sobota 19. května 2012

Slaný koláč z listového těsta II. - italský

Slaný koláč z listového těsta v italském stylu


Pečeno v nízké kulaté koláčové formě o průměru 24 centimetrů.


Základ

  • 250 g listového těsta
  • kousek másla na vymazání formy


Náplň

  • 250 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany 
  • 120 g (60 + 60) italské slaniny pancetty
  • 120 g mozzarelly
  • 100 g čerstvého baby špenátu
  • 60 g sušených nakládaných rajčat
  • 20 g kaparů
  • 4 vejce
  • 4 stroužky česneku 
  • hrst lístků bazalky
  • sůl, mletý pepř 


Jak na to  

- těsto rozdělit na půlku, první rozválet do kruhu o průměru cca dna formy, druhou o 3 - 4 cm větší
- do vymazané formy urovnat větší kruh, potřít vejcem, položit menší
- propíchnout párkrát vidličkou, zatížit fazolemi, zapéct 8 minut při 180 °C
- smíchat suroviny na náplň, nalít na předpečené těsto, posypat pepřem
- péct 30 minut, vyndat z trouby, na povrch urovnat kousky mozzarelly a plátky pancetty
- dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.

Vynikající večeře, která je během chvilky hotová.


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 
 
  • Do kousku alobalu dáme ždibec studeného másla, pomažeme s ním celý vnitřek formy.
  • Z pečicího papíru vystřihneme kruh o průměru dna formy.

  • Listové těsto rozdělíme na půlku.
  • První polovinu rozválíme do kruhu o průměru přibližně 28 centimetrů (dno plus stěny formy).
    Urovnáme ho do formy, okraje srovnáme zároveň s hranou formy.
    Rozklepneme jedno vajíčko, prošleháme ho vidličkou a potřeme s ním těsto ve formě.
    Zbytek vejce přidáme ke třem vajíčkům do náplně.
    Těsto s krajem formy zarovnáme pomocí prstů nebo ho přes okraj ohneme směrem ven a přejedeme po něm válečkem, přečnívající kousky těsta se tím díky ostré hraně odkrojí.

  • Druhou půlku těsta vyválíme do kruhu o průměru dna formy, tedy přibližně 24 centimetrů.
  • Urovnáme ho na těsto potřené vajíčkem.
    Při pečení se obě vrstvy spojí, spodek koláče bude silnější.

Druhou variantou je celé těsto rozválet najednou a korpus mít na stejně silný na spodku i krajích.


Zapečení korpusu

Těsto na dně propíchneme na několika místech vidličkou.
Položíme na něj vystřižený kus pečicího papíru, na papír nasypeme fazole.
Zabráníme tím vyboulení spodku korpusu při zapečení. 

Korpus dáme zapéct do rozehřáté trouby.
Po 8 minutách ho vyndáme, odstraníme fazole i papír.
Zapečený korpus necháme ve formě.
Troubu nevypínáme!


Příprava náplně

Než se korpus předpeče, připravíme náplň.

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Sušená rajčata pokrájíme na malé kousky, pokud jsme tedy rovnou nekoupili krájená.
Listy baby špenátu a bazalky opláchneme, osušíme a rozkrájíme.

Půlku pancetty rozkrájíme na tenké plátky, odložíme je stranou.
Druhou půlku pokrájíme na kostičky.
Mozzarellu pokrájíme na silnější plátky.
Odložíme je k plátkům pancetty.

  • V míse smícháme mascarpone se smetanou.
  • Po jednom vmícháme vejce.
    Další přidáme až když je to předchozí důkladně rozmíchané.
  • Přidáme česnek, sušená rajčata, kapary, listy baby špenátu a bazalky a 60 gramů pancetty nakrájených na kostičky.
  • Podle chuti vmícháme jednu zarovnanou lžičku soli a mletý pepř.
  • Důkladně promíchanou náplň nalijeme na předpečený korpus.
  • Můžeme ji ještě posypat čerstvě mletým pepřem.


Pečení

Formu s koláčem dáme do rozehřáté trouby.

  • Po 30 minutách koláč vyndáme, urovnáme na něho plátky mozzarelly a pancetty.
  • Vrátíme do trouby.
  • Pečeme ještě 15 až 20 minut dozlatova.

Slaný koláč můžeme podávat teplý i studený, obě varianty jsou výborné.






TIP!  Fazole necháme úplně vychladnout, schováme si je na příští pečení. Pokud bychom je uklidili ještě teplé, zvlhly by a zplesnivěly.

TIP!  Místo listového těsta můžeme korpus upéct z těsta křehkého.
Tak jako u Quiche.


Křehké těsto
  • 200 g hladké mouky ideální je s menším obsahem lepku
  • 100 g studeného másla
  • 8 g soli (1 čajová lžička)
  • 3 - 4 polévkové lžíce studené vody
  • 1 žloutek
Rychle zpracujeme studené máslo s osolenou moukou na drobenku, zapracujeme žloutek a vodu.
Těsto zabalíme a dáme odpočinout do chladna.
 
TIP!  Náplň můžeme obměnit a připravit koláč ve stylu francouzském.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat