pátek 25. listopadu 2011

Dušená mrkev s vepřovým masem

Dušená mrkev s vepřovým masem


  • 1000 g vepřové plece
  • 800 g mrkve
  • 300 g cibule 
  • 200 ml mléka
  • 20 g másla
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 zarovnaná polévková lžíce polohrubé mouky


Jak na to  

- na mírném plameni osmahnout cibuli, zvýšit teplotu, zprudka orestovat maso, nechat vydusit šťávu
- osolit, okmínovat
- zalít vodou nebo vývarem, dusit cca 30 minut doměkka
- vmíchat v mléce nebo vodě dobře promíchanou mouku, 15 minut povařit
- vmíchat kousek másla  
.

Příprava

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Mrkev očistíme a rozkrájíme na zhruba třímilimetrová kolečka.
Pokud je mrkev silnější, nejprve ji podélně rozpůlíme.


Restování

  • V hrnci rozehřejeme olej.
  • Nasypeme cibuli, na mírném plameni ji občas promícháme.
    Za 6 až 8 minut bude změklá a lehce zbarvená do zlatova.

  • Zvýšíme teplotu.
  • Do hrnce přidáme nakrájenou vepřovou plec.
    Krátce a zprudka ji orestujeme do hněda.

  • Teplotu opět snížíme, promícháváme.
  • Po chvilce se vyvaří voda, kterou pustilo maso.
    Vepřové se začne lehce přichytávat ke dnu hrnce.

  • Vmícháme sůl a kmín.
  • Přidáme mrkev, ještě okolo 3 minut restujeme.


Dušení

Maso s mrkví zalijeme půl litrem horké vody nebo vývaru.
Přivedeme k varu.
Zmírníme teplotu, hrnec zakryjeme poklicí.
Dusíme 20 až 25 minut doměkka.
Maso musí být měkké, ale nerozpadat se.


Zahuštění a dokončení

  • Ve 200 mililitrech studeného mléka důkladně rozmícháme mouku.
  • Směs za stálého míchání vlijeme do hrnce.
    Mícháme pečlivě, aby se nenadělaly hrudky.

  • Na mírném plameni okolo 15 minut povaříme.
  • Občas promícháme!

  • Podle potřeby osolíme.
  • Na závěr přidáme dvacetigramový kousek studeného másla.
    Může se stát, že mrkev nebude mít výraznou chuť, pak lehce přisladíme.

Ideální přílohou jsou vařené brambory přelité rozpuštěným máslem.




Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Díky za recept,ale myslím ,že tu mrkev osmahnu/podusím / zvlášť na másle ,a každý si přidá podle chuti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu blogu a komentář!
      Při přípravě mrkve zvlášť bude určitě jídlo na talíři vypadat lépe. Na druhou stranu, když se dusí dohromady s masem, natáhne jeho vůni a chutě se krásně propojí.

      Vymazat
    2. Postupujete-li přesně dle návodu, zvláště množství vývaru a množství mléka, nelze zkazit. Já doporučuji vývar zeleninový. Výborný recept. Dobrou chuť. Amaterský kuchař Honza.

      Vymazat
    3. Honzo,
      moc děkuji za milý komentář!
      Dobrou chuť.

      Vymazat
    4. Já podusím na másle cibuli,mrkev zaleji vývarem nebo vodou,lehce povařím a pak tam dám konzervu vepřového masa zahustím a je to s bramborem rychlé jídlo! Sůl,kmín,pepř dle chuti.

      Vymazat
    5. Když tlačí čas, tak je to určitě fajn rychlovka.

      Vymazat