středa 27. dubna 2011

Vepřová roláda s vaječnou omeletou a kapustou

Vepřová roláda s kapustou a vaječnou omeletou


    • 1300 - 1500 g vepřové plece vcelku
    • 4 - 5 kapustových listů
    • 4 vejce
    • 150 g slaniny
    • 4 stroužky česneku
    • 80 g hořčice plnotučné nebo dijonské (3 polévkové lžíce)
    • 3 střední cibule (250 g)
    • 1 čajová lžička kmínu
    • 65 g sádla
    • 40 g másla
    • 1 čajová lžička hladké mouky
    • sůl, pepř

    Jak na to  

    - oblanšírovat listy kapusty
    - zlehka opéct kostičky špeku/slaniny, zalít prošlehanými osolenými vejci, nemíchat
    - maso naříznout, aby vznikl plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
    - potřít hořčicí s utřeným česnekem, poklást listy kapusty a vaječnou omeletou
    - zabalit, stáhnout provázkem, orestovat, přendat do pekáče, nasypat pokrájenou cibuli a kmín
    - zapéct, podlít, stáhnout teplotu na 160 °C, péct 60 minut zakryté a cca 10 minut bez zakrytí dopéct
    - vyndat z pekáče, stáhnout do sosu přípeky ze stěn, povařit, ev. zahustit kouskem másla obaleným v mouce
    .


    Ve větším hrnci přivedeme k varu hodně osolenou vodu.
    Soli by mělo být tolik, že bude chutnat jako mořská!
    Z kapusty vybereme pár pěkných listů, opláchneme je studenou vodou.

    Budeme blanšírovat.
    Listy kapusty ponoříme do vroucí vody, teplotu mírně stáhneme.
    Pouze tolik, aby se voda nepřestala vařit.
    Po necelých 2 minutách povařené listy vyndáme a hned ponoříme do vody ledové.
    Vyndáme, necháme okapat, položíme na utěrku.
    Vykrojíme tuhý listový řapík. 
    Blanšírováním si zelenina uchová křehkost a barvu.

    Slaninu nebo špek nebo obojí nakrájíme na kostičky.
    V hrnku lehce prošleháme 2 vejce, osolíme.

    Na pánvi na lžíci sádla nebo oleje jemně opékáme polovinu pokrájené slaniny/špeku.
    Po přibližně 5 minutách zalijeme prošlehanými vejci.
    Podle chuti opepříme.
    Nemícháme, máme připravenou omeletu.

    Postup zopakujeme.
    Na toto množství masa budeme potřebovat omelety dvě.
    Při druhé omeletě už na pánev nedáváme sádlo nebo olej, zbytek po první bude dostatečný.


    Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

    Pokud nemáme maso nakrojené od řezníka, musíme šikovně nakrájet tak, aby vznikl plát.
    Když se maso potrhá nebo se udělají díry, nevadí. 
    Při balení "zazáplatujeme" odříznutými kousky z okrajů, teplem se spečou dohromady.

    Maso zlehka naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme.
    Přendáme na potravinářskou fólii, bude se nám lépe balit do rolády.

    Jednu stranu potřeme hořčicí smíchanou s utřenými stroužky česneku, poklademe kapustovými listy a vaječnou omeletou.
    Zabalíme do rolády, dobře stáhneme provázkem.






    Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce sádla, roládu ze všech stran zprudka opečeme, aby se  povrch masa zatáhl.
    Šťáva zůstane uvnitř masa.



    Přisypeme kmín a oloupanou cibuli nakrájenou na čtvrtiny.
    Přilijeme 200 mililitrů horké vody.
    Nezakryté vložíme do rozehřáté trouby. 

    Pokud nemáme pánev, která je vhodná pro použití v troubě, roládu přendáme do pekáče, vodu nalijeme do pánve, promícháme, uvolníme výpek a pak celý obsah vlijeme do pekáče vedle rolády.

    Bez zakrytí vložíme do rozehřáté trouby.
    Po 10 minutách zakryjeme, teplotu stáhneme na 160 °C.

    Po přibližně 60 minutách bude roláda hotová, maso bude měkké.
    Sundáme víko, teplotu zvýšíme na 200 °C.
    Dopečeme okolo 10 minut bez zakrytí.

    Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou a dle potřeby podléváme malým množstvím horké vody.

    Upečenou měkkou roládu vyndáme z pánve/pekáče, zakryjeme alobalem, před krájením necháme odpočinout.
    Šťáva se rozloží v mase, při porcování neskončí na prkénku.

    Ke šťávě do pánve/pekáče přilijeme 150 mililitrů horké vody, nezapomeneme stáhnnout a vmíchat přípeky ze stěn.
    Na sporáku přivedeme k varu.

    Kousek másla, přibližně 20gramový, obalíme v malém množství hladké mouky.
    Vhodíme do sosu, okolo 10 minut na mírném plameni povaříme, promícháváme.
    Pro zjemnění, lesk a ještě lepší chuť sosu můžeme na závěr vmíchat další, ale tentokrát neobalený 20gramový kousek studeného másla, vypneme.

    Sos ovšem zahustit nemusíme. 
    Po vyndání rolády, přilijeme vodu, stáhneme přípeky a povaříme na mírném plameni do požadované hustoty.

    Před krájením odstraníme provázek!

    Roládu podáváme teplou s bramborovou kaší nebo bramborem.
    Nebo studenou s chlebem.



    TIP!   Ze zbytku hlávky kapusty připravíme třeba kapustové karbanátky.

    TIP!!  Výborná je také roláda plněná žampiony a anglickou slaninou.


    Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat