává teplý, hned po vytažení z trouby. Na přípravu se hodí jakékoli ovoce, může být čerstvé, kompotované i mražené. Třeba hrušky, jablka, rebarbora, jahody, višně, třešně, broskve, meruňky, ananas... nebo jejich kombinace
Drobenku můžeme připravit ve více chutích a variacích. Například přidáme jádra mletých lískových nebo vlašských oříšků, mandlí, strouhaný kokos, ovesné vločky, kousky čokolády, rozdrobené sušenky...
Drobenka
- V míse smícháme mouku s cukrem a solí. Studené máslo nakrájíme na kostičky, nasypeme je k mouce.
Vše dohromady jemně a rychle promačkáváme, žmouláme konečky prstů.
Pracujeme rychle a opravdu jen konečky prstů, aby se máslo od teplých rukou moc nerozpouštělo.
Povolené nebo rozpuštěné máslo by se vsáklo do mouky, drobenka by po upečení byla tvrdá.
Hotovou drobenku odložíme do lednice.
Příprava na pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
- Zapékací mísu nebo menší pekáč vymažeme kouskem studeného másla. Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a pokrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.
Urovnáme je do mísy pěkně na husto.
Pečením pustí šťávu a zmenší objem, tak ať máme pořádný ovocný základ.
- Švestky polijeme rumem, poprášíme je skořicí. Podle sladkosti ovoce pocukrujeme.
Pokud je hodně sladké, klidně nedáme cukr žádný.
Na švestky nasypeme drobenku.
Pečení a servírování
- Dáme do rozehřáté trouby péct Za zhruba 30 minut bude hotovo.
Drobenka bude do zlatova upečená, místy v ní bude probublávat šťáva z ovoce.
- Upečený crumble vyndáme z trouby. Servírujeme do misek nebo talířků, podle chuti doplníme zmrzlinou, zakysanou smetanou, šlehačkou, Nutellou...
TIP! Krambl také můžeme upéct v malých, jednoporcových zapékacích miskách.
TIP! Pro větší křehkost upečené drobenky vmícháme k mouce čajovou lžičku kypřicího prášku do pečiva.
TIP! Pokud použijeme nevýrazné ovoce, můžeme ho kromě přislazení také polít jednou až dvěma lžícemi vymačkané citronové nebo pomerančové šťávy.
TIP! Pro větší pikantnost vmícháme k ovoci jednu až dvě polévkové lžíce strouhaného zázvoru.
A v čase vánočním klidně přimícháme perníkové koření.
TIP! Můžeme připravit i nepečenou verzi.
Na drobenku si v mixéru rozdrobíme sušenky s oříšky, můžeme do ní také vmíchat nastrouhanou pomerančovou nebo citronovou kůru.
V hrnci svaříme červené víno s limoncellem a rumem nebo ginem.
Nebo zvolíme jinou kombinaci podle chuti nebo zásob.
Vmícháme cukr, směs povaříme do jeho rozpuštění.
Podle chuti přidáme (ale nemusíme) i koření jako třeba badyán, hřebíček, zázvor... Koření dáme do sáčku nebo čajítka, abychom ho po svaření snadno vyndali.
V misce smícháme pokrájené ovoce s jednou polévkovou lžící kukuřičného nebo bramborového škrobu. Ovoce přisypeme do hrnce, na mírném plameni mícháme.
Přivedeme k varu, po dvou minutách vypneme.
Nandáme do malých misek, posypeme sušenkovooříškovou směsí a podáváme.
TIP! Pokud máme nespotřebované žloutky, například po upečení dezertu Pavlova, můžeme k servírování kramblu připravit vanilkovou omáčku.
Crème Anglaise - vanilková omáčka
- V misce promícháme 3 žloutky se 30 gramy cukru krupice. V hrnci přivedeme k varu 300 mililitrů smetany, do které jsme přidali jeden rozříznutý vanilkový lusk.
Odstavíme, část nalijeme do mísy ke žloutkům, dobře promícháme.
- Hrnec vrátíme na sporák, přilijeme žloutky promíchané s horkou smetanou. Na mírném plameni a za stálého míchání krátce povaříme do zhoustnutí, vypneme.
Buď přecedíme přes jemné síto nebo jen vyndáme vanilkový lusk a zrníčka v omáčce ponecháme.
TIP! Pokud krambl připravujeme z ovoce, které obsahuje málo pektinu, je fajn ho po zalití rumem lehce poprášit zarovnanou lžící kukuřičného nebo bramborového škrobu nebo mouky. Šťáva se tak jemně zahustí.
Vhodné to bude u jahod, broskví, ananasu, kiwi, třešní, višní, rebarbory, hroznového vína, malin...
A například u jablek, švestek, hrušek, angreštu, meruněk, ostružin, rybízu červeného i černého to potřeba nebude.
Pokud ale chceme mít omáčku hodně hutnou, přidáme škrob vždy, ke každému ovoci.
TIP! A krambl můžeme připravit i zeleninový.
Blanšírované kousky zeleniny vyrovnáme do máslem vytřené mísy.
Zasypeme drobenkou připravenou z mouky, soli, studeného másla, strouhaného sýru a bylinek.
Zapečeme.
Další variantou je ještě před posypáním drobenkou zeleninu zalít ochuceným bešamelem.
Ochutíme ho třeba hořčicí, česnekem, sýrem, balsamikem...
Žádné komentáře:
Okomentovat