čtvrtek 12. července 2018

Rybíz jako brusinky

Rybíz jako brusinky


Z uvedeného množství se naplní 8 skleniček o objemu 200 mililitrů.

  • 2000 g červeného rybízu
  • 1000 g cukru krupice
  • 100 ml rumu
  • 20 g celé skořice
  • 20 ks hřebíčku
  • 18 g kyseliny citronové
  • 1 menší citron


Jak na to  

- očištěné kuličky rybízu opláchnout, nechat okapat, dát do hlubokého pekáče
- přidat celou skořici, hřebíček, rozkrojený citron
- posypat cukrem smíchaným s kyselinou citronovou, opatrně promíchat
- za občasného promíchání péct 30 minut při 150 °C
- dalších 15 minut při 180 °C
- vytáhnout z trouby, vmíchat rum, ihned plnit do čistých sklenic, zavíčkovat, postavit víčkem dolů
- po 20 minutách sklenice otočit, po úplném vychladnutí popsat a uskladnit
.

Příprava

Sklenky a víčka důkladně omyjeme a vypláchneme horkou vodou!

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Rybíz probereme, odstraníme všechny stopky, větvičky, lístečky. 
Očištěné kuličky v cedníku propláchneme studenou vodou.
Po okapání je nasypeme do hlubokého plechu.

Dobře omytý citron rozkrojíme na půlky nebo čtvrtky.
Přidáme je společně s kousky celé skořice a hřebíčku k rybízu.
Kyselinu citronovou smícháme s cukrem a nasypeme na rybíz v pekáči.
Opatrně promícháme.


Pečení

  • Pekáč s rybízem dáme do trouby. 
  • Ihned stáhneme teplotu na 150 °C.
    Po 30 minutách, během kterých rybíz tak 2x promícháme, teplotu zvýšíme na 180 °C.
    Za občasného promíchání pečeme ještě 15 minut.

  • Pokud chceme mít výraznější chuť, necháme rybíz lehce zkaramelizovat. Přidáme dalších 5 až 10 minut pečení, tentokrát bez míchání. A klidně teplotu zvýšíme na 200 °C.
  • Musíme ale kontrolovat, aby se nevypekla šťáva a rybíz se nezačal příliš moc přichytávat.


Dokončení

Plech vytáhneme z trouby, k rybízu nalijeme rum, promícháme.
Ihned plníme do čistých sklenic.
Hrdlo sklenice otřeme čistou utěrkou nebo ubrouskem.
Pevně uzavřeme čistým víčkem.

Naplněné sklenice ihned po uzavření postavíme obráceně, tedy dnem vzhůru.
Po 15 až 20 minutách je otočíme zpět.
Necháme vychladnout.

Po úplném vychladnutí zkontrolujeme víčka.
Pokud dobře chytla, sklenice popíšeme a uskladníme.
Správně přichycené víčko by se nemělo protáčet, může být lehce vmáčklé dovnitř.
Pokud víčko dobře nechytilo, dáme sklenici do lednice a co nejdříve spotřebujeme.

Rybíz v této úpravě podáváme ke grilovaným masům, sýrům, svíčkové, paštice, masovým kuličkám...




TIP!  Před uskladněním nezapomeneme sklenice popsat, aby i za několik měsíců a let bylo jasné, jaký je jejich obsah a ve kterém roce byl připravován.

TIP!  Pokud některé víčko dobře nechytlo, je vypouklé nebo se protáčí, dáme sklenici do lednice a rybíz co nejdříve spotřebujeme.

TIP!  Před použitím víčka minimálně 2 minuty vaříme ve vodě, vydezinfikujeme je tím.
Na čisté utěrce je necháme uschnout. 
Sklenice propláchneme vroucí vodou, také je necháme uschnout.
Můžeme je také nahřát v rozehřáté troubě.

TIP!  Aby se povidla, marmelády nebo džemy nekazily a vydržely několik let, musíme dodržet pár zásad
  • Sklenice i víčka musejí být absolutně čisté a vypařené.
  • Do sklenic plníme ihned, směs musí být horká.
  • Pečlivě uzavřenou sklenici otočíme dnem vzhůru, po 10 až 20 minutách ji otočíme zpět.
  • Mezi horkou směsí a víčkem zůstala vzduchová bublina, která bude po otočení stoupat hmotou vzhůru. Tím se steriluje, zničí se případné bakterie.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat