úterý 8. května 2012

Moravský vrabec

Moravský vrabec

Maso necháme před pečením několik hodin rozležet.


  • 1000 g vepřové plece (nebo libový bůček, krkovice)
  • 3 středně velké cibule (cca 250 g)
  • 8 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 čajové lžičky soli

Jak na to  

- pokrájené maso smíchat se solí, kmínem, cibulí a česnekem, nechat uležet
- zapéct odkryté při 200 °C, po 15 minutách podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 180 °C
- péct 45 - 50 minut, podlévat, polévat
- na závěr 10 - 15 minut péct bez zakrytí dozlatova
.

Vepřovou plec opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
Můžeme použít i libový bůček nebo krkovici.
Cibuli rozkrájíme na osminky, česnek na plátky.
Vše dáme do pekáče, osolíme, pokmínujeme a promícháme.
Zakryjeme, necháme několik hodin uležet, ideálně přes noc v lednici.
Tak hodinu před pečením z lednice vyndáme.
Jinak by maso utrpělo po vložení do trouby příliš velký teplotní šok.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Nezakryté vložíme do rozehřáté trouby zapéct.
Po přibližně 15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C, promícháme, podlijeme 250 - 500 mililitry horké vody.
Množství upravíme podle toho, kolik vody pustí samotné maso.
Zakryjeme a dále pečeme 45 - 50 minut.
Během této doby několikrát kontrolujeme, maso obracíme a přeléváme výpekem. V případě potřeby podléváme malým množstvím horké vody.
Vodu nikdy nelijeme na maso, vždy pouze do vypečené šťávy.
Nezapomeneme seškrabovat i kousky výpeku přichycené na stěnách pekáče - dodávají chuť, barvu a vůni šťávě z masa.
Na závěr necháme 10 - 15 minut bez zakrytí dopéct dozlatova.
Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, špenátem, zelím.
Přelijeme vypečenou šťávou.
Pokud dáváme přednost šťávě hladké, zcedíme ji.




TIP!  Pokud zároveň vaříme knedlíky, můžeme maso během pečení podlévat horkou vodou z hrnce s knedlíky.

TIP!!  Pro dosažení hustšího sosu vyndáme maso z pekáče, pekáč dáme na sporák a zahříváme dokud se výpek nevydusí na tuk (vyvaří se voda). Přidáme 1 zarovnanou polévkovou lžíci polohrubé mouky a 1 kávovou lžičku rajského protlaku. Půl minutky restujeme, zalijeme 4 dcl vlažné vody, pořádně promícháme a 15 minut povaříme na velmi mírném plameni.

TIP!!!  Je lepší podlévat menším množstvím a častěji.

TIP!!!!  Pokud po začátku pečení pustí maso hodně vody, odebereme ji sběračkou do hrníčku a postupně s ní během pečení podléváme.

TIP!!!!!  Moravské vrabce dobře upečeme také v remosce.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat