středa 13. ledna 2016

Bůček na kysaném zelí a pivu

Bůček na kysaném zelí a pivu


  • 1000 g vepřového bůčku bez kosti
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g cibule
  • 200 ml piva
  • 30 g hladké mouky 
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 čajové lžičky cukru
  • sůl


Jak na to  

- kostky bůčku zprudka krátce opéct, odložit, promíchat se solí, kmínem a česnekem
- na sádle z bůčku orestovat cibuli, v pekáči smíchat se zelím, navrch rozložit bůček
- na pánvi po cibuli promíchávat mouku, vmíchat papriku, zalít pivem, minutu povařit, nalít do pekáče
- péct zakryté při 180 °C, po cca 25 minutách odkrýt, posypat cukrem, zvýšit teplotu, dopéct 6 - 8 minut bez zakrytí
.

Opečené voňavé kostky bůčku na kysaném zelí, to je úžasná záležitost nejen k večeři.
Recept můžeme použít i s pleckem nebo kotletou. Kýta moc fungovat nebude, protože je příliš libová. 


Příprava

Vepřový bůček nakrájíme na kostky velké zhruba 4 centimetry.
Pokud je bůček s kůží, před rozkrájením ji odřízneme.
Nevyhazujeme ji, přidáme ji do pekáče a upečeme.

Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostky.
Na dno pekáče rozložíme kysané zelí.
Kvalitní zelí necedíme, do mísy ho nalijeme i s nálevem. 
V půlkilovém balení opravdu kvalitního kysaného zelí ho bude maximálně 100 mililitrů.  
Pokud je nálevu méně, dolijeme ho vodou do 100 mililitrů, pokud více, použijeme jen těch 100 mililitrů.



Orestování masa a cibulová jíška

Na sucho rozehřejeme pánev.
Kostky masa zprudka krátce opečeme ze všech stran do hněda.
Děrovanou naběračkou je odložíme do mísy.
Pozor, tuk z bůčku při opékání hodně prská!
Sádlo, které pustil bůček necháme na pánvi. 
 
Do opečeného masa v míse vmícháme utřený česnek, kmín a zarovnanou čajovou lžičku soli.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
 
Na sádlo v pánvi nasypeme cibuli.
Na středním plameni přibližně 5 minut restujeme.
Přisypeme mouku, na mírném plameni 2 až 3 minuty promícháváme.

Do jíšky vmícháme sladkou papriku a hned ji zalijeme pivem.
Minutu povaříme, vypneme.
Směs nalijeme do pekáče k zelí, promícháme.
Na vrch urovnáme opečené kostky bůčku.


Pečení

  • Pekáč zakryjeme, dáme péct.
  • Po 25 až 30 minutách maso zkontrolujeme.
    Pokud je maso měkké, rovnoměrně ho posypeme 2 čajovými lžičkami cukru.
    V opačném případě pečeme dál do měkka.

  • Zvýšíme teplotu na 250 °C.
  • Pečeme ještě 6 až 8 minut bez zakrytí.

Podáváme s pečivem, bramborem, bramborovýmkynutým nebo houskovým knedlíkem.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat