čtvrtek 11. srpna 2011

Plněné papriky

Plněné papriky


  • 6 rajčat
  • 6 stejně velkých tlustostěnných paprik
  • 2 zelené tlustostěnné papriky
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 4 čajové lžičky cukru
  • 1 kávová lžička skořice 
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • 1 kostka bujónu
  • 760 g rajského protlaku
  • 200 ml 12% smetany
  • sůl

Mleté
  • 600 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 1/2 cibule
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce smetany nebo mléka
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 polévkové lžíce syrové rýže
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 kávové lžičky drceného kmínu



Jak na to  

- dobře promíchat mleté s uvedenými ingrediencemi
- paprikám odříznout vršky, naplnit směsí, vrátit vršky
- do pekáče nalít rajský protlak a vývar z bujónové kostky vařený s cukrem, skořicí a solí
- promíchat, posadit papriky
- přidat pokrájená rajčata, 2 zelené papriky, cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř
- péct zakryté 15 minut při 200 °C a 70 minut při 180 °C
- plněné lusky vyndat, omáčku přelít do hrnce, rozmixovat, vmíchat 500 ml horké vody
- vmíchat tymián, smetanu a 100 ml horké vody, 10 minut povařit
.

Do dobře umletého masa přidáme půlku nadrobno nakrájené cibule, syrovou rýži, najemno utřené stroužky česneku, 2 lžíce strouhanky, pepř, 1 čajovou lžičku soli, majoránku, kmín, hořčici, vejce a 1 lžíci smetany nebo mléka.
Důkladně promícháme.
6 paprik omyjeme a opatrně uřízneme vršky, šťopku necháme.
Vyčistíme od jadérek.
Každou papriku napěchujeme mletým masem, zakryjeme odříznutým vrškem.



Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Ve 150 mililitrech vody povaříme kostku bujónu, cukr, 1 čajovou lžičku soli a skořici.
Nalijeme do pekáče společně s 760 gramy rajčatového protlaku.
Sklenici od protlaku vypláchneme 100 mililitry vody, vše promícháme. 
Do takto připravené směsi posadíme naplněné papriky.
2 zelené papriky nakrájíme na proužky, 6 rajčat na čtvrtiny a 2 cibule na plátky. Přidáme do pekáče společně s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem.
Zakryjeme víkem nebo alobalem, dáme péct.
Po 15 minutách teplotu snížíme na 180 °C, pečeme dalších 60 - 70 minut.
Během pečení 2x - 3x lehce promícháme.




Hotové papriky opatrně vyndáme z pekáče, zakryjeme, aby nevychladly.
Z omáčky vyndáme koření, přelijeme do hrnce, necedíme. Pekáč vypláchneme 500 mililitry horké vody a přidáme k omáčce. 
Rozmixujeme dohladka.
Přivedeme k varu, přidáme 1/2 kávové lžičky tymiánu, 200 mililitrů smetany a 100 mililitrů horké vody.
Za občasného promíchání na mírném plameni 10 minut povaříme.
Podle potřeby dochutíme solí, tymiánem, cukrem, skořicí.

Podáváme s knedlíkem kynutým, houskovým nebo hrnkovým.




Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat