středa 1. února 2012

Medailonky z vepřové panenky

Medailonky z vepřové panenky s česnekem, slaninou a špenátem


  • vepřová panenka neboli panenská svíčková
  • baby špenát
  • anglická slanina
  • česnek
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvě mletý pepř


Jak na to  

- očištěnou panenku nakrájet na čtyřcentimetrové špalíky, osolit, opepřit
- na plátky anglické položit listy špenátu a plátky česneku, zabalit panenku, zajistit provázkem
- maso potřít olejem, krátce zprudka opéct
- přendat do pekáče, zakryté péct 8 - 10 minut při 200 °C
.


Příprava

Panenku očistíme, odblaníme, opláchneme a osušíme.
Rozkrájíme ji na přibližně čtyři centimetry široké špalíky.
Osolíme hrubozrnnou solí a posypeme čerstvě mletým pepřem.

Oloupané stroužky česneku a anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky.

Listy baby špenátu dáme do síta, propláchneme je studenou vodou.
Přendáme na utěrku, osušíme.
Stonky odkrojíme nebo odstřihneme. 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Na pracovní desku položíme 1 - 2 plátky anglické slaniny.
Plátek by měl celý obvod panenky obalit, proto v případě krátkých plátků položíme s mírným překrytím 2 plátky za sebou.

Na slaninu urovnáme listy baby špenátu a plátky česneku.
Podle chuti a síly, tak 1 menší stroužek na 1 medailonek.

Medailonky zabalíme a zajistíme provázkem.



Orestování a krátké dopečení

Hodně rozehřejeme suchou pánev.

Pomocí mašlovačky potřeme vrchní a spodní část panenky olivovým olejem.
Medailonky položíme na rozpálenou pánev.

Krátce a zprudka opečeme ze všech stran, maso se zatáhne. 
Rozhodně obracíme pomocí kleští, vařeček nebo jiného vhodného náčiní.
Do medailonků nepícháme, z masa by vytekla šťáva.

Opečené medailonky přendáme na pekáč nebo do zapékací mísy, zakryjeme poklicí nebo alobalem a v rozpálené troubě necháme 8 - 10 minut dopéct.
Doba dopečení záleží na velikosti a množství medailonků. 
Pokud jich děláme více najednou a máme je v pekáčku naskládané na těsno, bude potřeba spíše 10 minut a je vhodné uprostřed pečení medailonky prohodit, ty ze středu přendat na kraj.

Pekáč s medailonky vyndáme z trouby.
Zakryjeme ho alobalem, před servírováním necháme medailonky ještě 10 minut dojít a také odpočinout, aby se v mase rozložila šťáva a při krájení nevytekla.
Maso by mělo být růžové, rozhodně ne krvavé! 

Podáváme s opečeným bramborem a sušenými rajčaty.
Nebo s bramborovou kaší, hranolky, pečivem...






TIP!  Medailonky můžeme připravit například z odkrojených částí při přípravě plněné pečené panenky s tymiánem nebo s mozzarellou a špenátem.


Fotky od Vás, děkuji!

Zdeněk Starý:




.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Díky za inspiraci, vypadá to báječně a chutná znamenitě, pekl jsem v remosce cca 11 minut, maso vyšlo růžové, nekrvavé a plné šťávy.
    https://www.zonerama.com/Photo/245546/62608213

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňku,
      děkuji za milý komentář a hlavně za napsání zkušenosti s remoskou, určitě se bude hodit!
      S dovolením přidám vaše fotky, je to krása!
      Mějte se a dobrou chuť přeji!

      Vymazat
    2. Ještě můžu poskytnout trojrozměrnou verzi pro červenomodré brýle a další pro Google Cardboard a podobné hračky :-)

      Vymazat
    3. Zdeňku,
      tak tyto brýle nevlastním a Cardboard jsem si musela vygůglit :)

      Vymazat