úterý 13. prosince 2011

Rajčatové čatný s povidly a řapíkatým celerem

Rajčatové čatný s povidly a řapíkatým celerem


  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat 
  • 100 g švestkových povidel (2 plné polévkové lžíce)
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 1 čajová lžička octa
  • 1 malá cibule (50 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 10 g cukru krupice
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • chilli koření nebo menší paprička - pro ostřejší variantu

Jak na to  

- na olivovém oleji orestovat cibuli a česnek, vmíchat cukr, nechat zkaramelizovat
- přisypat pokrájený celer, zalít octem a vínem, nechat odpařit alkohol
- vlít rajčata, 10 minut povařit
- vmíchat povidla, sůl, pepř a chilli, 10 - 15 minut povařit do zhoustnutí
.

Výborná omáčka ke grilovaným masům a zelenině, chipsům nebo nachos.
Ale také k masu uzenému, vařenému...


Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky, oloupané stroužky česneku na plátky.
Řapíkatý celer rozkrájíme na malé kousky.


Uvaření

V menším hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek.
Na mírném plameni občas promícháme.

Po 7 - 8 minutách, kdy začnou okraje zlátnout, vmícháme cukr.
Za stálého míchání necháme 2 - 3 minuty zkaramelizovat.
Cukr se zbarví dohněda, začne se táhnout.

Přidáme nadrobno pokrájený celer, 1 minutu promícháváme.

Zalijeme lžičkou octa a po 10 vteřinách přilijeme bílé víno.
Přivedeme k varu, na mírném plameni za občasného míchání 2 - 3 minuty povaříme.
Víno se zredukuje, odpaří se alkohol.

Vlijeme celý obsah plechovky s rajčaty, opět přivedeme k varu.
Teplotu snížíme, promícháváme, nezakrýváme.

Zhruba po 10 minutách přidáme povidla, sůl a pepř.
Pokud připravujeme ostřejší variantu, vmícháme také na špičku nože mleté chilli nebo na jemno pokrájenou chilli papričku. 

Stále na mírném plameni za občasného promíchání povaříme do zhoustnutí.
Za zhruba 15 minut bude hotovo.
Voda se vyvaří, čatný zhoustne, za vařečkou se začne dělat "cestička". 

Podáváme jako přílohu k masům.

TIP!  Můžeme připravit ve větším množství a sterilizovat.






Přejít na seznam receptů

2 komentáře: