- 1000 g vepřové plece
- 330 g zeleninového leča (1 sklenice)
- 5 vrchovatých polévkových lžic sušené předsmažené cibule nebo 3 - 5 ks čerstvé
- 1 polévková lžíce polohrubé mouky
- 1 balíček gulášového koření
- sůl
- olej nebo sádlo
Jak na to
- na sádle/oleji zprudka krátce orestovat kostky plece
- snížit teplotu, vydusit vodu z masa
- vmíchat předsmaženou cibuli a koření, přilít vodu, dusit 20 minut
- zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, nalít lečo, 15 minut povařit
.
- na sádle/oleji zprudka krátce orestovat kostky plece
- snížit teplotu, vydusit vodu z masa
- vmíchat předsmaženou cibuli a koření, přilít vodu, dusit 20 minut
- zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, nalít lečo, 15 minut povařit
.
Je to rychlovka, zvlášť, když máme po ruce předsmaženou cibuli.
Příprava
V případě, že nemáme k dispozici sušenou předsmaženou cibuli, nakrájíme na kostičky 4 středně velké sloupnuté cibule čerstvé.
Vepřovou plec opláchneme studenou vodou a dobře ji osušíme.
Nakrájíme ji na větší kostky.
Nakrájíme ji na větší kostky.
Na oleji nebo sádle je 10 až 15 minut restujeme na mírném plameni dozlatova.
Teprve pak přidáme maso a postupujeme dále podle receptu.
Orestování a podušení
- V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo. Na rozehřátý tuk nasypeme kostky masa.
Orestujeme je zprudka a krátce ze všech stran dohněda.
- Snížíme teplotu, za 8 až 10 minut se vydusí voda, kterou maso pustilo. Na dně hrnce zbude pouze tuk, kostky masa se začnou znovu opékat.
Okolo minuty promícháváme.
- Přisypeme předsmaženou cibuli a balíček gulášového koření. Osolíme, promícháme.
Před solením zkontrolujeme složení kořenicí směsi. Jestliže je sůl uvedena v seznamu koření, přidáme minimální množství nebo nesolíme vůbec.
Na tento guláš nejraději používám Gulášové koření J. C. Horn, které žádnou sůl neobsahuje.
- Zalijeme jedním až jedním a půl litrem horké vody, přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni za občasného promíchání dusíme 20 minut doměkka.
Zahuštění a dokončení
Ve 150 mililitrech studené vody důkladně metličkou nebo vidličkou rozkvedláme vrchovatou polévkovou lžíci polohrubé mouky.
Směs za stálého míchání nalijeme do guláše.
Pokud bychom mouku rozmíchali v teplé vodě, nadělaly by se z ní hrudky.
To samé se stane, když nebudeme míchat. Místo zahuštěného guláše budeme mít plný hrnec noků a hrudek.
Pokud bychom mouku rozmíchali v teplé vodě, nadělaly by se z ní hrudky.
To samé se stane, když nebudeme míchat. Místo zahuštěného guláše budeme mít plný hrnec noků a hrudek.
Do guláše nalijeme celý obsah sklenice se zeleninovým lečem.
Přivedeme k varu, stáhneme teplotu.
Bez zakrytí a za občasného promíchání povaříme na mírném plameni 15 až 20 minut.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo majoránkou.
Rychlý vepřový guláš podáváme s knedlíkem kynutým, houskovým nebo hrnkovým, bramborem, rýží, chlebem nebo pečivem.
TIP! Dobrou sušenou předsmaženou cibuli prodává Ikea.
Rychlý vepřový guláš podáváme s knedlíkem kynutým, houskovým nebo hrnkovým, bramborem, rýží, chlebem nebo pečivem.
TIP! Dobrou sušenou předsmaženou cibuli prodává Ikea.
TIP! Zeleninové lečo můžeme přidat chvilku před vypnutím, papriky a cibule zůstanou pevné.
Na druhou stranu, kratší dobu povařená zelenina může být pro někoho hůře stravitelná.
Přejít na seznam receptů
Přejít na seznam receptů
Uvařeno, snědeno! A moc jsme si pochutnali :-) Ota
OdpovědětVymazatTak to mám velkou radost, že se guláš povedl :-) Šikula!
Vymazat