úterý 13. prosince 2011

Rajčatové čatný s povidly a řapíkatým celerem

Rajčatové čatný s povidly a řapíkatým celerem


  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat 
  • 100 g švestkových povidel (2 plné polévkové lžíce)
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 1 čajová lžička octa
  • 1 malá cibule (50 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 10 g cukru krupice
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • chilli koření nebo menší paprička - pro ostřejší variantu

Jak na to  

- na olivovém oleji orestovat cibuli a česnek, vmíchat cukr, nechat zkaramelizovat
- přisypat pokrájený celer, zalít octem a vínem, nechat odpařit alkohol
- vlít rajčata, 10 minut povařit
- vmíchat povidla, sůl, pepř a chilli, 10 - 15 minut povařit do zhoustnutí
.

V menším hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek.
Na mírném plameni občas promícháme.
Po 7 - 8 minutách začnou okraje zlátnout, vmícháme cukr, za stálého míchání necháme 2 - 3 minuty zkaramelizovat.
Cukr se zbarví dohněda, začne se táhnout.
Přidáme nadrobno pokrájený celer, 1 minutu promícháváme.



Zalijeme lžičkou octa a po 10 vteřinách přilijeme bílé víno. Přivedeme k varu, na mírném ohni za občasného míchání 2 - 3 minuty povaříme.
Víno se zredukuje, odpaří se alkohol.
Vlijeme celý obsah plechovky s rajčaty, opět přivedeme k varu. Teplotu snížíme, promícháváme, nezakrýváme.


Zhruba po 10 minutách přidáme 2 lžíce povidel, sůl a pepř.
Pokud připravujeme ostřejší variantu, vmícháme také na špičku nože mleté chilli nebo najemno pokrájenou chilli papričku. 
Za občasného promíchání povaříme 10 - 15 minut do zhoustnutí.
Voda se vyvaří, čatný zhoustne, za vařečkou se začne dělat "cestička".
Podáváme jako přílohu k masům.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: