středa 1. února 2012

Medailonky z vepřové panenky

Medailonky z vepřové panenky s česnekem, slaninou a špenátem


  • vepřová panenka neboli panenská svíčková
  • baby špenát
  • anglická slanina
  • česnek
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvě mletý pepř


Jak na to  

- očištěnou panenku nakrájet na 4cm špalíky, osolit, opepřit
- na plátky anglické položit listy špenátu a plátky česneku, zabalit panenku, zajistit provázkem
- maso potřít olejem, krátce zprudka opéct
- přendat do pekáče, zakryté péct 8 - 10 minut při 200 °C
.


Panenku očistíme a nakrájíme na přibližně 4 centimetry silné špalíky. Osolíme hrubozrnnou solí a čerstvě mletým pepřem.
Oloupaný česnek a anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky, omyté a osušené listy baby špenátu zbavíme stonků.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Na pracovní desce vytvoříme proužek z 1 - 2 plátků anglické slaniny. Položíme listy špenátu a plátky česneku.
Podle chuti a síly, tak 1 menší stroužek na 1 medailonek.
Medailonky zabalíme a zajistíme provázkem.



Pomocí mašlovačky potřeme volnou vrchní a spodní část panenky olivovým olejem, položíme na suchou rozpálenou pánev.
Krátce zprudka opečeme ze všech stran, maso se zatáhne.
Rozhodně obracíme pomocí kleští, vařeček nebo jiného vhodného náčiní.
Do medailonků nepícháme, z masa by vytekla šťáva.



Opečené medailonky přendáme na pekáč nebo do zapékací mísy, zakryjeme poklicí nebo alobalem a v rozpálené troubě necháme 8 - 10 minut dopéct.
Doba pečení záleží na velikosti a množství medailonků. Pokud jich děláme více najednou a máme je v pekáčku naskládané na těsno, bude potřeba spíše 10 minut a je vhodné uprostřed pečení medailonky prohodit, ty ze středu přendat na kraj.
Vyndáme z trouby, před servírováním necháme v zakrytém pekáči 10 minut dojít.
Maso by mělo být růžové, rozhodně ne krvavé! 


Podáváme s opečeným bramborem a sušenými rajčaty.
Nebo s bramborovou kaší, hranolky, pečivem ...


TIP!  Medailonky můžeme připravit například z odkrojených částí při přípravě plněné pečené panenky s tymiánem nebo s mozzarellou a špenátem.


Fotky od Vás, děkuji!

Zdeněk Starý:




.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Díky za inspiraci, vypadá to báječně a chutná znamenitě, pekl jsem v remosce cca 11 minut, maso vyšlo růžové, nekrvavé a plné šťávy.
    https://www.zonerama.com/Photo/245546/62608213

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňku,
      děkuji za milý komentář a hlavně za napsání zkušenosti s remoskou, určitě se bude hodit!
      S dovolením přidám vaše fotky, je to krása!
      Mějte se a dobrou chuť přeji!

      Vymazat
    2. Ještě můžu poskytnout trojrozměrnou verzi pro červenomodré brýle a další pro Google Cardboard a podobné hračky :-)

      Vymazat
    3. Zdeňku,
      tak tyto brýle nevlastním a Cardboard jsem si musela vygůglit :)

      Vymazat