úterý 19. listopadu 2013

Brokolice s karismetanovou omáčkou

Brokolice s karismetanovou omáčkou



Základ

  • střední hlávka brokolice
  • zarovnaná polévková lžíce soli
  • zelená petrželka 


Karismetanová omáčka

  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g 30 - 33% smetany
  • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
  • sůl, bílý pepř


Jak na to  

- rozdělenou brokolici 3 minuty povařit v osolené vodě, ihned zchladit ve vodě ledové
- smíchané smetany přivést k bodu varu, vypnout, osolit, opepřit, vmíchat kari koření
- na talíři brokolici přelít omáčkou
- posypat nasekanou petrželkou
.

Blanšírování brokolice

Blanšírováním, tedy krátkým povařením a následným prudkým zchlazením zůstane zelenina křupavá, zachová si barvu a většinu vitamínů.

  • Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky.
  • Opláchneme je.

  • Do hrnce dáme vařit přibližně 3 litry vody.
  • Vmícháme do ní zarovnanou polévkovou lžíci soli.
    Vedle sporáku připravíme další hrnec s vodou ledovou.
    Pokud máme k dispozici kostky ledu, klidně je do vody přidáme.

  • Jakmile se voda začne vařit, nasypeme do ní brokolicové růžičky.
  • Dvě až tři minuty je povaříme.
    Ihned je přendáme děrovanou naběračkou do vody ledové.
    Po necelé minutě je vyndáme a necháme v cedníku okapat.


Karismetanová omáčka a servírování

V menším hrnci smícháme obě smetany.
Zahřejeme je k bodu varu, hned vypneme.
Nevaříme je.

Vmícháme kari koření, sůl a pepř, ideálně bílý a čerstvě mletý.
Promícháme.

Brokolici na talíři přelijeme karismetanovou omáčkou, můžeme ji posypat nasekanou petrželkou.
Podáváme s bagetou.


TIP!  Porce můžeme doplnit dobrou šunkou nebo slaninou a máme ve chvilce výbornou večeři nebo předkrm.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. receptů na brokolici není nikdy dost, díky za tip na omáčku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já díky:-). Je to rychlovka a chuť je velice lahodná, omačka s brokolicí moc dobře ladí.

      Vymazat