- střední hlávka brokolice
- zarovnaná polévková lžíce soli
- zelená petrželka
Karismetanová omáčka
- 200 g zakysané smetany
- 150 g 30 - 33% smetany
- 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
- sůl, bílý pepř
Jak na to
- rozdělenou brokolici 3 minuty povařit v osolené vodě, ihned zchladit ve vodě ledové
- smíchané smetany přivést k bodu varu, vypnout, osolit, opepřit, vmíchat kari koření
- na talíři brokolici přelít omáčkou
- posypat nasekanou petrželkou
.
- rozdělenou brokolici 3 minuty povařit v osolené vodě, ihned zchladit ve vodě ledové
- smíchané smetany přivést k bodu varu, vypnout, osolit, opepřit, vmíchat kari koření
- na talíři brokolici přelít omáčkou
- posypat nasekanou petrželkou
.
Blanšírování brokolice
Blanšírováním, tedy krátkým povařením a následným prudkým zchlazením zůstane zelenina křupavá, zachová si barvu a většinu vitamínů.
- Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky. Opláchneme je.
- Do hrnce dáme vařit přibližně 3 litry vody. Vmícháme do ní zarovnanou polévkovou lžíci soli.
Vedle sporáku připravíme další hrnec s vodou ledovou.
Pokud máme k dispozici kostky ledu, klidně je do vody přidáme.
- Jakmile se voda začne vařit, nasypeme do ní brokolicové růžičky. Dvě až tři minuty je povaříme.
Ihned je přendáme děrovanou naběračkou do vody ledové.
Po necelé minutě je vyndáme a necháme v cedníku okapat.
Karismetanová omáčka a servírování
V menším hrnci smícháme obě smetany.
Zahřejeme je k bodu varu, hned vypneme.
Nevaříme je.
Nevaříme je.
Vmícháme kari koření, sůl a pepř, ideálně bílý a čerstvě mletý.
Promícháme.
Brokolici na talíři přelijeme karismetanovou omáčkou, můžeme ji posypat nasekanou petrželkou.
Podáváme s bagetou.
TIP! Porce můžeme doplnit dobrou šunkou nebo slaninou a máme ve chvilce výbornou večeři nebo předkrm.
Přejít na seznam receptů
receptů na brokolici není nikdy dost, díky za tip na omáčku :)
OdpovědětVymazatJá díky:-). Je to rychlovka a chuť je velice lahodná, omačka s brokolicí moc dobře ladí.
Vymazat