Pečeno v kulaté koláčové formě o průměru 23 centimetrů.
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 2 zarovnané polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce hruběji umletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 1/3 kávové lžičky soli
- citronová kůra
Náplň
- 500 g oloupané dýňové dužiny
- 5 polévkových lžic javorového sirupu
- 2 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- 3 vejce
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 2 čajové lžičky šťávy z citronu
- 1 polévková lžíce rumu
- kousek celé skořice
- mandlové plátky na posypání
Jak na to
- z proseté mouky, nastrouhaných ořechů, citronové kůry, soli, cukru, vajíčka a másla zpracovat těsto
- zabalit, odložit do lednice
- vydlabanou dýni nakrájet, 30 minut povařit s kouskem skořice, scedit, rozmačkat
- smíchat se skořicí, rumem, zakysanou smetanou, vejci, ořechy, sirupem a citronovou šťávou
- těsto rozválet, přenést do formy, propíchat vidličkou, nanést náplň, posypat plátky mandlí
- péct 30 minut při 200 °C
.
- z proseté mouky, nastrouhaných ořechů, citronové kůry, soli, cukru, vajíčka a másla zpracovat těsto
- zabalit, odložit do lednice
- vydlabanou dýni nakrájet, 30 minut povařit s kouskem skořice, scedit, rozmačkat
- smíchat se skořicí, rumem, zakysanou smetanou, vejci, ořechy, sirupem a citronovou šťávou
- těsto rozválet, přenést do formy, propíchat vidličkou, nanést náplň, posypat plátky mandlí
- péct 30 minut při 200 °C
.
Příprava
Jádra vlašských ořechů jemně nastrouháme.
Z omytého citronu nastrouháme jednu kávovou lžičku kůry.
Strouháme opatrně jen žlutou část kůry, ta bílá je hořká!
Studené máslo nakrájíme na malé kostky.
Těsto
Těsto
- Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a nastrouhaná jádra vlašských ořechů. Promícháme.
Směs vysypeme na pracovní desku, uprostřed uděláme důlek.
Rozklepneme do něho vejce, vidličkou ho na hrubo promícháme s moukou.
- Přidáme nakrájené studené máslo. Nožem ho rozkrajujeme do mouky na co nejmenší kousky.
Mouku nožem neustále vracíme na hromádku a kousky másla více a více zmenšujeme.
Na závěr rychle studenýma rukama zpracujeme do kulatého tvaru.
Miniaturní viditelné kousky másla v těstě nevadí, naopak, prospějí křehkosti těsta.
Důležité je, aby se od teplých rukou máslo moc nezahřívalo a nepovolovalo.
- Těsto zabalíme do fólie nebo alobalu a dáme na minimálně 30 minut do lednice. V ideálním případě připravíme těsto den před pečením a necháme v lednici přes noc.
Dýňová náplň
Dýni oloupeme, rozkrojíme a odstraníme střed s jádry.
Dužinu pokrájíme na menší kostky.
Dáme je do hrnce společně s kouskem celé skořice a 5 polévkovými lžícemi vody.
Na mírném plameni zakryté poklicí je dusíme zhruba 30 minut.
Dýni oloupeme, rozkrojíme a odstraníme střed s jádry.
Dužinu pokrájíme na menší kostky.
Dáme je do hrnce společně s kouskem celé skořice a 5 polévkovými lžícemi vody.
Na mírném plameni zakryté poklicí je dusíme zhruba 30 minut.
Uvařené kostky dýně scedíme, přendáme je do mísy.
Rozmixujeme je nebo rozmačkáme na kaši.
Smícháme ji s mletými ořechy, mletou skořicí, javorovým sirupem, zakysanou smetanou, rumem, citronovou šťávou a vejci.
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Formu na koláč vymažeme máslem a lehce vysypeme moukou.
Těsto vyválíme do kruhu, přeneseme ho do formy.
Pokud se trhá, spojujeme po menších částech přímo ve formě.
Okraje těsta odřízneme zároveň s okrajem formy. Nebo přes formu přejedeme válečkem, přebytečné těsto se o kraje formy odřízne.
Těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo.
Rozetřeme náplň, posypeme plátky mandlí.
Můžeme přidat také pár kostek dýně a jemně pokrájenou slupku z dýně, kterou nejdříve obalíme v cukru.
Koláč při servírování dobře doplní šlehačka nebo zakysaná smetana, máta, javorový sirup...
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Formu na koláč vymažeme máslem a lehce vysypeme moukou.
Těsto vyválíme do kruhu, přeneseme ho do formy.
Pokud se trhá, spojujeme po menších částech přímo ve formě.
Okraje těsta odřízneme zároveň s okrajem formy. Nebo přes formu přejedeme válečkem, přebytečné těsto se o kraje formy odřízne.
Těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo.
Rozetřeme náplň, posypeme plátky mandlí.
Můžeme přidat také pár kostek dýně a jemně pokrájenou slupku z dýně, kterou nejdříve obalíme v cukru.
- Dáme do trouby, snížíme teplotu na 180 °C.
- Pečeme 30 minut.
Koláč při servírování dobře doplní šlehačka nebo zakysaná smetana, máta, javorový sirup...
TIP! Z dýně můžeme připravit také dýňovou polévku nebo její variantu s rajčatovým protlakem, popřípadě nadivoko.
Nebo upéct výborný dýňový sladký chleba.
Nebo upéct výborný dýňový sladký chleba.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat