čtvrtek 23. června 2011

Vepřový přírodní plátek

Vepřový přírodní plátek


  • 600 g vepřové krkovice bez kosti (nebo pečeně nebo plece)
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 3 - 4 cibule
  • 1/4 kávové lžičky kmínu
  • sůl
  • pepř


Jak na to  

- plátky naříznout, lehce naklepat, osolit a opepřit
- krátce zprudka opéct
- v hrnci na oleji osmahnout cibuli, přidat plátky, okmínovat
- podlít, 30 minut dusit zakryté doměkka
.

Orestování cibule

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme 5 lžic oleje nebo sádla.
Přidáme nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 10 minut restujeme dozlatova, občas promícháme.


Příprava a orestování masa

  • Maso opláchneme a osušíme.
  • Nakrájíme ho na plátky jeden až jeden a půl centimetru silné.
    Na 3 až 4 místech nařízneme kraje, aby se plátky při tepelné úpravě nekroutily.
    Stačí zhruba půlcentimetrový až centimetrový řez.

  • Plátky lehce naklepeme paličkou.
  • Obě strany osolíme a opepříme.

  • Na pánvi rozpálíme tři lžíce oleje nebo sádla.
  • Plátky krátce zprudka z obou stran opečeme do hněda.
    Přendáme je do hrnce na orestovanou cibuli.
    Pokud připravujeme cibuli i plátky současně a cibule ještě není hotová, opečené plátky zatím přendáme na talíř.

  • Na pánev, ve které jsme opékali maso, nalijeme 500 mililitrů horké vody.
  • Necháme chvilku stát.
    Sporák už máme vypnutý.


Dušení

Vodu v pánvi, na které jsme opékali plátky promícháme. 
Stěrkou uvolníme všechny přípeky ze stěn a vše stáhneme do hrnce k plátkům.
Přisypeme kmín.
Nezapomeneme slít i šťávu z talíře, pokud jsme na něho plátky odložili před doděláním cibule!

Hrnec zakryjeme pokličkou.
Na mírném plameni dusíme okolo 30 minut do měkka.
Pokud maso ještě není měkké, přidáme dalších 5 až 10 minut.
Podle chuti přisolíme a připepříme.

Přírodní plátky podáváme s opečeným nebo vařeným bramborem, rýží, pečivem, zeleninovými saláty... Můžeme je doplnit špenátemžampionyrestovanou zeleninouzapečenou zeleninoubramboráky nebo fazolovými luskyMůžeme také připravit rajčatové čatný.


TIP!  Plátky bez problémů připravíme i z vepřové pečeně nebo plece. Budou libové, vhodné i pro děti nebo kohokoliv, kdo nemusí maso prorostlé. Musíme ale počítat s tím, že plátky i sos budou méně šťavnaté.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat