Vepřový přírodní plátek
- 600 g vepřové krkovice bez kosti (nebo pečeně nebo plece)
- 8 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
- 3 - 4 cibule
- 1/4 kávové lžičky kmínu
- sůl
- pepř
Jak na to
- plátky naříznout, lehce naklepat, osolit a opepřit
- krátce zprudka opéct
- v hrnci na oleji osmahnout cibuli, přidat plátky, okmínovat
- podlít, 30 minut dusit zakryté doměkka
.
- plátky naříznout, lehce naklepat, osolit a opepřit
- krátce zprudka opéct
- v hrnci na oleji osmahnout cibuli, přidat plátky, okmínovat
- podlít, 30 minut dusit zakryté doměkka
.
Orestování cibule
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme 5 lžic oleje nebo sádla.
Přidáme nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 10 minut restujeme dozlatova, občas promícháme.
Příprava a orestování masa
Dušení
Nezapomeneme slít i šťávu z talíře, pokud jsme na něho plátky odložili před doděláním cibule!
Přírodní plátky podáváme s opečeným nebo vařeným bramborem, rýží, pečivem, zeleninovými saláty... Můžeme je doplnit špenátem, žampiony, restovanou zeleninou, zapečenou zeleninou, bramboráky nebo fazolovými lusky. Můžeme také připravit rajčatové čatný.
TIP! Plátky bez problémů připravíme i z vepřové pečeně nebo plece. Budou libové, vhodné i pro děti nebo kohokoliv, kdo nemusí maso prorostlé. Musíme ale počítat s tím, že plátky i sos budou méně šťavnaté.
Přejít na seznam receptů
- Maso opláchneme a osušíme. Nakrájíme ho na plátky jeden až jeden a půl centimetru silné.
Na 3 až 4 místech nařízneme kraje, aby se plátky při tepelné úpravě nekroutily.
Stačí zhruba půlcentimetrový až centimetrový řez.
- Plátky lehce naklepeme paličkou. Obě strany osolíme a opepříme.
- Na pánvi rozpálíme tři lžíce oleje nebo sádla. Plátky krátce zprudka z obou stran opečeme do hněda.
Přendáme je do hrnce na orestovanou cibuli.
Pokud připravujeme cibuli i plátky současně a cibule ještě není hotová, opečené plátky zatím přendáme na talíř.
- Na pánev, ve které jsme opékali maso, nalijeme 500 mililitrů horké vody. Necháme chvilku stát.
Sporák už máme vypnutý.
Dušení
Vodu v pánvi, na které jsme opékali plátky promícháme.
Stěrkou uvolníme všechny přípeky ze stěn a vše stáhneme do hrnce k plátkům.
Přisypeme kmín.Nezapomeneme slít i šťávu z talíře, pokud jsme na něho plátky odložili před doděláním cibule!
Hrnec zakryjeme pokličkou.
Na mírném plameni dusíme okolo 30 minut do měkka.
Pokud maso ještě není měkké, přidáme dalších 5 až 10 minut.
Podle chuti přisolíme a připepříme.
Pokud maso ještě není měkké, přidáme dalších 5 až 10 minut.
Podle chuti přisolíme a připepříme.
Přírodní plátky podáváme s opečeným nebo vařeným bramborem, rýží, pečivem, zeleninovými saláty... Můžeme je doplnit špenátem, žampiony, restovanou zeleninou, zapečenou zeleninou, bramboráky nebo fazolovými lusky. Můžeme také připravit rajčatové čatný.
TIP! Plátky bez problémů připravíme i z vepřové pečeně nebo plece. Budou libové, vhodné i pro děti nebo kohokoliv, kdo nemusí maso prorostlé. Musíme ale počítat s tím, že plátky i sos budou méně šťavnaté.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat