středa 24. srpna 2011

Dýňový koláč

Dýňový koláč


Pečeno v kulaté koláčové formě o průměru 23 centimetrů.


Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 2 zarovnané polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce hruběji umletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • citronová kůra


Náplň

  • 500 g oloupané dýňové dužiny
  • 5 polévkových lžic javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce rumu
  • kousek celé skořice
  • mandlové plátky na posypání


Jak na to  

- z proseté mouky, nastrouhaných ořechů, citronové kůry, soli, cukru, vajíčka a másla zpracovat těsto
- zabalit, odložit do lednice
- vydlabanou dýni nakrájet, 30 minut povařit s kouskem skořice, scedit, rozmačkat 
- smíchat se skořicí, rumem, zakysanou smetanou, vejci, ořechy, sirupem a citronovou šťávou
- těsto rozválet, přenést do formy, propíchat vidličkou, nanést náplň, posypat plátky mandlí
- péct 30 minut při 200 °C
.

Příprava

Jádra vlašských ořechů jemně nastrouháme.
Z omytého citronu nastrouháme jednu kávovou lžičku kůry.
Strouháme opatrně jen žlutou část kůry, ta bílá je hořká! 
Studené máslo nakrájíme na malé kostky.


Těsto

  • Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a nastrouhaná jádra vlašských ořechů.
  • Promícháme.
    Směs vysypeme na pracovní desku, uprostřed uděláme důlek.
    Rozklepneme do něho vejce, vidličkou ho na hrubo promícháme s moukou.

  • Přidáme nakrájené studené máslo.
  • Nožem ho rozkrajujeme do mouky na co nejmenší kousky.
    Mouku nožem neustále vracíme na hromádku a kousky másla více a více zmenšujeme.
    Na závěr rychle studenýma rukama zpracujeme do kulatého tvaru.
    Miniaturní viditelné kousky másla v těstě nevadí, naopak, prospějí křehkosti těsta.
    Důležité je, aby se od teplých rukou máslo moc nezahřívalo a nepovolovalo.

  • Těsto zabalíme do fólie nebo alobalu a dáme na minimálně 30 minut do lednice.
  • V ideálním případě připravíme těsto den před pečením a necháme v lednici přes noc.


Dýňová náplň

Dýni oloupeme, rozkrojíme a odstraníme střed s jádry.
Dužinu pokrájíme na menší kostky.
Dáme je do hrnce společně s kouskem celé skořice a 5 polévkovými lžícemi vody.
Na mírném plameni zakryté poklicí je dusíme zhruba 30 minut.

Uvařené kostky dýně scedíme, přendáme je do mísy.
Rozmixujeme je nebo rozmačkáme na kaši.
Smícháme ji s mletými ořechy, mletou skořicí, javorovým sirupem, zakysanou smetanou, rumem, citronovou šťávou a vejci.


Pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C. 
 
Formu na koláč vymažeme máslem a lehce vysypeme moukou.
Těsto vyválíme do kruhu, přeneseme ho do formy.
Pokud se trhá, spojujeme po menších částech přímo ve formě.
Okraje těsta odřízneme zároveň s okrajem formy. Nebo přes formu přejedeme válečkem, přebytečné těsto se o kraje formy odřízne.

 
Těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo.
Rozetřeme náplň, posypeme plátky mandlí.
Můžeme přidat také pár kostek dýně a jemně pokrájenou slupku z dýně, kterou nejdříve obalíme v cukru.

  • Dáme do trouby, snížíme teplotu na 180 °C.
  • Pečeme 30 minut.

Koláč při servírování dobře doplní šlehačka nebo zakysaná smetana, máta, javorový sirup...


TIP!  Z dýně můžeme připravit také dýňovou polévku nebo její variantu s rajčatovým protlakem, popřípadě nadivoko.
Nebo upéct výborný dýňový sladký chleba.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat