sobota 19. května 2012

Slaný koláč z listového těsta II. - italský

Slaný koláč z listového těsta v italském stylu


Pečeno v nízké kulaté koláčové formě o průměru 24 centimetrů.

  • 250 g listového těsta
  • 120 g mozzarelly
  • 60 g italské slaniny pancetty
  • kousek másla na vymazání formy

Náplň
  • 250 g mascarpone
  • 60 g italské slaniny pancetty
  • 60 g sušených nakládaných rajčat
  • 20 g kaparů
  • 100 g čerstvého baby špenátu
  • 200 g zakysané smetany 
  • 4 vejce
  • 4 stroužky česneku 
  • hrst lístků bazalky
  • 1 čajová lžička soli
  • mletý pepř 


Jak na to  

- těsto rozdělit na půlku, první rozválet do kruhu o průměru cca dna formy, druhou o 3 - 4 cm větší
- do vymazané formy dát menší kruh, na něj položit větší, urovnat
- propíchnout párkrát vidličkou, zatížit fazolemi, zapéct 8 minut při 180 °C
- smíchat suroviny na náplň, nalít na předpečené těsto, posypat pepřem
- péct 30 minut, vyndat z trouby, na povrch urovnat kousky mozzarelly a plátky pancetty
- dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 
 
Formu vymažeme máslem.
Utrhneme kus obalu, nabereme malý kousek másla, pomažeme celý vnitřek formy.
Těsto rozdělíme.
První polovinu rozválíme do kruhu o průměru přibližně 24 centimetrů, položíme na dno formy. Druhou o průměru zvětšeném o 3 - 4 centimetry, abychom pokryli i boky.
Položíme do formy na první kruh.
Při pečení se obě vrstvy spojí, spodek koláče bude silnější, kraje tenké a křupavé.
Okraje upravíme tak, aby byly ukončené zároveň s vrškem formy. Buď jen pomocí prstů natlačíme nebo přejedeme přes těsto přesahující horní hranu formy válečkem.
Na několika místech propíchneme vidličkou, na těsto položíme vystřižený kus pečicího papíru a nasypeme fazole.
Propíchnutím těsta a zatížením fazolemi zabráníme vyboulení spodku koláče při pečení.
Dáme na 8 minut zapéct.
Vyndáme, troubu nevypínáme.
Odstraníme papír a fazole.
Ty necháme úplně vychladnout, schováme na příští pečení. Pokud bychom je uklidili ještě teplé, zvlhly by a zplesnivěly.

 


Připravíme náplň.
V míse smícháme mascarpone se smetanou, po jednom vmícháme vejce. 
Další přidáme až když je to předchozí důkladně rozmíchané.
Přidáme utřený česnek, pokrájená sušená nakládaná rajčata, kapary, posekané listy baby špenátu a bazalky a 60 gramů pancetty nakrájených na kousky.
Druhých 60 gramů pancetty nakrájíme na jemné plátky, použijeme později.
Osolíme, opepříme, dobře vše rozmícháme.
Nalijeme na předpečený korpus, urovnáme, posypeme čerstvě mletým pepřem, dáme péct.
Po 30 minutách na koláč urovnáme kousky mozzarelly a pancettu pokrájenou na plátky.
Vrátíme do trouby, pečeme ještě 20 - 25 minut dozlatova.
Můžeme podávat teplé i studené, obě varianty jsou výborné.






TIP!  Náplň můžeme obměnit a připravit koláč ve stylu francouzském.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat