Houbová smaženice
- 1000 - 1500 g čerstvých očistěných hub
- 4 - 6 vajec
- 1 střední cibule
- sádlo nebo olej
- sůl, kmín
Jak na to
- na oleji/sádle osmahnout cibuli, přidat nakrájené houby
- osolit, okmínovat, podle potřeby podlít
- po 15 - 20 minutách vmíchat vejce, ev. přisolit
.
- na oleji/sádle osmahnout cibuli, přidat nakrájené houby
- osolit, okmínovat, podle potřeby podlít
- po 15 - 20 minutách vmíchat vejce, ev. přisolit
.
Když houby rostou jak po dešti, je vyřešena otázka, co bude k jídlu. Snad kromě sladkého pečení se z nich dá uvařit cokoli. Guláš, nákyp, obalit je jako řízky, rizoto, kyselo, dají se upéct se smetanou, přidat k plátkům a mnoho dalších.
Důležité je také nezapomenout nasušit zásoby na zimu!
Nejčastější a nejrychlejší úpravou čerstvých hub je klasická smaženice.
Příprava a dušení hub
Zahuštění vajíčky
Vajec dáme podle potřeby tolik, aby se houby spojily.
Vejce lehce prošleháme v misce nebo hrníčku.
Příprava a dušení hub
- Houby očistíme a pokrájíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme 3 až 4 lžíce sádla nebo oleje. Nasypeme cibuli, 4 až 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.
Cibule zesklovatí, začne jemně zlátnout.
- Přidáme houby, vmícháme čajovou lžičku soli a půl kmínu. Pokud je potřeba, podlijeme malým množstvím vody.
Potřebné množství vody na podlití se bude lišit v závislosti na počasí.
V suchu houbám přidáme, při deštích možná vodu vynecháme úplně.
- Hrnec zakryjeme poklicí, na mírném plameni dusíme 15 až 20 minut. Občas promícháme.
Podle potřeby podléváme malým množstvím teplé vody.
Zahuštění vajíčky
Vajec dáme podle potřeby tolik, aby se houby spojily.
Ale pozor, pokud to s množstvím přeženeme, budeme mít místo houbové smaženice míchaná vajíčka s houbami.
Ale i ta budou určitě výborná!
Ale i ta budou určitě výborná!
Vejce lehce prošleháme v misce nebo hrníčku.
Nalejeme je k houbám, promícháváme dvě až tři minuty do zhoustnutí.
Přisolíme podle chuti, vypneme.
Přisolíme podle chuti, vypneme.
Žádné komentáře:
Okomentovat