úterý 8. května 2012

Moravský vrabec

Moravský vrabec

Maso s cibulí a česnekem necháme před pečením několik hodin rozležet.


  • 1000 g vepřové plece nebo libový bůček nebo krkovice
  • 250 g cibule (3 středně velké)
  • 8 stroužků česneku
  • sůl, kmín


Jak na to  

- pokrájené maso smíchat se solí, kmínem, cibulí a česnekem, nechat uležet
- zapéct odkryté při 200 °C, po 15 minutách podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 180 °C
- péct 45 - 50 minut do měkka, podlévat, polévat
- na závěr 10 - 15 minut péct bez zakrytí dozlatova
.

Česká výborná klasika.
Můžeme ji připravit z různých částí vepřového masa. Pokud zvolíme kýtu, bude maso po upečení hodně libové, ale také sušší. V případě krkovice velmi záleží na tom, jak moc je prorostlá. Čím více, tím více bude výsledek tučnější, ale také šťavnatější. Milovníci tučného určitě s nadšením přivítají vrabce upečené z bůčku. 
Z výše uvedeného výčtu vyplývá, že vepřová plec je nejideálnější volbou, zlatým středem. Hned za ní následuje libová krkovice.


Naložení masa

Maso opláchneme studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Nakrájíme ho na větší kostky.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na osminky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.

Vše dáme do pekáče.
Promícháme se 2 čajovými lžičkami soli a jednou kmínu.
Pekáč zakryjeme poklicí, alobalem nebo fólií.
Odložíme na několik hodin, ideálně přes noc, uležet do lednice.

Zhruba hodinu před pečením pekáč s masem z lednice vyndáme a necháme ho stát v pokojové teplotě.
Maso tím neutrpí příliš velký teplotní šok, lépe se upeče.


Pečení 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

  • Nezakrytý pekáč s masem vložíme zapéct do rozehřáté trouby.
  • Po přibližně 15 minutách, kdy se povrch masa zapeče, vyndáme z trouby.
    Maso promícháme a přilijeme k němu 250 až 500 mililitrů horké vody.
    Množství vody upravíme podle toho, kolik jí pustí samotné maso.
    Celkem by měla hladina dosahovat maximálně do jedné čtvrtiny vrstvy masa.

  • Pekáč zakryjeme, vrátíme do trouby.
  • Teplotu stáhneme na 180 °C.

  • Pečeme 45 až 50 minut do měkka.
  • Během této doby maso 2x až 3x zkontrolujeme, promícháme ho a přelijeme výpekem.
    Při každém přelévání také nezapomeneme důkladně seškrabovat i kousky přichycené na stěnách pekáče, sosu dodávají chuť, barvu a vůni.
    V případě potřeby maso podléváme malým množstvím horké vody.
    Vodu ale nikdy nelijeme přímo na maso, vždy ji vmícháme do vypečené šťávy!

  • Bez zakrytí dopečeme 10 až 15 minut dozlatova.

Moravského vrabce podáváme s bramborovýmkynutýmhouskovým hrnkovým nebo houskovým kynutým knedlíkem a špenátem nebo zelím kysaným či hlávkovým.

Porce na talíři přelijeme vypečenou šťávou.
Pokud dáváme přednost šťávě hladké, před podáváním ji scedíme.




TIP!  Moravské vrabce dobře upečeme i v remosce.

TIP!  Pokud zároveň vaříme knedlíky, můžeme maso během pečení podlévat vroucí vodou z knedlíků, sos bude hustší.

TIP!  Pokud po začátku pečení pustí maso hodně vody, odebereme ji sběračkou do hrnku a postupně s ní během pečení maso podléváme.

TIP!  Je lepší podlévat menším množstvím a častěji.

TIP!  Pokud chceme sos zahustit, po upečení vyndáme maso z pekáče, zakryjeme ho, aby nevychladlo.
Můžeme ho odložit do pootevřené vypnuté trouby.
  • Pekáč se šťávou dáme na sporák.
  • Zahříváme, dokud se výpek nevydusí na tuk (vyvaří se voda).
  • Přidáme jednu zarovnanou polévkovou lžíci polohrubé mouky a jednu kávovou lžičku rajského protlaku.
  • Minutu restujeme.
  • Zalijeme 400 mililitry vlažné vody, pořádně promícháme.
  • 15 až 20 minut na velmi mírném plameni bez zakrytí povaříme.


Žádné komentáře:

Okomentovat