středa 2. listopadu 2011

Segedínský guláš

Segedínský guláš


  • 500 g vepřové plece nebo libového bůčku
  • 2 středně velké cibule (150 g)
  • 500 g kysaného zelí (1 sáček)
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • 4 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 1 a půl čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • 2 kuličky nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 1 menší bobkový list
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla

Jak na to  

- osmahnout cibuli, zprudka orestovat kostky masa, vydusit
- okořenit, vmíchat protlak
- přidat celý obsah sáčku se zelím, zalít vodou, vařit doměkka
- zahustit moukou rozmíchanou ve vodě a mléce, povařit
- vmíchat zakysanou smetanu, prohřát
.

Vepřovou plec neboli ramínko omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kostky velké zhruba 3 x 3 centimetry.
Můžeme použít i libový bůček, musíme ale předem vědět, že strávníkům tučnější maso nevadí.

Do hrnce nalijeme 4 polévkové lžíce oleje nebo sádla, zahřejeme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni za občasného zamíchání smažíme okolo 8 minut do zezlátnutí okrajů.

Zvýšíme teplotu, zprudka a krátce orestujeme maso.
Teplotu opět snížíme, promícháváme, za 8 - 10 se vydusí voda, kterou pustilo maso.

Jakmile se kostky vepřového začnou lehce smažit, přichytávat ke dnu hrnce, přidáme kmín, sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list a nakonec sladkou papriku.
Rychle zamícháme, aby se paprika jen prohřála, vmícháme rajčatový protlak.
Při delším smažení hrozí, že paprika zhořkne.




Přidáme celý obsah sáčku s kysaným zelím.
Pokud je zelí příliš dlouhé, předem ho pokrájíme.
Promícháme, zalijeme 1000 mililitry horké vody.

Pro pikantnost můžeme vmíchat špetku pálivé papriky nebo chilli.
Ale opravdu jen malinko.


Hrnec zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Na mírném ohni vaříme 15 - 20 minut, maso by mělo být skoro měkké.
Občas promícháme.

Zahustíme.
V hrnku důkladně rozmícháme mouku s mlékem a 100 mililitry studené vody.
Mléko můžeme vynechat a rozmíchat jen ve 200 mililitrech studené vody.

Vlijeme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.
Mícháme, aby se nenadělaly hrudky! 

Na mírném ohni ještě 15 minut povaříme, občas promícháme.
Nakonec vmícháme smetanu, podle potřeby přisolíme nebo přikyselíme octem.
Prohřejeme, vypneme.

Podáváme s knedlíkem kynutým, houskovým nebo hrnkovým.


TIP!  Guláš je rozhodně chutnější druhý den. Krásně se rozleží.

TIP!!  Pokud nepoužijeme vyzkoušené kysané zelí, nedáme do hrnce celý obsah sáčku. Nálev si slijeme do hrnku a přidáme postupně podle chuti. Od některého výrobce může být nepřiměřeně kyselý.


Přejít na seznam receptů

12 komentářů:

  1. Vybony recept. Mockrat za nej dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji! Nejvíc mě potěší, když se jídlo podle receptu povedlo a chutnalo :)

      Vymazat
  2. Ja nepridávam rajčinový pretlak, ale najbližšie to vyskúšam. A najlepšia je domáca kapusta / zelí /.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak o tom žádná, domácí je domácí :-)

      Vymazat
  3. V Madarsku sa gulás nezahustuje. Múka patrí do chleba a nie do gulása.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a návštěvu blogu.
      Ano, pokud vaříme pravý maďarský gulyás, což je vlastně hustší masová polévka se zeleninou, tak mouku nedáváme. A jako přílohu zvolíme chleba.
      S tvrzením, že se v Maďarsku Szegedi gulyás moukou nezahušťuje bych byla velice opatrná. Například tady zahušťují:
      http://gasztroabc.hu/recept/17442_szegedi-gulyas
      :)

      Vymazat
  4. U nás treba casto pridat ocot do kapusty (zelí pre nové generácie, ktoré nerozumejú po slovensky, co dakedy neexistovalo - preslo len 25 rokov).
    Neviem, co Vasi "výrobcovia" do kapusty pridávajú, ked je nadmerne kyslá.
    My kupujeme len Kyslú kapustu na bavorský spôsob. Je vzdy rovnaká a velmi mierne (príjemne) kyslá. Jeme ju surovú so zemiakovými plackami (bramborákmi pre neznalých).
    Je ideálnej chuti na konzumovanie v surovom stave. Má velmi málo stavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak výrobců je celá řada, proto je fajn vyzkoušet, které zelí bude nejvíc vyhovovat.
      Musím se podívat, jestli ta kapusta na bavorský způsob je u nás také k sehnání.
      Mějte se!

      Vymazat
    2. Rád by som Vám poslal fotografiu, ale neviem spôsob, ako Vám ju poslat.

      Vymazat
    3. Můžete ji poslat na hana.nejedla(zavináč)gmail.com.
      Díky!

      Vymazat
    4. Tohle zelí mají v Lidlu a je v plechovce a nikoli ve sklenici. A je prostě vynikající...

      Vymazat
    5. Děkuji za tip! Určitě koupím a vyzkouším.

      Vymazat