- 1300 - 1500 g vepřové plece vcelku
- 250 g cibule (3 střední)
- 150 g slaniny nebo špeku
- 80 g hořčice plnotučné nebo dijonské (3 polévkové lžíce)
- 65 g sádla
- 40 g másla
- 4 - 5 kapustových listů
- 4 vejce
- 4 stroužky česneku
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 čajová lžička hladké mouky
- sůl, pepř
Jak na to
- blanšírovat listy kapusty
- zlehka opéct kostičky špeku/slaniny, zalít prošlehanými osolenými vejci, nemíchat
- maso naříznout, aby vznikl plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí s utřeným česnekem, poklást listy kapusty a vaječnou omeletou
- zabalit, stáhnout provázkem, orestovat, přendat do pekáče, nasypat pokrájenou cibuli a kmín
- zapéct, podlít, stáhnout teplotu na 160 °C, péct 60 minut zakryté a cca 10 minut bez zakrytí dopéct
- vyndat z pekáče, stáhnout do sosu přípeky ze stěn, povařit, ev. zahustit kouskem másla obaleným v mouce
.
- blanšírovat listy kapusty
- zlehka opéct kostičky špeku/slaniny, zalít prošlehanými osolenými vejci, nemíchat
- maso naříznout, aby vznikl plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí s utřeným česnekem, poklást listy kapusty a vaječnou omeletou
- zabalit, stáhnout provázkem, orestovat, přendat do pekáče, nasypat pokrájenou cibuli a kmín
- zapéct, podlít, stáhnout teplotu na 160 °C, péct 60 minut zakryté a cca 10 minut bez zakrytí dopéct
- vyndat z pekáče, stáhnout do sosu přípeky ze stěn, povařit, ev. zahustit kouskem másla obaleným v mouce
.
Blanšírování kapustových listů
V širším hrnci přivedeme k varu 2 až 3 litry osolené vody.
Soli by mělo být tolik, že bude voda chutnat jako mořská!
Kapustu rozebereme na listy.
Vybereme 4 až 6 pěkných, opláchneme je studenou vodou.
Listy kapusty ponoříme do vroucí vody, teplotu mírně stáhneme.
Pouze ale tolik, aby se voda nepřestala vařit.
Po necelých 2 minutách povařené listy z vroucí vody vyndáme a hned je ponoříme do vody ledové.
Po pár vteřinách je přendáme uschnout na utěrku.
Příprava
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme a smícháme je s hořčicí.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na čtvrtiny.
Z listů kapusty vykrojíme tuhý řapík.
Slaninu nebo špek nakrájíme na kostičky.
Připravíme vaječné omelety.
Na toto množství masa budeme potřebovat dvě.
- V hrnku lehce prošleháme 2 vejce, osolíme je. Na pánvi na lžíci sádla nebo oleje na mírném plameni opékáme polovinu pokrájené slaniny nebo špeku.
Po 4 až 5 minutách na pánev nalijeme prošlehaná vejce, podle chuti je opepříme.
Nemícháme!
- Za necelé 2 minuty bude omeleta hotová. Přendáme ji na talíř.
- Stejně připravíme i druhou omeletu, ale na pánev už nedáváme sádlo nebo olej. Zbytek tuku po usmažení té první bude dostatečný.
Naplnění a orestování rolády
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Pokud nemáme maso nakrojené od řezníka, musíme ho šikovně nakrájet tak, aby vznikl plát.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Pokud nemáme maso nakrojené od řezníka, musíme ho šikovně nakrájet tak, aby vznikl plát.
Když se maso potrhá nebo se udělají díry, nevadí. Díry překryjeme odříznutými kousky z okrajů a sklepneme je paličkou, maso se v troubě speče dohromady.
Připravíme roládu.
Připravíme roládu.
- Plát masa zlehka naklepeme, z obou stran ho osolíme a opepříme. Přendáme ho na potravinářskou fólii.
Bude se nám tak po naplnění snadněji balit do rolády.
- Maso potřeme hořčicí smíchanou s česnekem. Urovnáme kapustové listy.
Na kapustové listy položíme vaječné omelety.
Pomocí fólie zabalíme do rolády, dobře ji stáhneme provázkem.
Fólii vyhodíme, nepečeme v ní!
- Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce sádla. Roládu opečeme zprudka a krátce ze všech stran do hněda.
Povrch masa se zatáhne a šťáva zůstane uvnitř masa.
Přisypeme kmín a cibuli nakrájenou na čtvrtiny.
Na pánev po opékání masa přilijeme 200 mililitrů horké vody.
Stěrkou uvolníme výpek ze dna a stěn pánve, promícháme a celý obsah vlijeme do pekáče vedle rolády.
Pokud máme pánev, která je vhodná i pro použití v troubě, máme práci ulehčenou.
Maso v ní orestujeme, podlijeme vodou a dáme péct.
Na pánev po opékání masa přilijeme 200 mililitrů horké vody.
Stěrkou uvolníme výpek ze dna a stěn pánve, promícháme a celý obsah vlijeme do pekáče vedle rolády.
Pokud máme pánev, která je vhodná i pro použití v troubě, máme práci ulehčenou.
Maso v ní orestujeme, podlijeme vodou a dáme péct.
- Bez zakrytí dáme péct. Po 10 minutách pekáč zakryjeme, teplotu stáhneme na 160 °C.
Po přibližně 60 minutách zkontrolujeme, maso by mělo být měkké.
Pokud ještě není, přidáme dalších 10 až 20 minut pečení.
- Pekáč s měkkou roládou odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C. Bez zakrytí pečeme dalších zhruba 10 minut.
Na povrchu rolády se utvoří zlatavá kůrka a zredukuje se šťáva z masa.
Maso během celého pečení poléváme vypečenou šťávou a dle potřeby ho podléváme malým množstvím horké vody.
Upečenou roládu vyndáme z pekáče, zakryjeme ji alobalem, aby nechladla.
Před krájením ji necháme zhruba 10 minut odpočinout.
Šťáva se rozloží v mase, při porcování neskončí na prkýnku.
Zahuštění sosu
Ke šťávě do pekáče přilijeme 150 mililitrů horké vody.
Promícháme, stáhneme i všechny přípeky ze stěn pekáče.
Šťávu přelijeme do hrnce.
Přivedeme k varu.
Vhodíme do ní přibližně 20gramový kousek másla obalený v malém množství hladké mouky.
Okolo 10 minut na mírném plameni povaříme.
Promícháváme.
Pro zjemnění, lesk a ještě lepší chuť šťávy můžeme na závěr vmíchat další, ale tentokrát v mouce neobalený 20gramový kousek studeného másla.
Vypneme.
Před krájením z rolády odstraníme provázek!
TIP! Blanšírováním, to je krátkým povařením a následným prudkým zchlazením, si zelenina uchová chuť, barvu a většinu vitamínů.
TIP! Šťávu moukou zahušťovat nemusíme.
Po vyndání rolády, přilijeme vodu, stáhneme přípeky a povaříme na mírném plameni do požadované hustoty. Na závěr vmícháme kousek studeného másla.
TIP! Ze zbytku hlávky kapusty připravíme třeba kapustové karbanátky.
TIP! Výborná je také roláda plněná žampiony a anglickou slaninou.
Přejít na seznam receptů
Upečenou roládu vyndáme z pekáče, zakryjeme ji alobalem, aby nechladla.
Před krájením ji necháme zhruba 10 minut odpočinout.
Šťáva se rozloží v mase, při porcování neskončí na prkýnku.
Zahuštění sosu
Ke šťávě do pekáče přilijeme 150 mililitrů horké vody.
Promícháme, stáhneme i všechny přípeky ze stěn pekáče.
Šťávu přelijeme do hrnce.
Přivedeme k varu.
Vhodíme do ní přibližně 20gramový kousek másla obalený v malém množství hladké mouky.
Okolo 10 minut na mírném plameni povaříme.
Promícháváme.
Pro zjemnění, lesk a ještě lepší chuť šťávy můžeme na závěr vmíchat další, ale tentokrát v mouce neobalený 20gramový kousek studeného másla.
Vypneme.
Před krájením z rolády odstraníme provázek!
Roládu podáváme teplou s bramborovou kaší nebo bramborem. Nebo studenou s chlebem.
TIP! Blanšírováním, to je krátkým povařením a následným prudkým zchlazením, si zelenina uchová chuť, barvu a většinu vitamínů.
TIP! Šťávu moukou zahušťovat nemusíme.
Po vyndání rolády, přilijeme vodu, stáhneme přípeky a povaříme na mírném plameni do požadované hustoty. Na závěr vmícháme kousek studeného másla.
TIP! Ze zbytku hlávky kapusty připravíme třeba kapustové karbanátky.
TIP! Výborná je také roláda plněná žampiony a anglickou slaninou.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat