pátek 16. prosince 2011

Pečená vepřová panenka s tymiánem

Vepřová panenka pečená s tymiánem


  • 1 200 g vepřové panenky
  • 1 větší cibule (100 g)
  • 3 stroužky česneku
  • hrubá sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • tymián
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • 1 - 2 čajové lžičky hladké mouky



Jak na to  

- panenku odblanit, opláchnout, osušit
- vetřít sůl, popepřit
- zprudka krátce opéct ze všech stran
- na alobal nasypat kolečka cibule a plátky česneku, položit panenku, posypat tymiánem
- zabalit, péct 20 - 25 minut při 200 °C
- před krájením nechat odpočinout
.

Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení.
Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková.


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C. 

Panenku očistíme/odblaníme, opláchneme pod studenou vodou a důkladně osušíme.

Konce odřízneme, abychom měli přibližně stejně silný kus.
Z odříznutých konců můžeme později připravit třeba medailonky.

Pokud je panenka příliš dlouhá a nevešla by se na pánev, rozpůlíme ji.

Do panenky důkladně vetřeme hrubozrnnou sůl a celý povrch posypeme čerstvě mletým pepřem.


Opečení

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, maso krátce zprudka opečeme ze všech stran.
Do masa nepícháme, k obracení použijeme třeba 2 vařečky.

Pánev nemyjeme, i s výpekem odložíme, po upečení na ní dokončíme sos!

Sloupnutou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.

Na kus alobalu, velký tak, aby se panenka dala zabalit, nasypeme nakrájenou cibuli a česnek pokrájený na plátky.
Položíme panenku, posypeme ji tymiánem.
Lepší je samozřejmě čerstvý.



Pečení

Panenku zabalíme, položíme na plech, dáme do rozehřáté trouby.

Pečeme 20 - 25 minut.
Vyšší kousek pečeme déle, nižšímu by mělo 20 minut stačit.

Plech vyndáme z trouby, alobal zatím nerozbalujeme, panenku necháme ještě 5 minut dojít.

Po 5 minutách alobal opatrně rozevřeme, maso vyndáme.
V alobalu bude šťáva, tu přilijeme do pánve, na které jsme panenku opékali.

Panenku zabalíme zpět do alobalu, aby zůstala teplá a aby se v mase rozložila šťáva a nevytekla při krájení.

Dobře upečená panenka by měla být ve středu narůžovělá, šťáva nesmí být krvavá!


Dokončení - sos

Na pánev, ve které jsme opékali maso a do které jsme slili vypečenou šťávu z alobalu, nalijeme 100 mililitrů horké vody.

Necháme povolit výpek.
Stáhneme ho i ze stěn pánve!

Zahřejeme a přidáme v hladké mouce obalený zhruba dvacetigramový kousek studeného másla.
Na talířek nasypeme mouku, máslo obalíme ze všech stran, zbytek mouky vyhodíme.

Na mírném plameni za stálého míchání 5 minut povaříme.

Panenku servírujeme s opečeným bramborem, zeleninovým salátem, pečivem...
Jako doplňek se výborně hodí rajčatové čatný nebo brusinky nebo rybíz připravený na stejný způsob jako brusinky.



TIP!  Panenku můžeme také upéct plněnou.
Vynikající je s náplní se špenátem, sušenými rajčaty, mozzarellou a česnekem.


Nebo panenku pečenou v anglické slanině.




 Přejít na seznam receptů

23 komentářů:

  1. Děkuji za recept, zítra ji takto udělám:-)
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude chutnat :-). Panenka nezklame. Včera jsem dělala plněnou s nakládanými sušenými rajčaty, mozzarellou a špenátem a byla taky výborná. Dobrou chuť!

      Vymazat
  2. O víkendu budu vařit.Splašila jsem konečně čerstvý tymián,tak zkusím,atˇ nemusím slintat

    OdpovědětVymazat
  3. nasla sem dnes tyto recepty a jako nadhera opravdu hledala sem skvareni sadla narazila na vsecky tyto poklady dekuji Martina......vsecky recepty vypadaj fakt uzasne

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem dělala a je to naprosto famózní recept, manžel si to velmi pochvaloval :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Mám radost, že chutnalo :-)

      Vymazat
  5. Zkusila jsem a musim rict ze je to asi to nejlepší jídlo co jsem kdy uvarila.. :))) DOKONALÝ !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji velice za milý komentář a vyzkoušení! Moc si vážím popsaných zkušeností s recepty, zvlášť když se povedlo a chutnalo :)
      Přeji v novém roce hodně zdraví a štěstí :)

      Vymazat
  6. velmi chutne, povedlo se! doporucuji dat jeste v posledni fazi do vypeku s maslem trochu cesneku, aby stavicka mela lepsi chut!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že chutnalo! A velice děkuji za tip na přidání česneku, moc mě těší, když si někdo najde chvilku a napíše svoje zkušenosti a vylepšení!

      Vymazat
  7. zrovna masíčko pečeme tak uvidíme

    OdpovědětVymazat
  8. Už se masíčko peče tak uvidíme :) místo tymiánu jsem dala bazalku a sušená rajčata :) děkuji moc za receptík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za komentář!
      Sušená rajčata a bazalka je dobrá kombinace, místo čerstvé bazalky doporučuji použít bazalkové pesto.
      Dobrou chuť! :-)

      Vymazat