Maso s cibulí a česnekem necháme před pečením několik hodin rozležet.
- 1000 g vepřové plece nebo libový bůček nebo krkovice
- 250 g cibule (3 středně velké)
- 8 stroužků česneku
- sůl, kmín
Jak na to
- pokrájené maso smíchat se solí, kmínem, cibulí a česnekem, nechat uležet
- zapéct odkryté při 200 °C, po 15 minutách podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 180 °C
- péct 45 - 50 minut do měkka, podlévat, polévat
- na závěr 10 - 15 minut péct bez zakrytí dozlatova
.
- pokrájené maso smíchat se solí, kmínem, cibulí a česnekem, nechat uležet
- zapéct odkryté při 200 °C, po 15 minutách podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 180 °C
- péct 45 - 50 minut do měkka, podlévat, polévat
- na závěr 10 - 15 minut péct bez zakrytí dozlatova
.
Česká výborná klasika.
Můžeme ji připravit z různých částí vepřového masa. Pokud zvolíme kýtu, bude maso po upečení hodně libové, ale také sušší. V případě krkovice velmi záleží na tom, jak moc je prorostlá. Čím více, tím více bude výsledek tučnější, ale také šťavnatější. Milovníci tučného určitě s nadšením přivítají vrabce upečené z bůčku.
Z výše uvedeného výčtu vyplývá, že vepřová plec je nejideálnější volbou, zlatým středem. Hned za ní následuje libová krkovice.
Naložení masa
Maso opláchneme studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Nakrájíme ho na větší kostky.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na osminky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Vše dáme do pekáče.
Promícháme se 2 čajovými lžičkami soli a jednou kmínu.
Pekáč zakryjeme poklicí, alobalem nebo fólií.
Odložíme na několik hodin, ideálně přes noc, uležet do lednice.
Zhruba hodinu před pečením pekáč s masem z lednice vyndáme a necháme ho stát v pokojové teplotě.
Maso tím neutrpí příliš velký teplotní šok, lépe se upeče.
Pekáč zakryjeme poklicí, alobalem nebo fólií.
Odložíme na několik hodin, ideálně přes noc, uležet do lednice.
Zhruba hodinu před pečením pekáč s masem z lednice vyndáme a necháme ho stát v pokojové teplotě.
Maso tím neutrpí příliš velký teplotní šok, lépe se upeče.
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
- Nezakrytý pekáč s masem vložíme zapéct do rozehřáté trouby. Po přibližně 15 minutách, kdy se povrch masa zapeče, vyndáme z trouby.
Maso promícháme a přilijeme k němu 250 až 500 mililitrů horké vody.
Množství vody upravíme podle toho, kolik jí pustí samotné maso.
Celkem by měla hladina dosahovat maximálně do jedné čtvrtiny vrstvy masa.
- Pekáč zakryjeme, vrátíme do trouby. Teplotu stáhneme na 180 °C.
- Pečeme 45 až 50 minut do měkka. Během této doby maso 2x až 3x zkontrolujeme, promícháme ho a přelijeme výpekem.
Při každém přelévání také nezapomeneme důkladně seškrabovat i kousky přichycené na stěnách pekáče, sosu dodávají chuť, barvu a vůni.
V případě potřeby maso podléváme malým množstvím horké vody.
Vodu ale nikdy nelijeme přímo na maso, vždy ji vmícháme do vypečené šťávy!
- Bez zakrytí dopečeme 10 až 15 minut dozlatova.
Moravského vrabce podáváme s bramborovým, kynutým, houskovým hrnkovým nebo houskovým kynutým knedlíkem a špenátem nebo zelím kysaným či hlávkovým.
Porce na talíři přelijeme vypečenou šťávou.
Pokud dáváme přednost šťávě hladké, před podáváním ji scedíme.
Pokud dáváme přednost šťávě hladké, před podáváním ji scedíme.
TIP! Moravské vrabce dobře upečeme i v remosce.
TIP! Pokud zároveň vaříme knedlíky, můžeme maso během pečení podlévat vroucí vodou z knedlíků, sos bude hustší.
TIP! Pokud po začátku pečení pustí maso hodně vody, odebereme ji sběračkou do hrnku a postupně s ní během pečení maso podléváme.
TIP! Je lepší podlévat menším množstvím a častěji.
TIP! Pokud chceme sos zahustit, po upečení vyndáme maso z pekáče, zakryjeme ho, aby nevychladlo.
Můžeme ho odložit do pootevřené vypnuté trouby.
- Pekáč se šťávou dáme na sporák. Zahříváme, dokud se výpek nevydusí na tuk (vyvaří se voda).
- Přidáme jednu zarovnanou polévkovou lžíci polohrubé mouky a jednu kávovou lžičku rajského protlaku. Minutu restujeme.
- Zalijeme 400 mililitry vlažné vody, pořádně promícháme. 15 až 20 minut na velmi mírném plameni bez zakrytí povaříme.
Žádné komentáře:
Okomentovat