čtvrtek 30. června 2011

Obalovaný květák

Obalovaný květák neboli karfiol


  • květák
  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení

    Jak na to  

    - růžičky květáku vařit v osolené a okmínované vodě 8 - 10 minut
    - obalit v trojobale
    - osmažit dozlatova
    .

    Květák opláchneme a rozebereme na růžičky.
    Na pár vteřin ponoříme do octové vody. Pokud jsou náhodou uvnitř schované drobné mušky, vyplaví se.
    Stačí 1 polévková lžíce octa na 500 mililitrů studené vody. 

    Vložíme do osolené vody, přidáme kmín, přivedeme k varu.
    Vaříme na mírném plameni 8 - 10 minut. Částečně zakryjeme pokličkou, aby mohly unikat sirné látky, které květák obsahuje.
    Dáme pozor na rozvaření! Pokud zapomeneme na čas a karfiol bude příliš měkký, připravíme ho raději na cibulce s vajíčkem jako mozeček. Anebo usmažíme květákové karbanátky.

    Růžičky vyjmeme z vody, necháme okapat a vychladnout.  
    Je fajn, když je hned po vytažení z hrnce na pár vteřin ponoříme do ledové vody, abychom prudkým zchlazením zabránili dalšímu procesu měknutí.
    Pokud máme květák větší, pár růžiček můžeme vařit dál a připravit květákovou polévku.

    Jednotlivé kousky obalíme v klasickém trojobalu.
    Nejdříve v hladké mouce, pak v osoleném rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
    Po obalení v mouce a ve strouhance vždy oklepeme, aby uvnitř nezůstala přebytečná mouka a aby se kousky strouhanky nepřipalovaly.


    Na pánvi rozehřejeme v dostatečné vrstvě sádlo nebo olej.
    Obalené růžičky smažíme na ne moc prudkém plameni ze všech stran dozlatova.
    Po vyjmutí z pánve položíme na ubrousek, vsákne se přebytečný tuk.
    Ale jen na chvilku, aby se kousky papíru na květák nepřilepily.

    Podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.



    Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat