úterý 12. listopadu 2019

Piškotové řezy s krémem a ovocem v želé

Piškotové řezy s tvarohovosmetanovým krémem a ovocem v želé


Pečeno v hlubokém plechu o rozměru 30 x 40 centimetrů.
V receptu je použito ovoce mražené, ale stejně dobře bude recept fungovat i s čerstvým nebo konzervovaným.


Piškotové těsto z celých vajec

  • 170 g polohrubé mouky
  • 125 g cukru krupice 
  • 5 vajec
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu


Tvarohovosmetanový krém

  • 500 g tučného tvarohu
  • 380 g 15% nebo 20% zakysané smetany  
  • 4 - 6 polévkových lžic cukru moučky (lze i krupice)
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru


Ovoce v želé  

  • 750 g mraženého lesního ovoce nebo jahod nebo rybízu, borůvek...
  • želatina nebo dortové želé na přípravu z cca 750 mililitrů tekutiny
  • cukr


Jak na to  

- ušlehat celá vejce s cukrem do husté pěny, přidat 2 lžíce horké vody a 2 lžíce oleje
- po lžících zašlehat mouku
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- při 180 °C péct cca 13 minut
- na vychladlý piškotový plát natřít krém z tvarohu, zakysané smetany, cukrů a rumu
- zmrazené ovoce zahřát, scedit, šťávu doplnit vodou a podle návodu připravit želatinu
- smíchat s ovocem, rozetřít na krém, nechat ztuhnout
.

Jednoduché, málo pracné a rychle připravené řezy.
Řezy na fotkách byly připraveny s mraženým ovocem, ale budou dobře fungovat i s ovocem čerstvým nebo konzervovaným.


Piškotové těsto z celých vajec

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Plech potřeme olejem a vysypeme ho hrubou moukou nebo strouhankou.
  • Nebo ho vyložíme pečicím papírem.
    V míse smícháme mouku s půlkou sáčku kypřicího prášku do pečiva.

  • Do čisté mísy rozklepneme vejce, přidáme k nim cukr.
  • V robotu nebo pomocí ručního šlehače začneme šlehat při nejnižších otáčkách.
    Po 2 minutách je mírně zvýšíme, za 8 až 10 minut budou vejce s cukrem ušlehaná.
    Hmota zesvětlí, hodně nabyde, za metličkami se budou tvořit cestičky.

  • Robota nevypínáme.
  • Malým pramínkem krátce zašleháme nejdříve 2 polévkové lžíce horké vody a poté 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje.
    Výkon snížíme na minimum, po lžících, ne najednou, přidáváme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva.
    Jednotlivé lžíce mouky přidáváme s tří až pětivteřinovými odstupy.
    Jistější způsob je zapracovat mouku do směsi ručně, těsto zůstane nadýchané.
    Stěrkou nebo vařečkou mouku vaječnou směsí zlehka obalujeme.


Upečení

Těsto hned rozetřeme do připraveného plechu.
Ihned ho vložíme do trouby.
Troubu při pečení neotvíráme!
Těsto by mohlo rychlým ochlazením spadnout, srazit se.

  • Za zhruba 13 minut bude hotovo.
  • Upečený piškot necháme v plechu zcela vychladnout.
  • Známka upečení, kromě zlatavé barvy povrchu, je, že se okraje piškotového plátu odtahují od stěn plechu.
    Propečenost také můžeme vyzkoušet špejlí. Zapíchneme ji doprostřed, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.


Krém

V míse dobře smícháme tvarohy se zakysanými smetanami, rumem a cukry.
Množství cukru si přizpůsobíme podle chuti.
Nejdříve přidáme 4 polévkové lžíce, promícháme, ochutnáme a eventuálně přisladíme.

Krém natřeme na vychladlý piškot.
Natíráme ho až těsně ke krajům plechu.
Mezi plechem a piškotem nesmí být mezera, natekla by do ní želatina s ovocem.


Ovoce a želé

Důkladně si přečteme návod na obalu želatiny nebo dortového želé.

  • Mražené ovoce vysypeme do menšího hrnce.
  • Začneme ho na velice mírném plameni zvolna zahřívat.
    Občas promícháme.
    Po úplném rozmrazení vypneme.
    Ochutnáme a podle potřeby dosladíme.
    Množství přidaného cukru bude silně individuální, záleží na druhu ovoce a našich chuťových preferencích.

  • Šťávu z teplého ovoce scedíme do hrnku.
  • Doplníme ji vodou na potřebné množství podle návodu na obalu želatiny a dále se řídíme napsanými pokyny.
    Do hotové teplé želatiny vmícháme scezené ovoce.

  • Vlažnou směs rychle rovnoměrně natřeme na krém.
  • Směs nesmí být horká, ale pozor, některé želatiny rychle tuhnou, tak ji musíme nalít včas, aby šla dobře rozetřít.

Po zatuhnutí v chladu rozkrájíme, můžeme podávat. Řezy dobře doplní šlehačka, kopeček zmrzliny, přislazená zakysaná smetany...







Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Je tu veľa cesta, a malo krému. Inak chuťovo dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za vyzkoušení a komentář. Jsem ráda, že chutnalo.

      Vymazat