úterý 8. května 2012

Moravský vrabec

Moravský vrabec

Maso necháme před pečením několik hodin rozležet.


  • 1000 g vepřové plece (nebo libový bůček, krkovice)
  • 3 středně velké cibule (cca 250 g)
  • 8 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 čajové lžičky soli

Jak na to  

- pokrájené maso smíchat se solí, kmínem, cibulí a česnekem, nechat uležet
- zapéct odkryté při 200 °C, po 15 minutách podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 180 °C
- péct 45 - 50 minut, podlévat, polévat
- na závěr 10 - 15 minut péct bez zakrytí dozlatova
.

Česká výborná klasika.
S knedlíkem a zelím směle konkuruje tradičnímu knedlozelovepřu.


Naložení masa

Vepřovou plec opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
Můžeme použít i libový bůček nebo krkovici. 

Cibuli rozkrájíme na osminky, česnek na plátky.
Vše dáme do pekáče, osolíme, posypeme kmínem a promícháme.

Zakryjeme, necháme v chladnu několik hodin, ideálně přes noc, uležet.

Tak hodinu před pečením z lednice vyndáme a necháme stát v pokojové teplotě.
Rovnou z lednice do trouby by maso utrpělo příliš velký teplotní šok.


Pečení 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Nezakrytý pekáč s masem vložíme zapéct do rozehřáté trouby.

Po přibližně 15 minutách, kdy se povrch masa zapeče, stáhneme teplotu na 180 °C.
Maso promícháme a podlijeme 250 - 500 mililitry horké vody.
Množství upravíme podle toho, kolik vody pustí samotné maso.
 
Zakryjeme, vrátíme do trouby a dále pečeme 45 - 50 minut.

Během této doby maso několikrát zkontrolujeme, obracíme a přeléváme výpekem.

V případě potřeby podléváme malým množstvím horké vody.
Vodu nikdy nelijeme přímo na maso, vždy ji vmícháme do vypečené šťávy!

Při každém přelévání také nezapomeneme seškrabovat i kousky výpeku přichycené na stěnách pekáče.
Dodávají chuť, barvu a vůni šťávě z masa.

Na závěr necháme bez zakrytí 10 - 15 minut dopéct dozlatova.

Podáváme s bramborovým, kynutým, houskovým hrnkovým nebo houskovým kynutým knedlíkem a špenátem nebo zelím kysaným nebo hlávkovým.

Na talíři přelijeme vypečenou šťávou.
Pokud dáváme přednost šťávě hladké, před podáváním ji zcedíme.




TIP!  Pokud zároveň vaříme knedlíky, můžeme maso během pečení podlévat horkou vodou z hrnce s knedlíky.

TIP!  Pro dosažení hustšího sosu vyndáme maso z pekáče, pekáč dáme na sporák a zahříváme dokud se výpek nevydusí na tuk (vyvaří se voda).
Přidáme 1 zarovnanou polévkovou lžíci polohrubé mouky a 1 kávovou lžičku rajského protlaku. Půl minutky restujeme, zalijeme 4 dcl vlažné vody, pořádně promícháme a 15 minut povaříme na velmi mírném plameni.

TIP!  Je lepší podlévat menším množstvím a častěji.

TIP!  Pokud po začátku pečení pustí maso hodně vody, odebereme ji sběračkou do hrníčku a postupně s ní během pečení podléváme.

TIP!  Moravské vrabce dobře upečeme také v remosce.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat