čtvrtek 23. června 2011

Vepřový přírodní plátek

Vepřový přírodní plátek


  • 600 g vepřové krkovice bez kosti 
  • 4 cibule
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1/4 kávové lžičky kmínu
  • sůl
  • pepř


Jak na to  

- plátky naříznout, lehce naklepat, osolit a opepřit
- krátce zprudka opéct
- v hrnci na oleji osmahnout cibuli, přidat plátky, okmínovat
- podlít, 30 minut dusit zakryté doměkka
.

Maso nakrájíme na plátky jeden a půl centimetru silné.
Na několika místech nařízneme kraje, aby se plátky při tepelné úpravě nekroutily.
Lehce naklepeme paličkou, obě strany osolíme a opepříme.
Na pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje nebo sádla, maso krátce zprudka z obou stran opečeme.
Odložíme na talíř.



V hrnci rozehřejeme 5 lžic oleje nebo sádla, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli.
Na mírném ohni 10 - 12 minut restujeme dozlatova, občas promícháme.


Na cibuli dáme opečené plátky, pokmínujeme.
Na pánev, ve které jsme opékali maso, nalijeme 500 mililitrů horké vody, chvilku necháme uvolnit výpek, nalijeme do hrnce k plátkům.
Dusíme na mírném ohni zakryté pokličkou, po 30 minutách by mělo být maso měkké.
Pokud není, přidáme dalších 5 - 10 minut.
Podle chuti přisolíme a připepříme.

Podáváme s opečeným nebo vařeným bramborem, pečivem (zkuste domácí housky), špenátem, žampiony, restovanou zeleninouzapečenou zeleninoubramboráky nebo s fazolovými lusky.
K masu můžeme také připravit rajčatové čatný.

TIP!  Můžeme připravit i z vepřové pečeně.
Je libová, takže bude vhodná pro děti nebo kohokoliv, kdo nemusí maso prorostlé. Pak ale musíme počítat s tím, že plátky i sos budou méně šťavnaté.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat