pondělí 22. srpna 2011

Smaženice

Houbová smaženice


  • houby
  • vejce
  • cibule
  • olej nebo sádlo
  • sůl
  • kmín


Jak na to  

- na oleji/sádle osmahnout cibuli, přidat nakrájené houby
- osolit, okmínovat, podle potřeby podlít
- po 20 minutách vmíchat vejce, ev. přisolit
.

Když houby rostou jak po dešti, je vyřešena otázka, co bude k jídlu. Snad kromě sladkého pečení se z nich dá uvařit cokoli. Guláš, nákyp, obalit je jako řízky, rizoto, kyselo a mnoho dalších.
A určitě si nasušíme zásoby na zimu!
Nejčastější a nejrychlejší je klasická smaženice.

Houby očistíme a pokrájíme.
V hrnci na oleji/sádle osmahneme na mírném plameni na kostičky nakrájenou cibuli.
Tak 4 minuty, než začne zlátnout.

Přidáme houby, osolíme a okmínujeme.
Pokud je potřeba, podlijeme vodou.

Dusíme na mírném ohni, zakryté pokličkou. občas promícháme.
Po 20 minutách přidáme vejce, 2 - 3 minuty mícháme.

Přisolíme podle chuti, vypneme a je hotovo.
Podáváme s chlebem nebo pečivem, třeba doma upečeným.




TIP!  Množství u jednotlivých surovin není uvedeno, záleží na tom, kolik hub nasbíráme a kolik bude strávníků.
Vajec dáme podle potřeby tolik, aby se houby spojily. Pokud dáme víc, uvaříme místo houbové smaženice míchaná vajíčka s houbami.
Ale i ta budou určitě výborná!
Odhadem, na kilo hub 1 střední cibule a  4 - 5 vajec.
Množství vody na podlití se bude také lišit v závislosti na počasí.
V suchu houbám přidáme, při deštích možná vodu vynecháme úplně.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat