středa 24. srpna 2011

Dýňový koláč

Dýňový koláč 


Pečeno v kulaté koláčové formě o průměru 23 centimetrů.


Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 2 zarovnané polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce hruběji umletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • citronová kůra

Náplň
  • 500 g oloupané dýňové dužiny
  • kousek celé skořice
  • 5 polévkových lžic javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce rumu
  • mandlové plátky na posypání

Jak na to  

- z proseté mouky, nastrouhaných ořechů, citronové kůry, soli, cukru, vajíčka a másla zpracovat těsto
- zabalit, odložit do lednice
- vydlabanou dýni nakrájet, 30 minut povařit s kouskem skořice, zcedit, rozmačkat 
- smíchat se skořicí, rumem, zakysanou smetanou, vejci, ořechy, sirupem a citronovou šťávou
- těsto rozválet, přenést do formy, propíchat vidličkou, nanést náplň, posypat plátky mandlí
- péct 30 minut při 200 °C
.

Zpracujeme těsto.
Studenýma rukama rychle prohněteme prosetou mouku s mletými ořechy, citronovou kůrou, solí, cukrem, vejcem a nakrájeným máslem.
Lepší je rozhodně cukr hnědý, ale pokud nemáme, klidně dáme bílý.
Hotové těsto upravíme do kulatého tvaru, zabalíme do fólie nebo alobalu a dáme na minimálně 30 minut do lednice.



Připravíme náplň.
Dýni oloupeme, odstraníme střed s jádry, dužinu pokrájíme na menší kostky. Dáme do hrnce, přidáme kousek celé skořice, na mírném ohni vaříme zakryté poklicí 30 minut.
Slijeme přes cedník, přendáme do mísy a rozmixujeme nebo rozmačkáme na kaši.
Smícháme s mletými ořechy, mletou skořicí, javorovým sirupem, zakysanou smetanou, rumem, citronovou šťávou a vejci.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Formu na koláč vymažeme máslem a lehce vysypeme moukou.
Těsto vyválíme do kruhu, přeneseme do formy.
Pokud se trhá, spojujeme po menších částech přímo ve formě.
Na několika místech propícháme vidličkou.
Rozetřeme náplň, posypeme plátky mandlí.
Můžeme přidat také pár kostek dýně a najemno pokrájenou slupku z dýně, kterou nejdříve obalíme v cukru.
Pečeme 30 minut.
Při podávání můžeme ozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou, mátou a pokapat javorovým sirupem.






TIP!  Z dýně můžeme připravit také dýňovou polévku nebo její variantu s rajčatovým protlakem.
Nebo upéct výborný dýňový sladký chleba.


 Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat