SEZNAM RECEPTŮ - AZ rejstřík

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pátek 16. prosince 2011

Pečená vepřová panenka s tymiánem

Vepřová panenka pečená s tymiánem



  • 1 200 g vepřové panenky
  • větší cibule (100 g)
  • 3 stroužky česneku
  • hrubá sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • tymián
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • 1 - 2 čajové lžičky hladké mouky

Vepřová panenka (také se jí říká panenská svíčková, vepřová svíčková) se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo k pečení.
Nejdříve zapneme troubu, rozehřejeme ji na 200 °C.
Panenku očistíme, to pokud koupíme neodblaněnou, opláchneme pod studenou vodou a důkladně osušíme.
Upravíme ji na přibližně stejně silný kus (to v případě, že máme hodně zúžené konce, pár centimetrů odřízneme a připravíme třeba medailonky).
Pokud je panenka příliš dlouhá a nevešla by se na pánev, rozpůlíme ji. Důkladně vetřeme hrubozrnnou sůl a posypeme čerstvě mletým pepřem.


Na pánvi rozehřejeme olivový olej a kusy masa zprudka opečeme ze všech stran. Do masa nepícháme, k obracení použijeme třeba 2 vařečky.


Na kus alobalu, velký tak, aby se panenka dala zabalit, nasypeme na tenká kolečka nakrájenou cibuli a česnek pokrájený na plátky. Položíme panenku a posypeme tymiánem, lepší je čerstvý.


Zabalíme, dáme na plech a pečeme v předem rozehřáté troubě 20 - 25 minut při teplotě 200 °C. Vyšší kousek pečeme déle, nižšímu by mělo 20 minut stačit.
Vyndáme z trouby, alobal nerozbalujeme, necháme panenku 5 minut dojít. Po 5 minutách otevřeme, maso vyndáme z alobalu a ještě 5 minut počkáme, než se pustíme do krájení.



Dobře upečená panenka by měla být ve středu narůžovělá, šťáva nesmí být krvavá.

Mezitím si připravíme sos. Na pánev, ve které jsme opékali maso, nalijeme 1 dcl horké vody, necháme povolit výpek, zahřejeme a přidáme v hladké mouce obalený kousek másla (máslo obalíme ze všech stran, zbytek mouky vyhodíme), do pánve také slijeme vypečenou šťávu z alobalu, bez cibule. Za stálého mícháni, na mírném ohni povaříme 5 minut.
Servírujeme s opečeným bramborem, jako doplňek se výborně hodí rajčatové čatný.



TIP!  Panenku můžeme také upéct plněnou. Vynikající je s náplní se špenátem, sušenými rajčaty, mozzarellou a česnekem.

Plněná panenka pečená ve formě na srnčí hřbet
Nebo panenku pečenou v anglické slanině.



 Přejít na seznam receptů

15 komentářů:

  1. Děkuji za recept, zítra ji takto udělám:-)
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude chutnat :-). Panenka nezklame. Včera jsem dělala plněnou s nakládanými sušenými rajčaty, mozzarellou a špenátem a byla taky výborná. Dobrou chuť!

      Vymazat
  2. O víkendu budu vařit.Splašila jsem konečně čerstvý tymián,tak zkusím,atˇ nemusím slintat

    OdpovědětVymazat
  3. nasla sem dnes tyto recepty a jako nadhera opravdu hledala sem skvareni sadla narazila na vsecky tyto poklady dekuji Martina......vsecky recepty vypadaj fakt uzasne

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem dělala a je to naprosto famózní recept, manžel si to velmi pochvaloval :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Mám radost, že chutnalo :-)

      Vymazat