čtvrtek 31. května 2012

Tiramisu

Tiramisu


Příprava Tiramisu z vajec popsána níže v TIP!! 

  • 500 g Mascarpone
  • cukrářské piškoty (cca 30 kusů)
  • 400 g smetany ke šlehání (30 a více procent) - 2 kelímky
  • 150 g cukru moučky
  • 2 vrchovaté čajové lžičky kávy
  • 50 ml likéru (ideálně mandlový Amaretto nebo Barbero)
  • kakao práškové

Jak na to  

- smíchat Mascarpone s cukrem, vmíchat do tuha ušlehanou šlehačku
- piškoty smočit v silné kávě, urovnat na dno mísy nebo pohárových sklenic, pokapat likérem
- potřít vrstvou krému
- opět urovnat vrstvu piškotů, pokapat likérem, natřít krém
- podávat vychlazené, posypat kakaovým práškem
.

 Lahodné Tiramisu, geniální kousek italské kuchyně.

Uvaříme silnou černou kávu.
Dvě vrchovaté čajové lžičky mleté kávy zalijeme 200 mililitry vroucí vody.
Necháme vychladnout, opatrně zcedíme.

V míse dobře rozmícháme Mascarpone s cukrem.
V jiné míse ušleháme do tuha smetanu.
Ušlehanou smetanu zlehka vmícháme k Mascarpone.

Do pohárových sklenic nebo na dno vyšší misky vedle sebe klademe piškoty namočené v kávě.

Piškoty smočíme a hned z kávy vytáhneme. Měly by kávu jen lehce natáhnout, nesmějí být rozmočené, musíme jim nechat prostor na nasátí likéru a krému.
Do pohárů délku piškotů podle potřeby upravíme.

Piškoty jemně pokapeme likérem, pak rovnoměrně naneseme část krému.

Postup ještě jednou nebo dvakrát zopakujeme.
Urovnat v kávě namočené piškoty, pokapat likérem, nanést krém. 
Finální vrstva bude vždy krém.

Mísu nebo poháry přetáhneme fólií, dáme na několik hodin uležet do ledničky.

Ideálně necháme Tiramisu v lednici odpočívat přes noc. 
Zpevní se, vůně a chutě se krásně propojí.

Jednotlivé porce před servírováním posypeme kakaovým práškem.





TIP!  Do originálního Tiramisu patří syrová vejce.
Sníh z bílků, který nahradí smetanu a utřený žloutek s cukrem.
3 žloutky dobře utřeme se 3 polévkovými lžícemi cukru krupice, smícháme s 250 gramy Mascarpone, zlehka vmícháme ze 3 bílků ušlehaný sníh.
A pak už je postup stejný jako je popsáno výše.

Na přání přidávám podrobný postup:
Připravíme 2 mísy, jednu vytřeme rozpůleným citronem. 
Pečlivě oddělíme žloutky od bílků, bílky dáváme do "citronové" mísy.

Žloutky ve druhé míse zasypeme 2 - 3 zarovnanými polévkovými lžícemi cukru. Třeme nebo šleháme ručním šlehačem na nižší otáčky, dokud nezískáme světlou krémovou hmotu. 
Po částech ji jemným mícháním spojíme s Mascarpone.

K bílkům přidáme špetku soli, za pomoci ručního šlehače připravíme sníh.
Začneme na nižších otáčkách, postupně můžeme rychlost mírně zvýšit. Po několika minutách šlehání začne sníh houstnout. Jakmile je skoro hotový, po částech přisypeme 1 - 2 zarovnané polévkové lžíce cukru a došleháme do tuha.

Zlehka promícháme se směsí Mascarpone a žloutků.


TIP!!  Pokud si nejsme jisti stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost.
Do širší vyšší sklenice nalijeme studenou vodu a vložíme celé vejce.
Nerozbité, ve skořápce.
Pokud ihned klesne ke dnu a zůstane ležet, je čerstvé.
Čím více se bude stavět na špičku a stoupat hladinou vzhůru, tím je starší.
Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím použijeme za syrova.
Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití bez tepelného zpracování.
A jakmile bude nad polovinou, pro jistotu použijeme pouze pro vařené nebo pečené pokrmy.

TIP!!!  Šlehačka se nejlépe ušlehá, když je hodně studená. Proto ji z chladničky vyndáme až těsně před použitím.
Je fajn, když před šleháním do lednice na chvíli odložíme i mísu a metličky.

TIP!!!!  Můžeme také připravit jako řezy na plechu Tiramisu s pečeným piškotem.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat