čtvrtek 31. května 2012

Tiramisu

Tiramisu

Hotové Tiramisu necháme několik hodin uležet!


Příprava Tiramisu podle receptu ze syrových vajec popsána níže v TIP!

  • 500 g Mascarpone
  • cca 30 ks cukrářských piškotů nejlépe savoiardi
  • 400 g smetany ke šlehání (30 a více procent) - 2 kelímky
  • 150 g cukru moučky
  • 2 vrchovaté čajové lžičky kávy
  • 50 ml likéru - ideálně mandlový Amaretto nebo Barbero
  • kakao práškové

Jak na to  

- smíchat Mascarpone s cukrem, vmíchat do tuha ušlehanou šlehačku
- piškoty smočit v silné kávě, urovnat na dno mísy nebo pohárových sklenic, pokapat likérem
- potřít vrstvou krému
- opět urovnat vrstvu piškotů, pokapat likérem, natřít krém
- podávat vychlazené, posypat kakaovým práškem
.

 Lahodné Tiramisu, geniální kousek italské kuchyně.


Příprava

Uvaříme silnou černou kávu.
Dvě vrchovaté čajové lžičky mleté kávy zalijeme 200 mililitry vroucí vody.
Necháme vychladnout, opatrně zcedíme.

V míse dobře rozmícháme Mascarpone s cukrem.
V jiné míse ušleháme do tuha smetanu.

Ušlehanou smetanu zlehka vmícháme k Mascarpone.


Sestavení

Do pohárových sklenic nebo na dno vyšší misky klademe vedle sebe piškoty namočené v kávě.
Urovnanou vrstvu piškotů jemně pokapeme likérem, pak rovnoměrně naneseme část krému. 
Piškoty v kávě z obou stran smočíme a hned vytáhneme. 
Měly by kávu jen lehce natáhnout, nesmějí být rozmočené, musíme jim nechat prostor na nasátí likéru a krému.
Do pohárů délku piškotů podle potřeby upravíme.
Likér můžeme vmíchat do kávy, pak už ho na piškoty nekapeme.

Postup ještě jednou nebo dvakrát zopakujeme - urovnat v kávě namočené piškoty, pokapat likérem, nanést krém.
Finální vrstvou bude vždy krém.


Uležení a servírování

Mísu nebo poháry přetáhneme fólií, dáme je na několik hodin uležet do ledničky. 
Ideálně necháme Tiramisu v lednici odpočívat přes noc. 
Zpevní se, vůně a chutě se krásně propojí.

Jednotlivé porce před servírováním posypeme kakaovým práškem.




TIP!  Do originálního Tiramisu patří syrová vejce.
Smetanu nahradí sníh z bílků a utřený žloutek s cukrem.
Na přání přidávám podrobný postup:

Krém ze syrových vajec a Mascarpone

  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 2 - 3 polévkové lžíce cukru krupice
  • 250 g Mascarpone 
  • rozpůlený citron na vymazání mísy ke šlehání sněhu

Připravíme si 2 mísy, jednu vytřeme rozpůleným citronem.
Pečlivě oddělíme žloutky od bílků, bílky dáváme do "citronové" mísy.
V bílcích nesmí být ani malý kousek žloutku!

Žloutky ve druhé míse zasypeme 2 - 3 zarovnanými polévkovými lžícemi cukru.
Třeme nebo šleháme ručním šlehačem na nižší otáčky, dokud nezískáme světlou krémovou hmotu.
Nepospícháme, třeme 6 - 8 minut!
Po částech ji jemným mícháním spojíme s Mascarpone.

K bílkům přidáme špetku soli, za pomoci ručního šlehače připravíme sníh.
Začneme na nižších otáčkách, postupně můžeme rychlost mírně zvýšit.

Po několika minutách šlehání začne sníh houstnout.
Jakmile je sníh skoro hotový, to znamená, že po vytažení metliček se utvoří špičky, které ale ještě nejsou úplně pevné - ohýbají se, přisypeme 1 - 2 zarovnané polévkové lžíce cukru a došleháme do tuha.
Sníh zlehka promícháme se směsí Mascarpone a žloutků. 

TIP!  Pokud si nejsme jisti stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost.

Test čerstvosti vajec

Do širší vyšší sklenice nalijeme studenou vodu, vložíme celé vejce.
Nerozbité, neuvařené, ve skořápce.
Pokud ihned klesne ke dnu a zůstane ležet, je čerstvé.
Čím více se bude stavět na špičku a stoupat hladinou vzhůru, tím je starší.

Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím použijeme za syrova.
Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití bez tepelného zpracování.
A jakmile bude nad polovinou, pro jistotu použijeme pouze pro vařené nebo pečené pokrmy.

TIP!  Šlehačka se nejlépe ušlehá, když je hodně studená.
Proto ji z chladničky vyndáme až těsně před použitím.
Je fajn, když před šleháním do lednice na chvíli odložíme i mísu a metličky.

TIP!  Výborné jsou také tiramisové řezy Tiramisu s pečeným piškotem.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat