pátek 6. května 2011

Vepřový guláš

Rychlý vepřový guláš


  • 1000 g vepřové plece
  • 330 g zeleninového leča (1 sklenice) 
  • 5 vrchovatých polévkových lžic sušené předsmažené cibule nebo 3 - 5 ks čerstvé
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • 1 balíček gulášového koření
  • sůl
  • olej nebo sádlo


Jak na to  

- na sádle/oleji zprudka krátce orestovat kostky plece
- snížit teplotu, vydusit vodu z masa
- vmíchat předsmaženou cibuli a koření, přilít vodu, dusit 20 minut
- zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, nalít lečo, 15 minut povařit
.

Je to rychlovka, zvlášť, když máme po ruce předsmaženou cibuli.


Příprava

Vepřovou plec opláchneme studenou vodou a dobře ji osušíme.
Nakrájíme ji na větší kostky.

V případě, že nemáme k dispozici sušenou předsmaženou cibuli, nakrájíme na kostičky 4 středně velké sloupnuté cibule čerstvé.
Na oleji nebo sádle je 10 až 15 minut restujeme na mírném plameni dozlatova. 
Teprve pak přidáme maso a postupujeme dále podle receptu.


Orestování a podušení

  • V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo.
  • Na rozehřátý tuk nasypeme kostky masa.
    Orestujeme je zprudka a krátce ze všech stran dohněda.

  • Snížíme teplotu, za 8 až 10 minut se vydusí voda, kterou maso pustilo.
  • Na dně hrnce zbude pouze tuk, kostky masa se začnou znovu opékat.
    Okolo minuty promícháváme.

  • Přisypeme předsmaženou cibuli a balíček gulášového koření.
  • Osolíme, promícháme.
    Před solením zkontrolujeme složení kořenicí směsi. Jestliže je sůl uvedena v seznamu koření, přidáme minimální množství nebo nesolíme vůbec.
    Na tento guláš nejraději používám Gulášové koření J. C. Horn, které žádnou sůl neobsahuje.

  • Zalijeme jedním až jedním a půl litrem horké vody, přivedeme k varu.
  • Zakryjeme poklicí.
    Na mírném plameni za občasného promíchání dusíme 20 minut doměkka.


Zahuštění a dokončení

Ve 150 mililitrech studené vody důkladně metličkou nebo vidličkou rozkvedláme vrchovatou polévkovou lžíci polohrubé mouky.
Směs za stálého míchání nalijeme do guláše.
Pokud bychom mouku rozmíchali v teplé vodě, nadělaly by se z ní hrudky. 
To samé se stane, když nebudeme míchat. Místo zahuštěného guláše b
udeme mít plný hrnec noků a hrudek.

Do guláše nalijeme celý obsah sklenice se zeleninovým lečem.
Přivedeme k varu, stáhneme teplotu.
Bez zakrytí a za občasného promíchání povaříme na mírném plameni 15 až 20 minut.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo majoránkou.

Rychlý vepřový guláš podáváme s knedlíkem kynutýmhouskovým nebo hrnkovým, bramborem, rýží, chlebem nebo pečivem.


TIP!  Dobrou sušenou předsmaženou cibuli prodává Ikea.

TIP!  Zeleninové lečo můžeme přidat chvilku před vypnutím, papriky a cibule zůstanou pevné.
Na druhou stranu, kratší dobu povařená zelenina může být pro někoho hůře stravitelná. 


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Uvařeno, snědeno! A moc jsme si pochutnali :-) Ota

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost, že se guláš povedl :-) Šikula!

      Vymazat