úterý 16. srpna 2011

Houbové kyselo

Mikovské houbové kyselo


  • 500 - 750 g čerstvých hub
  • 3 větší brambory
  • 1/2 cibule
  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko)
  • 1 plechovka neslazeného zahuštěného mléka (290 g)
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 - 3 polévkové lžíce octa (podle chuti a podle kyselosti kefíru)
  • kousek másla

Jak na to  

- společně 15 minut vařit pokrájené houby a brambory s cibulí, solí, pepřem, kmínem a bobkovým listem
- zahustit moukou rozmíchanou v kefíru a zahuštěném mléku
- 15 minut povařit
- vlít vejce rozmíchané v malém množství vody, dochutit, zjemnit kouskem másla, vypnout
.

Brambory oškrábeme, pokrájíme, houby očistíme a nakrájíme na kousky.
Můžeme použít i houby sušené, ty před vařením namočíme alespoň na půl hodiny do vody.
Do hrnce dáme houby, brambory, 1/2 cibule, bobkový list, sůl, kmín a pepř. Zalijeme 1500 - 2000 mililitry vody.
Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu, snížíme teplotu, 15 minut povaříme.
Důkladně rozmícháme kefír se zahuštěným mlékem a moukou a za stálého míchání vlijeme do hrnce.
Opět přivedeme k varu, vaříme ještě dalších 15 minut.
Občas promícháme.


V hrnku rozkvedláme vejce se 2 lžícemi studené vody a chvilku před vypnutím nalijeme ke kyselu.
Podle chuti přisolíme a přikyselíme octem. Necháme projít varem.
Nakonec přidáme kousek másla pro zjemnění.
Podáváme s chlebem nebo pečivem, můžeme si upéct domácí housky.
A po kyselu si dáme smaženici.



TIP!  Jako příloha jsou výborné teplé brambory na loupačku.

TIP!!  Hrst nakrájených hub odložíme stranou a přidáme je do hrnce až po 10 minutách.


Pár slov navíc 

Proč mikovské? Moje rodina má kořeny v obci Miková, mamka se tady narodila.
Miková je malá obec, která se nachází na severovýchodě Slovenska a je hodně známá díky tomu, že odtud pocházejí rodiče Andyho Warhola.
Pokaždé nám jídlo připravené podle receptů, které se tu vařily, přinese aspoň na dálku plno pěkných vzpomínek. 
Ať už jsou to halušky, pirohy pečené nebo vařené, zelňačka anebo právě kyselo.



.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat