pátek 25. listopadu 2011

Dušená mrkev s vepřovým masem

Dušená mrkev s vepřovým masem


  • 1000 g vepřové plece
  • 800 g mrkve
  • 3 větší cibule (300 g)
  • 200 ml mléka
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 čajové lžičky soli
  • 20 g másla


Jak na to  

- na mírném ohni osmahnout cibuli, zvýšit teplotu, zprudka orestovat maso, nechat vydusit šťávu
- osolit, okmínovat
- zalít vodou nebo vývarem, dusit cca 30 minut doměkka
- vmíchat dobře ve vodě promíchanou mouku, 15 minut povařit
- vmíchat kousek másla  
.

Cibuli nakrájíme na kostičky, maso na kostky a mrkev na zhruba 3 milimetry silná kolečka.
Pokud je mrkev větší, nejprve ji rozpůlíme.


V hrnci rozehřejeme olej, na mírném ohni osmahneme cibuli.
Občas zamícháme, za 6 - 8 minut bude hotová.
Jakmile zezlátne, zvýšíme teplotu, přidáme vepřovou plec.
Krátce a zprudka orestujeme.
Teplotu opět snížíme, promícháváme.
Po chvilce se vyvaří voda, kterou pustilo maso. Vepřové se začne lehce přichytávat ke dnu hrnce.
Osolíme, okmínujeme.


Přidáme mrkev, ještě 2 - 3 minuty restujeme.
Zalijeme 500 mililitry horké vody nebo vývaru, přivedeme k varu, zmírníme teplotu.
Zakryjeme poklicí, 20 - 25 minut dusíme skoro doměkka.


Ve 200 mililitrech studeného mléka důkladně rozmícháme polohrubou mouku.
Nalijeme do hrnce, mícháme, aby se nenadělaly hrudky.
Na mírném plameni 12 - 15 minut povaříme.
Podle potřeby osolíme.
Může se stát, že mrkev nebude mít výraznou chuť, pak lehce přisladíme.
Na závěr přidáme 20 gramů másla, necháme rozpustit, promícháme.

Podáváme s vařeným bramborem přelitým rozpuštěným máslem.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Díky za recept,ale myslím ,že tu mrkev osmahnu/podusím / zvlášť na másle ,a každý si přidá podle chuti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu blogu a komentář!
      Při přípravě mrkve zvlášť bude určitě jídlo na talíři vypadat lépe. Na druhou stranu, když se dusí dohromady s masem, natáhne jeho vůni a chutě se krásně propojí.

      Vymazat
    2. Postupujete-li přesně dle návodu, zvláště množství vývaru a množství mléka, nelze zkazit. Já doporučuji vývar zeleninový. Výborný recept. Dobrou chuť. Amaterský kuchař Honza.

      Vymazat
    3. Honzo,
      moc děkuji za milý komentář!
      Dobrou chuť.

      Vymazat