pátek 16. prosince 2011

Pečená vepřová panenka s tymiánem

Vepřová panenka pečená s tymiánem


  • 1 200 g vepřové panenky
  • 1 větší cibule (100 g)
  • 3 stroužky česneku
  • hrubá sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • tymián
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • 1 - 2 čajové lžičky hladké mouky



Jak na to  

- panenku odblanit, opláchnout, osušit
- vetřít sůl, popepřit
- zprudka krátce opéct ze všech stran
- na alobal nasypat kolečka cibule a plátky česneku, položit panenku, posypat tymiánem
- zabalit, péct 20 - 25 minut při 200 °C
- před krájením nechat odpočinout
.

Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení.
Také se jí říká panenská svíčková, vepřová svíčková.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C. 

Panenku očistíme/odblaníme, opláchneme pod studenou vodou a důkladně osušíme.
Upravíme ji na přibližně stejně silný kus.
V případě, že máme hodně zúžené konce, pár centimetrů odřízneme a připravíme třeba medailonky.
Pokud je panenka příliš dlouhá a nevešla by se na pánev, rozpůlíme ji.

Důkladně vetřeme hrubozrnnou sůl, posypeme čerstvě mletým pepřem.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, maso krátce zprudka opečeme ze všech stran.
Do masa nepícháme, k obracení použijeme třeba 2 vařečky.

Pánev nemyjeme, i s výpekem odložíme, po upečení na ní dokončíme sos!

Na kus alobalu, velký tak, aby se panenka dala zabalit, nasypeme na tenká kolečka nakrájenou cibuli a česnek pokrájený na plátky.
Položíme panenku, posypeme tymiánem.
Lepší je samozřejmě čerstvý.



Zabalíme, dáme na plech, pečeme 20 - 25 minut.
Vyšší kousek pečeme déle, nižšímu by mělo 20 minut stačit.

Vyndáme z trouby, alobal zatím nerozbalujeme, panenku necháme ještě 5 minut dojít.

Po 5 minutách otevřeme, maso vyndáme z alobalu, šťávu přilijeme do pánve, na které jsme panenku opékali.

Ještě 5 minut počkáme, než se pustíme do krájení.
V mase se rozloží šťáva a nevyteče při krájení.


Dobře upečená panenka by měla být ve středu narůžovělá, šťáva nesmí být krvavá!

Připravíme sos.
Na pánev, ve které jsme opékali maso a do které jsme slili vypečenou šťávu z alobalu, nalijeme 100 mililitrů horké vody.
Necháme povolit výpek, stáhneme ho i ze stěn pánve.
Zahřejeme a přidáme v hladké mouce obalený zhruba 20gramový kousek studeného másla.
Na talířek nasypeme mouku, máslo obalíme ze všech stran, zbytek mouky vyhodíme.

Na mírném plameni za stálého míchání 5 minut povaříme.

Servírujeme s opečeným bramborem, jako doplňek se výborně hodí rajčatové čatný.
Nebo brusinky nebo rybíz připravený na stejný způsob.



TIP!  Panenku můžeme také upéct plněnou. Vynikající je s náplní se špenátem, sušenými rajčaty, mozzarellou a česnekem.


Nebo panenku pečenou v anglické slanině.



 Přejít na seznam receptů

23 komentářů:

  1. Děkuji za recept, zítra ji takto udělám:-)
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude chutnat :-). Panenka nezklame. Včera jsem dělala plněnou s nakládanými sušenými rajčaty, mozzarellou a špenátem a byla taky výborná. Dobrou chuť!

      Vymazat
  2. O víkendu budu vařit.Splašila jsem konečně čerstvý tymián,tak zkusím,atˇ nemusím slintat

    OdpovědětVymazat
  3. nasla sem dnes tyto recepty a jako nadhera opravdu hledala sem skvareni sadla narazila na vsecky tyto poklady dekuji Martina......vsecky recepty vypadaj fakt uzasne

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem dělala a je to naprosto famózní recept, manžel si to velmi pochvaloval :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Mám radost, že chutnalo :-)

      Vymazat
  5. Zkusila jsem a musim rict ze je to asi to nejlepší jídlo co jsem kdy uvarila.. :))) DOKONALÝ !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji velice za milý komentář a vyzkoušení! Moc si vážím popsaných zkušeností s recepty, zvlášť když se povedlo a chutnalo :)
      Přeji v novém roce hodně zdraví a štěstí :)

      Vymazat
  6. velmi chutne, povedlo se! doporucuji dat jeste v posledni fazi do vypeku s maslem trochu cesneku, aby stavicka mela lepsi chut!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že chutnalo! A velice děkuji za tip na přidání česneku, moc mě těší, když si někdo najde chvilku a napíše svoje zkušenosti a vylepšení!

      Vymazat
  7. zrovna masíčko pečeme tak uvidíme

    OdpovědětVymazat
  8. Už se masíčko peče tak uvidíme :) místo tymiánu jsem dala bazalku a sušená rajčata :) děkuji moc za receptík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za komentář!
      Sušená rajčata a bazalka je dobrá kombinace, místo čerstvé bazalky doporučuji použít bazalkové pesto.
      Dobrou chuť! :-)

      Vymazat