úterý 16. května 2023

Rohlíky sádlové

 Rohlíky tukové - s čerstvým droždím a sádlem


Rozpis je pro 10 - 12 kusů rohlíků klasické velikosti.

  • 500 g hladké mouky
  • 260 g vlažné vody
  • 30 g sádla
  • 22 g droždí
  • 10 g soli 
  • 4 g cukru
  • na posyp mák, slunečnicová semínka, sezamová semínka, hrubozrnná sůl, kmín...

 
Jak na to  

- ve vlažné vodě promíchat cukr, rozdrobit droždí, nechat vzejít 
- mouku promíchat se solí, nalít vodu s vzešlým kváskem, přidat změklé sádlo, důkladně zpracovat těsto
- těsto zabalit do koule, v míse přikrýt fólií, zakrýt utěrkou, nechat 40 minut kynout
- těsto rozdělit na 8 - 12 stejně vážících dílů, každý rozválet do trojúhelníku cca 2,5 milimetry silného
- pevně zarolovat od širší strany, poválet, dát na pečicí papír na plechu
- nechat 40 - 50 minut kynout zakryté fólií a utěrkou 
- jemně postříkat vodou, posypat dle chuti
- péct v zapařené troubě 15 minut do zlatova
- nechat na mřížce vychladnout
.
 
Tento recept běhá po internetu už nějaký pátek pod názvem Kubíkovy rohlíky. A je fakt perfektní a vyzkoušený.


Kvásek

  • Ve vlažné vodě v hrnku nebo misce promícháme jednu čajovou lžičku cukru, rozdrobíme do ní droždí.
  • V pokojové teplotě necháme okolo 10 minut vzejít.
    Droždí se začne na hladině spojovat, vzdouvat a dělat bublinky.
    Cukr můžeme nahradit medem nebo Sladěnkou, viz TIP!


Těsto a první kynutí

  • Do čisté mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí.
  • Přilijeme vodu se vzešlým kváskem, přidáme změklé sádlo.
    Nyní pořádně zpracujeme, ideálně v robotu.

  • Pokud nemáme robota k dispozici, tak nejdříve v míse vařečkou promícháme vzešlý kvásek, mouku a sádlo, pak, stále v míse, chvilku propracujeme rukou.
    Nahrubo spojené těsto přendáme na pracovní desku a okolo 10 minut budeme hníst.
    Neustále ho povalujeme, překládáme a dlaní promačkáváme.
    Odměnou za toto úsilí bude hladké nelepivé těsto.

  • Dobře zpracované těsto vytvarujeme do koule, kterou dáme do mísy.
  • Položíme na ni potravinářskou fólii a mísu zakryjeme utěrkou, aby těsto nechladlo.
    Stejnou službu jako fólie udělá lehké poprášení povrchu moukou. Oba způsoby zabrání okorání těsta během kynutí.
    V pokojové teplotě a na místě bez průvanu necháme 40 až 50 minut kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.


Tvarování rohlíků a druhé kynutí

  • Plech vyložíme pečicím papírem.
  • Pracovní desku NEmusíme podsypávat, těsto se nelepí.

  • Vykynuté těsto přendáme na pracovní desku, rozdělíme ho na osm až dvanáct plus minus stejně vážících dílů.
  • Ideálně na 12 po přibližně 70 gramech.
    Odvážené díly postupně zpracujeme do koulí, nejdříve zformujeme raneček, který pak krátce poválíme po pracovní desce.

  • Poté, kdy máme hotových 10 až 12 koulí, můžeme tvarovat rohlíky.
  • Začneme od koule, kterou jsme udělali jako první (a nakonec přijde ta poslední).
    Válečkem ji nejdříve vyválíme do oválku, který upravíme do tvaru trojúhelníku.
    Tedy stranu dál od nás protáhneme válečkem do cípu, stranu blíž k nám do stran.
    Těsto by mělo být zhruba dva až dva a půl milimetru silné.

  • Začneme pevněji motat od širší strany, tedy směrem od sebe.
  • Po srolování vytvarovaný rohlík ještě s mírným tlakem poválíme, to je důležité, aby se rohlík zpevnil a jednotlivé vrstvy těsta dobře spojily.
    Oba konce lehce vmáčkneme dovnitř.

  • Vyválený rohlík pokládáme na pečicí papír na plech, cípem dolů
  • Zakryjeme fólií a utěrkou.
    Necháme opět v pokojové teplotě na místě bez průvanu 40 až 50 minut kynout.
    Nelekněte se, že je rohlík tenký, ještě nakyne před i během pečení.

Po 30 až 35 minutách kynutí zapneme troubu, nastavíme na 250 °C.


Upečení

  • Dáme si vařit 200 až 250 mililitrů vody.
  • Budeme ji potřebovat pro zapaření trouby.

  • Z nakynutých rohlíků na plechu sundáme fólii, jemně je pokropíme vlažnou vodou, ideálně rozprašovačem.
  • Posypeme je podle chuti solí, mákem, kmínem...

  • Na dno trouby dáme pekáček nebo plecháček s malým množstvím vroucí vody, 200 až 250 mililitry.
  • Nebo místo toho vhodíme na dno trouby čtyři až šest kostek ledu.
    Vnitřek rozpálené trouby postříkáme vodou a ihned do ní, doprostřed, vložíme plech s rohlíky.
    Troubu rychle zavřeme, aby z ní neutekla pára.

  • Zhruba po 8 minutách pečení rychle otevřeme troubu, stříkneme do ní rozprašovačem vodu, můžeme i na rohlíky, a opět rychle zavřeme.
    Za 13 až 15 minut budou rohlíky hotové.
    Přendáme je z plechu na mřížku a necháme vychladnout.














TIP!  Někdy je při zpracování těsta potřeba přidat jednu až dvě polévkové lžíce vody. Ona totiž každá mouka saje trochu jinak, každá může mít mírně odlišné vlastnosti, které ovlivňují hodně faktorů, od mletí až po skladování.
Při ručním hnětení to poznáme po zhruba 2 minutách zpracovávání těsta. Pokud těsto hněte robot, po minutě ho zastavíme a kus těsta si v ruce pomačkáme. 
V případě potřeby přidáme jednu polévkovou lžíci vlažné vody, zapracujeme. A někdy bude nutné přidat ještě jednu.

TIP!  Místo sádla můžeme použít 35 gramů slunečnicového oleje.
Cukr můžeme nahradit jednou čajovou lžičkou, 6 až 8 gramy, Sladěnky, což je ječmenný slad. Koupíme ho v některých lékárnách nebo prodejnách se zdravou výživou.
Se Sladěnkou budou mít upečené rohlíky velice jemný karamelový nádech. Tím myslím barvu, ne chuť. 
Cukr v tom případě nepoužijeme, ve vlažné vodě rozmícháme Sladěnku, rozdrobíme droždí.
Jakmile je kvásek hotový, nalijeme k němu olej, pokud ho použijeme místo sádla, a dále postupujeme podle receptu.

TIP!  Každá trouba peče trochu jinak, při prvním pečení je potřeba rozhodně hlídat, a pro to další si poznamenat správný čas a eventuálně nastavit nižší teplotu pečení (může stačit 220 až 230 °C).

Žádné komentáře:

Okomentovat