středa 1. června 2011

Utopenci

Utopenci



  • 10 špekáčků
  • 4 cibule
  • 350 ml octa
  • 150 ml vody
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 kávová lžička mletého pepře
  • feferonka  


    Jak na to 

    - smíchat vodu, ocet, sůl, pepř a cukr, minutu povařit
    - oloupané špekáčky podélně nakrojit, naplnit cibulí, naskládat do sklenice
    - prokládat cibulí a feferonkou
    - zalít nálevem
    - nechat několik dní v chladu rozležet

    .

    Nejprve připravíme nálev.
    V hrnci smícháme ocet, vodu, sůl, pepř a cukr. Přivedeme k varu, 1 minutu povaříme.
    Necháme vychladnout.
    Špekáčky oloupeme, podélně nakrojíme, naplníme na kolečka nakrájenou cibulí.


    Rovnáme do sklenice, prokládáme cibulí a podle chuti také feferonkami.
    Zalijeme vychladlým nálevem až po okraj sklenice.


    Necháme uležet v chladnu několik dnů, ideálně 5 až 7.
    Podáváme s chlebem nebo pečivem, třeba doma upečenou houskou.




    TIP! Podle chuti můžeme do špekáčků přidat i na plátky nakrájený česnek.

      Přejít na seznam receptů

    4 komentáře:

    1. Prosím Vás, paní Hano, dají se utopenci nějak konzervovat? Třeba klasicky povařit v troubě, nebo zamrazit? Děkuji. Pavla

      OdpovědětVymazat
    2. Pavlo, myslím, že mrazit ne, ale konzervovat se dají určitě. On už sám ocet působí jako konzervanr, takže sterilizace bude bez problémů.

      OdpovědětVymazat
    3. dobrý den :-) myslím, že v ingrediencích je malá chybička té vody bude asi více než 1,5 dcl že?

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dobrý den, díky za komentář!
        Na nálev na 10 špekáčků se opravdu použije 150 ml vody a 350 ml octu. Ono se na první pohled zdá, že by mělo být vody více, ale po rozležení je kyselost akorát.

        Vymazat