pátek 6. května 2011

Vepřový guláš

Rychlý vepřový guláš


  • 1000 g vepřové plece
  • 5 polévkových lžic předsmažené cibule
  • 1 balíček gulášového koření
  • sůl
  • olej nebo sádlo
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • 330 g zeleninového leča (1 sklenice) 

Jak na to  

- na sádle/oleji zprudka krátce orestovat kostky plece
- snížit teplotu, vydusit vodu z masa
- vmíchat předsmaženou cibuli a koření, přilít vodu, dusit 20 minut
- zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, nalít lečo, 15 minut povařit
.

Plec nakrájíme na větší kostky.
V hrnci rozehřejeme olej/sádlo, přidáme maso.
Zprudka a krátce orestujeme.
Snížíme teplotu, promícháváme dokud se nevydusí voda z masa. Na dně hrnce zbude pouze tuk
Kostky masa pár vteřin restujeme.


Přisypeme předsmaženou cibuli a balíček koření, zamícháme.
Osolíme.
Nejdříve zkontrolujeme složení na obalu kořenicí směsi. Pokud například máme Gulášové koření z Tesca - J. C. Horn, které žádnou sůl neobsahuje, přisolíme. Jestliže je ale sůl uvedena v seznamu koření, přidáme minimální množství nebo nesolíme vůbec.
Zalijeme 1000 až 1500 mililitry vařicí vody, přivedeme k varu a na mírném ohni za občasného promíchání dusíme 20 minut.


Ve 150 mililitrech studené vody řádně rozkvedláme metličkou nebo vidličkou vrchovatou lžíci polohrubé mouky a za stálého míchání nalijeme do guláše.
Pokud bychom rozmíchali v teplé vodě, nadělaly by se z mouky hrudky. To samé se stane, když  nebudeme míchat, budeme mít místo zahuštěného guláše plný hrnec noků a hrudek.
Přidáme celý obsah sklenice se zeleninovým lečem, 15 minut za občasného promíchání na mírném plameni povaříme.
Pokud je potřeba, dochutíme solí, pepřem ...

Podáváme s knedlíkem kynutým, houskovým nebo hrnkovým, bramborem, rýží, chlebem nebo pečivem. Můžeme upéct domácí housky.

TIP!  Pokud nemáme cibuli předsmaženou, použijeme čerstvou. 
Nakrájíme minimálně 5 větších cibulí  na kostičky, na oleji nebo sádle na mírném plameni 10 - 15 minut restujeme dozlatova. Teprve pak přidáme maso a postupujeme dále podle receptu.

TIP!!  Dobrou předsmaženou cibuli prodává Ikea.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Uvařeno, snědeno! A moc jsme si pochutnali :-) Ota

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost, že se guláš povedl :-) Šikula!

      Vymazat