čtvrtek 31. května 2012

Tiramisu

Tiramisu


Příprava tiramisu z vajec popsána níže v TIP!! 

  • 500 g Mascarpone
  • cukrářské piškoty (cca 30 kusů)
  • 400 g smetany ke šlehání (30 a více procent) - 2 kelímky
  • 150 g cukru moučky
  • 2 vrchovaté čajové lžičky kávy
  • 50 ml mandlového likéru Amaretto
  • kakao 


Jak na to  

- smíchat Mascarpone s cukrem, vmíchat dotuha ušlehanou šlehačku
- piškoty smočit v silné kávě, urovnat na dno mísy, pokapat Amarettem
- potřít vrstvou krému
- opět urovnat vrstvu piškotů, pokapat Amarettem, natřít krém
- podávat vychlazené, posypat kakaovým práškem
.

Uvaříme silnou černou kávu.
Dvě vrchovaté čajové lžičky mleté kávy zalijeme 200 mililitry vroucí vody. Necháme vychladnout, opatrně zcedíme.
V míse dobře rozmícháme Mascarpone s cukrem.
V jiné míse ušleháme dotuha smetanu, zlehka vmícháme k Mascarpone.
Na dno obdélníkové vyšší misky klademe vedle sebe piškoty namočené v kávě.
Piškoty smočíme a hned z kávy vytáhneme. Měly by kávu jen lehce natáhnout, nesmějí být rozmočené, musíme jim nechat prostor na nasátí likéru a krému.
Vrstvu piškotů nejdříve pomocí lžičky jemně pokapeme Amarettem, na piškoty rovnoměrně naneseme část krému.
Postup ještě jednou nebo dvakrát zopakujeme.
Finální vrstva bude vždy krém.
Mísu přetáhneme fólií, dáme do ledničky na několik hodin uležet.
Ideálně necháme tiramisu v lednici odpočívat přes noc. Zpevní se, vůně a chutě se krásně propojí.
Těsně před servírování posypeme jednotlivé porce hořkým kakaem.



TIP!  Pokud máme mísu zaplněnou a zbývají nám ještě suroviny, připravíme stejným postupem tiramisu do pohárů.

TIP!!  Do originálního tiramisu se dává syrový žloutek a smetanu nahradí sníh z bílků.
3 žloutky dobře utřeme se 3 polévkovými lžícemi cukru krupice, smícháme s 250 gramy Mascarpone, zlehka vmícháme ze 3 bílků ušlehaný sníh.
A pak už je postup stejný jako je popsáno výše.

Na přání přidávám podrobný postup:
Připravíme 2 mísy, jednu vytřeme rozpůleným citronem. Pečlivě oddělíme žloutky od bílků, bílky dáváme do "citronové" mísy.
V druhé míse zasypeme žloutky 2 - 3 zarovnanými polévkovými lžícemi cukru. Třeme nebo šleháme ručním šlehačem na nižší otáčky dokud nezískáme světlou krémovou hmotu. Po částech ji jemným mícháním spojíme s Mascarpone.
K bílkům přidáme špetku soli, za pomoci ručního šlehače připravíme sníh.
Začneme na nižších otáčkách, postupně můžeme rychlost mírně zvýšit. Po několika minutách šlehání začne sníh houstnout. Jakmile je skoro hotový, po částech přisypeme 1 - 2 zarovnané polévkové lžíce cukru a došleháme dotuha.
Zlehka promícháme se směsí Mascarpone a žloutků.

TIP!!!  Pokud si nejsme jisti stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost.
Do širší vyšší sklenice nalijeme studenou vodu a vložíme celé vejce. Nerozbité, ve skořápce.
Pokud ihned klesne ke dnu a zůstane ležet, je čerstvé.
Čím více se bude stavět na špičku a stoupat hladinou vzhůru, tím je starší.
Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím použijeme za syrova.
Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití bez tepelného zpracování.
A jakmile bude nad polovinou, pro jistotu použijeme pouze pro vařené nebo pečené pokrmy.

TIP!!!!  Šlehačka se nejlépe ušlehá, když je hodně studená. Proto ji z chladničky vyndáme až těsně před použitím.
Je fajn, když před šleháním do lednice na chvíli odložíme i mísu a metličky.

TIP!!!!!  Můžeme také připravit jako řezy na plechu: Tiramisu s pečeným piškotem.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat