- vepřová panenka neboli panenská svíčková
- anglická slanina
- baby špenát
- česnek
- olivový olej
- hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř
Jak na to
- očištěnou panenku nakrájet na čtyřcentimetrové špalíky, osolit, opepřit
- na plátky anglické položit listy špenátu a plátky česneku, zabalit panenku, zajistit provázkem
- maso potřít olejem, krátce zprudka opéct
- přendat do pekáče, zakryté péct 8 - 10 minut při 200 °C
.
- očištěnou panenku nakrájet na čtyřcentimetrové špalíky, osolit, opepřit
- na plátky anglické položit listy špenátu a plátky česneku, zabalit panenku, zajistit provázkem
- maso potřít olejem, krátce zprudka opéct
- přendat do pekáče, zakryté péct 8 - 10 minut při 200 °C
.
Panenku očistíme, odblaníme, opláchneme a osušíme.
Rozkrájíme ji na přibližně čtyři centimetry široké špalíky.
Ze všech stran je osolíme hrubozrnnou solí a posypeme čerstvě mletým pepřem.
Listy baby špenátu dáme do cedníku, propláchneme je studenou vodou.
Přendáme je na utěrku, osušíme.
Stonky odkrojíme nebo odstřihneme.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Zabalení medailonků
Na pracovní desku položíme plátek anglické slaniny.
V případě, že máme plátky krátké, položíme s mírným překrytím dva za sebou.
Plátek by měl celý obvod panenky obalit.
Na slaninu urovnáme listy baby špenátu.
Na špenát dáme pár plátků česneku.
Plátků dáme podle chuti a síly česneku, tak půl až jeden menší stroužek na jeden medailonek.
Medailonky zabalíme a zajistíme provázkem.
Na slaninu urovnáme listy baby špenátu.
Na špenát dáme pár plátků česneku.
Plátků dáme podle chuti a síly česneku, tak půl až jeden menší stroužek na jeden medailonek.
Medailonky zabalíme a zajistíme provázkem.
Orestování a krátké dopečení
- Rozehřejeme suchou pánev. Vrchní a spodní část masa potřeme olivovým olejem.
Medailonky položíme na rozpálenou pánev.
Krátce a zprudka je opečeme ze všech stran do hněda, maso se zatáhne.
Rozhodně obracíme pomocí kleští, vařeček nebo jiného vhodného náčiní.
Do medailonků nepícháme, z masa by vytekla šťáva.
- Opečené medailonky ihned přendáme na pekáč nebo do zapékací mísy. Zakryjeme poklicí nebo alobalem, vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme 8 až 10 minut.
Doba dopečení záleží na velikosti a množství medailonků.
Pokud jich děláme více najednou a máme je v pekáčku naskládané na těsno, bude potřeba spíše 10 minut a je vhodné uprostřed pečení medailonky prohodit, ty ze středu přendat na kraj.
- Pekáč vyndáme z trouby, zakryjeme ho alobalem. Medailonky před servírováním necháme ještě 10 minut dojít.
V mase se rozloží šťáva a při krájení nevyteče.
Maso hotových medailonků by mělo být růžové, rozhodně ne krvavé!
Medailonky podáváme s opečeným bramborem, výborně je doplní nakládaná sušená rajčata. Nebo s bramborovou kaší, hranolky, pečivem...
TIP! Medailonky můžeme připravit například z odkrojených částí při přípravě plněné pečené panenky s tymiánem nebo s mozzarellou a špenátem.
Přejít na seznam receptů
TIP! Medailonky můžeme připravit například z odkrojených částí při přípravě plněné pečené panenky s tymiánem nebo s mozzarellou a špenátem.
Fotky od Vás, děkuji!
Zdeněk Starý:
Zdeněk Starý:
Přejít na seznam receptů
wow !!
OdpovědětVymazatfrancesco
Dík! :)
VymazatDíky za inspiraci, vypadá to báječně a chutná znamenitě, pekl jsem v remosce cca 11 minut, maso vyšlo růžové, nekrvavé a plné šťávy.
OdpovědětVymazathttps://www.zonerama.com/Photo/245546/62608213
Zdeňku,
Vymazatděkuji za milý komentář a hlavně za napsání zkušenosti s remoskou, určitě se bude hodit!
S dovolením přidám vaše fotky, je to krása!
Mějte se a dobrou chuť přeji!
Ještě můžu poskytnout trojrozměrnou verzi pro červenomodré brýle a další pro Google Cardboard a podobné hračky :-)
VymazatZdeňku,
Vymazattak tyto brýle nevlastním a Cardboard jsem si musela vygůglit :)