úterý 16. srpna 2011

Houbové kyselo

Mikovské houbové kyselo


  • 200 - 500 g čerstvých hub
  • 500 g brambor (cca 3 větší)
  • 40 g cibule (cca půlka střední)
  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko)
  • 290 - 340 g neslazeného zahuštěného mléka
  • 25 g polohrubé mouky (cca 2 polévkové lžíce)
  • 2 vejce
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 - 3 polévkové lžíce octa (podle chuti a podle kyselosti kefíru)
  • kousek másla

Jak na to  

- společně 10 - 15 minut vařit pokrájené houby a brambory s cibulí, solí, pepřem, novým kořením, kmínem a bobkovým listem
- zahustit moukou rozmíchanou v kefíru a zahuštěném mléku
- 10 - 15 minut povařit
- vlít vejce rozmíchané v malém množství vody, dochutit, vypnout
- zjemnit kouskem másla 
.

Podle tohoto receptu se kyselo připravuje na východním Slovensku.  
Na rozdíl od toho krkonošského se nepoužívá kvásek.


Příprava a uvaření brambor a hub

Brambory oloupeme, opláchneme a pokrájíme.

Houby důkladně očistíme a nakrájíme na kousky.
Množství použitých hub má hodně širokou škálu. 
Aromatických bude stačit pár, těch méně výrazných může rozhodně být i více než půl kila.
A někdy budeme vděční, že najdeme jakékoliv dvě tři houby.
Můžeme použít i houby sušené, jednu až dvě hrsti před vařením namočíme alespoň na půl hodiny do vody.

Do hrnce dáme společně houby, brambory, půlku rozkrojené cibule, bobkový list, sůl, kmín, nové koření a celý pepř.
Zalijeme 750 - 1000 mililitry vody.
Množství vody záleží na množství použitých hub. 
Brambory a houby vodou zalijeme tak, aby hladina byla přibližně jeden centimetr nad nimi.

Zakryjeme poklicí, po přivedení k varu snížíme teplotu.
Na mírném plameni 10 - 15 minut povaříme.



Zahuštění a dokončení

Když jsou brambory skoro měkké, kyselo zahustíme.

Důkladně rozmícháme kefír s neslazeným zahuštěným (kondenzovaným) mlékem a moukou.
Za stálého míchání vlijeme do hrnce.
V rozpisu je uvedena gramáž u neslazeného mléka v rozmezí 290 - 340 gramů. Prodává se totiž nejčastěji v těchto dvou variantách. Těch 50 gramů rozdílu nehraje významnou roli, takže klidně použijte celé jedno nebo druhé balení.

Jakmile se kyselo začne znovu vařit, snížíme teplotu na minimum.
Necháme ještě 10 - 15 minut jemně probublávat, aby se dobře provařila mouka.
Občas promícháme.

Na závěr v hrnku rozkvedláme vejce ve 25 - 50 mililitrech studené vody a chvilku před vypnutím nalijeme ke kyselu.
Pokud dáváme přednost řidšímu kyselu, rozkvedláme vejce ve větším množství vody.
 
Podle chuti přisolíme a přikyselíme octem.
Mícháme, přivedeme k varu, vypneme.
Pro zjemnění nakonec vmícháme přibližně dvacetigramový kousek studeného másla.

Podáváme s chlebem nebo pečivem, výbornou přílohou jsou brambory na loupačku.
A po kyselu si dáme smaženici.



TIP!  Pár nakrájených hub odložíme stranou a přidáme je do hrnce až po přibližně 8 minutách.
Budou pevnější, i když stále dobře uvařené.
Nebo vybraných pár kousků uvaříme zvlášť a do kysela přidáme až těsně před vypnutím (bez vody, ve které se vařily!).




Pár slov navíc 

Proč mikovské? Moje rodina má kořeny v obci Miková, mamka se tady narodila.
Miková je malá obec, která se nachází na severovýchodě Slovenska a je hodně známá díky tomu, že odtud pocházejí rodiče Andyho Warhola.
Pokaždé nám jídlo připravené podle receptů, které se tu vařily, přinese aspoň na dálku plno pěkných vzpomínek. 
Ať už jsou to halušky, pirohy pečené nebo vařené, mačanka, zelňačka anebo právě kyselo.



.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat