středa 24. srpna 2011

Dýňový koláč

Dýňový koláč 


Pečeno v kulaté koláčové formě o průměru 23 centimetrů.


Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 2 zarovnané polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce hruběji umletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • citronová kůra


Náplň

  • 500 g oloupané dýňové dužiny
  • kousek celé skořice
  • 5 polévkových lžic javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce rumu
  • mandlové plátky na posypání

Jak na to  

- z proseté mouky, nastrouhaných ořechů, citronové kůry, soli, cukru, vajíčka a másla zpracovat těsto
- zabalit, odložit do lednice
- vydlabanou dýni nakrájet, 30 minut povařit s kouskem skořice, zcedit, rozmačkat 
- smíchat se skořicí, rumem, zakysanou smetanou, vejci, ořechy, sirupem a citronovou šťávou
- těsto rozválet, přenést do formy, propíchat vidličkou, nanést náplň, posypat plátky mandlí
- péct 30 minut při 200 °C
.

Těsto

Jádra vlašských ořechů na jemno nastrouháme.
Z omytého citronu nastrouháme tak jednu kávovou lžičku kůry.
Strouháme opatrně jen žlutou část kůry, ta bílá je hořká! 

Studené máslo nakrájíme na malé kostky.

Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a nastrouhaná jádra vlašských ořechů.
Promícháme.

Směs vysypeme na pracovní desku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a přidáme nakrájené studené máslo.

Nožem máslo rozkrajujeme do mouky.
Jakmile je rozkrájené na opravdu malé kousky obalené moukou, rychle studenýma rukama zpracujeme těsto do kulatého tvaru.
Malé viditelné kousky másla v těstě nevadí!
Důležité je, aby se od rukou moc nezahřálo a nepovolilo. Těsto tak bude křehké.

Těsto zabalíme do fólie nebo alobalu a dáme na minimálně 30 minut do lednice.
V ideálním případě připravíme těsto den před pečením a necháme přes noc v lednici.


Dýňová náplň

Dýni oloupeme, odstraníme střed s jádry.

Dužinu pokrájíme na menší kostky.
Dáme do hrnce společně s kousek celé skořice a 5 polévkovými lžícemi vody.

Na mírném plameni dusíme zakryté poklicí 30 minut.

Slijeme přes cedník.
Uvařenou dýni přendáme do mísy, rozmixujeme nebo rozmačkáme na kaši.

Smícháme s mletými ořechy, mletou skořicí, javorovým sirupem, zakysanou smetanou, rumem, citronovou šťávou a vejci.


Pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C. 
 
Formu na koláč vymažeme máslem a lehce vysypeme moukou.
Těsto vyválíme do kruhu, přeneseme do formy.
Pokud se trhá, spojujeme po menších částech přímo ve formě.
Okraje těsta odřízneme zároveň s okrajem formy. Nebo přes formu přejedeme válečkem, přebytečné těsto se o kraje formy odřízne.
 
Na několika místech propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení nevyboulilo.
Rozetřeme náplň, posypeme plátky mandlí.
Můžeme přidat také pár kostek dýně a na jemno pokrájenou slupku z dýně, kterou nejdříve obalíme v cukru.

Dáme do trouby, snížíme teplotu na 180 °C.
Pečeme 30 minut.

Při podávání můžeme ozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou, mátou a pokapat javorovým sirupem.





TIP!  Z dýně můžeme připravit také dýňovou polévku nebo její variantu s rajčatovým protlakem, popřípadě nadivoko.
Nebo upéct výborný dýňový sladký chleba.


 Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat