středa 27. dubna 2011

Vepřová roláda

Vepřová roláda s kapustou a vaječnou omeletou


    • 1000 g vepřové krkovice nebo plece vcelku bez kosti
    • 3 - 4 listy z hlávky kapusty
    • 2 vejce
    • 100 g slaniny
    • 2 - 3 stroužky česneku
    • hořčice plnotučná nebo dijonská
    • 3 - 4 cibule
    • sůl
    • pepř

    Jak na to  

    - oblanšírovat 3 - 4 listy kapusty
    - zlehka opéct kostičky slaniny, zalít prošlehanými vejci, nemíchat
    - maso naříznout, aby vznikl plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
    - potřít hořčicí a utřeným česnekem, poklást listy kapusty a vaječnou omeletou
    - zabalit, stáhnout provázkem, přendat do pekáče, nasypat pokrájenou cibuli
    - zapéct v rozpálené troubě
    - podlít, stáhnout teplotu na 150 °C, péct 50 minut zakryté a 10 - 15 minut bez zakrytí dopéct
    .


    Nejdříve vybereme z kapusty pár pěkných větších listů, opláchneme studenou vodou.
    Oblanšírume je. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, ponoříme listy kapusty, teplotu mírně stáhneme.
    Pouze tolik, aby se voda nepřestala vařit.
    Po 2 minutách povaření listy vyndáme a hned ponoříme do vody ledové.
    Blanšírováním si zelenina uchová křehkost a barvu.
    Vyndáme, necháme okapat, vykrojíme tuhý listový řapík.
    Na pánvi lehce opečeme slaninu nakrájenou na kostičky, nalijeme na ni mírně osolená rozšlehaná vejce. Nemícháme, máme připravenou omeletu. 

    Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

    Pokud nemáme maso nakrojené od řezníka, musíme šikovně nakrájet tak, aby vznikl plát.
    Když se maso potrhá nebo se udělají díry, nevadí. Při balení zazáplatujeme kousky z krajů. V troubě se zpečou dohromady.
    Zlehka naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme.
    Jednu stranu potřeme utřenými stroužky česneku a hořčicí.


    Poklademe kapustovými listy a vaječnou omeletou.
    Zabalíme do rolády, co nejpevněji utáhneme provázkem.



    Dáme do pekáče, přisypeme cibuli nakrájenou na čtvrtiny.
    Nepřikryté a nepodlité vložíme do rozehřáté trouby, necháme zatáhnout. Šťáva zůstane hezky uvnitř masa.
    Nebo zprudka ze všech stran opečeme na pánvi.
    Po 10 - 15 minutách podlijeme 150 - 200 mililitry vroucí vody.  
    Ne na maso!
    Zakryjeme, teplotu stáhneme na 150 °C.
    Pečeme 50 minut, sundáme víko a dopečeme 10 - 15 minut bez zakrytí.
    Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou a dle potřeby podléváme horkou vodou.
    Po vyndání z trouby necháme roládu 10 minut odpočinout.
    Šťáva se rozloží v mase, při porcování neskončí na prkénku.

    Podáváme teplou s bramborovou kaší nebo studenou s chlebem.


    TIP!   Ze zbytku hlávky kapusty připravíme třeba kapustové karbanátky.

    TIP!!  Výborná je také roláda plněná žampiony a anglickou slaninou.


    Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat