čtvrtek 23. června 2011

Vepřový přírodní plátek

Vepřový přírodní plátek


  • 600 g vepřové krkovice bez kosti (nebo pečeně nebo plece)
  • 3 - 4 cibule
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1/4 kávové lžičky kmínu
  • sůl
  • pepř


Jak na to  

- plátky naříznout, lehce naklepat, osolit a opepřit
- krátce zprudka opéct
- v hrnci na oleji osmahnout cibuli, přidat plátky, okmínovat
- podlít, 30 minut dusit zakryté doměkka
.

Maso nakrájíme na plátky jeden a půl centimetru silné.
Na několika místech nařízneme kraje, aby se při tepelné úpravě nekroutily.

Lehce naklepeme paličkou, obě strany osolíme a opepříme.

Na pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje nebo sádla, maso krátce zprudka z obou stran opečeme.
Odložíme na talíř.



V hrnci rozehřejeme 5 lžic oleje nebo sádla.
Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli.
Na mírném ohni 10 - 12 minut restujeme dozlatova, občas promícháme.


Na cibuli přendáme opečené vepřové plátky, pokmínujeme.
Nezapomeneme slít i šťávu z talíře, na kterém byly plátky odložené!

Na pánev, ve které jsme opékali maso, nalijeme 500 mililitrů horké vody, chvilku necháme uvolnit výpek, pak vše přelijeme do hrnce k plátkům.

Dusíme na mírném ohni zakryté pokličkou.
Po 30 minutách by mělo být maso měkké.
Pokud není, přidáme dalších 5 - 10 minut.
Podle chuti přisolíme a připepříme.

Podáváme s opečeným nebo vařeným bramborem, pečivem, špenátem, žampiony, restovanou zeleninouzapečenou zeleninoubramboráky nebo s fazolovými lusky.
K masu můžeme také připravit rajčatové čatný.

TIP!  Plátky můžeme připravit i z vepřové pečeně nebo plece.
Budou libové, vhodné i pro děti nebo kohokoliv, kdo nemusí maso prorostlé.
Pak ale musíme počítat s tím, že plátky i sos budou méně šťavnaté.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat