středa 1. června 2011

Utopenci

Utopenci


  • 10 špekáčků
  • 350 ml octa
  • 150 ml vody
  • 4 cibule
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 kávová lžička mletého pepře
  • feferonka  

    Jak na to 

    - smíchat vodu, ocet, sůl, pepř a cukr, minutu povařit
    - oloupané špekáčky podélně nakrojit, naplnit cibulí, naskládat do sklenice
    - prokládat cibulí a feferonkou
    - zalít nálevem
    - nechat několik dní v chladu rozležet

    .

    Tradiční česká hospodská chuťovka, ale také dobrý vyprošťovák po flámu.


    Nálev

    V hrnci smícháme ocet, vodu, sůl, pepř a cukr.
    Přivedeme k varu, minutu povaříme.
    Odstavíme, necháme vychladnout.


    Příprava a naložení

    Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.

    Špekáčky oloupeme a podélně nakrojíme.
    Rozevřeme je, naplníme kolečky cibule a opět zavřeme.
    Rovnáme je do sklenice, prokládáme cibulí a podle chuti také feferonkami.
    Zalijeme vychladlým nálevem až po okraj sklenice.
    Všechny špekáčky by měly být ponořené.

    Utopence necháme několik dnů uležet v chladnu, ideálně 5 až 7.
    Podáváme je s chlebem nebo pečivem.


    TIP!  Podle chuti můžeme do špekáčků přidat i na plátky nakrájený česnek.


    4 komentáře:

    1. Prosím Vás, paní Hano, dají se utopenci nějak konzervovat? Třeba klasicky povařit v troubě, nebo zamrazit? Děkuji. Pavla

      OdpovědětVymazat
    2. Pavlo, myslím, že mrazit ne, ale konzervovat se dají určitě. On už sám ocet působí jako konzervanr, takže sterilizace bude bez problémů.

      OdpovědětVymazat
    3. dobrý den :-) myslím, že v ingrediencích je malá chybička té vody bude asi více než 1,5 dcl že?

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dobrý den, díky za komentář!
        Na nálev na 10 špekáčků se opravdu použije 150 ml vody a 350 ml octu. Ono se na první pohled zdá, že by mělo být vody více, ale po rozležení je kyselost akorát.

        Vymazat