pátek 16. prosince 2011

Pečená vepřová panenka s tymiánem

Vepřová panenka pečená s tymiánem


  • 1 200 g vepřové panenky
  • 1 větší cibule (100 g)
  • 3 stroužky česneku
  • hrubá sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • tymián
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • 1 - 2 čajové lžičky hladké mouky

 

Jak na to  

- panenku odblanit, opláchnout, osušit
- vetřít sůl, popepřit
- zprudka krátce opéct ze všech stran
- na alobal nasypat kolečka cibule a plátky česneku, položit panenku, posypat tymiánem
- zabalit, péct 20 - 25 minut při 200 °C
- před krájením nechat odpočinout
.

Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení.
Také se jí říká panenská svíčková, vepřová svíčková.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C. 

Panenku očistíme/odblaníme, opláchneme pod studenou vodou a důkladně osušíme.
Upravíme ji na přibližně stejně silný kus.
V případě, že máme hodně zúžené konce, pár centimetrů odřízneme a připravíme třeba medailonky.
Pokud je panenka příliš dlouhá a nevešla by se na pánev, rozpůlíme ji.
Důkladně vetřeme hrubozrnnou sůl, posypeme čerstvě mletým pepřem.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, maso krátce zprudka opečeme ze všech stran.
Do masa nepícháme, k obracení použijeme třeba 2 vařečky.
Na kus alobalu, velký tak, aby se panenka dala zabalit, nasypeme na tenká kolečka nakrájenou cibuli a česnek pokrájený na plátky.
Položíme panenku, posypeme tymiánem.
Lepší je samozřejmě čerstvý.



Zabalíme, dáme na plech, pečeme 20 - 25 minut.
Vyšší kousek pečeme déle, nižšímu by mělo 20 minut stačit.
Vyndáme z trouby, alobal zatím nerozbalujeme, panenku necháme ještě 5 minut dojít.
Po 5 minutách otevřeme, maso vyndáme z alobalu, šťávu přilijeme k sosu.
Ještě 5 minut počkáme, než se pustíme do krájení.
V mase se rozloží šťáva a nevyteče při krájení.


Dobře upečená panenka by měla být ve středu narůžovělá, šťáva nesmí být krvavá!

Připravíme sos.
Na pánev, ve které jsme opékali maso, nalijeme 100 mililitrů horké vody. Necháme povolit výpek, zahřejeme a přidáme v hladké mouce obalený kousek másla.
Na talířek nasypeme mouku, máslo obalíme ze všech stran, zbytek mouky vyhodíme.
Do pánve také slijeme vypečenou šťávu z alobalu, bez cibule.
Za stálého míchání povaříme na mírném ohni 5 minut.
Servírujeme s opečeným bramborem, jako doplňek se výborně hodí rajčatové čatný.



TIP!  Panenku můžeme také upéct plněnou. Vynikající je s náplní se špenátem, sušenými rajčaty, mozzarellou a česnekem.

Plněná panenka pečená ve formě na srnčí hřbet
Nebo panenku pečenou v anglické slanině.



 Přejít na seznam receptů

19 komentářů:

  1. Děkuji za recept, zítra ji takto udělám:-)
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude chutnat :-). Panenka nezklame. Včera jsem dělala plněnou s nakládanými sušenými rajčaty, mozzarellou a špenátem a byla taky výborná. Dobrou chuť!

      Vymazat
  2. O víkendu budu vařit.Splašila jsem konečně čerstvý tymián,tak zkusím,atˇ nemusím slintat

    OdpovědětVymazat
  3. nasla sem dnes tyto recepty a jako nadhera opravdu hledala sem skvareni sadla narazila na vsecky tyto poklady dekuji Martina......vsecky recepty vypadaj fakt uzasne

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem dělala a je to naprosto famózní recept, manžel si to velmi pochvaloval :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Mám radost, že chutnalo :-)

      Vymazat
  5. Zkusila jsem a musim rict ze je to asi to nejlepší jídlo co jsem kdy uvarila.. :))) DOKONALÝ !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji velice za milý komentář a vyzkoušení! Moc si vážím popsaných zkušeností s recepty, zvlášť když se povedlo a chutnalo :)
      Přeji v novém roce hodně zdraví a štěstí :)

      Vymazat
  6. velmi chutne, povedlo se! doporucuji dat jeste v posledni fazi do vypeku s maslem trochu cesneku, aby stavicka mela lepsi chut!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že chutnalo! A velice děkuji za tip na přidání česneku, moc mě těší, když si někdo najde chvilku a napíše svoje zkušenosti a vylepšení!

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...