sobota 21. května 2011

Tatarský biftek

Tatarský biftek



Rozpis na 2 porce.

  • 400 g hovězí svíčkové nebo zadního hovězího masa
  • 2 žloutky z čerstvých vajec
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky plnotučné hořčice 
  • 2 lžičky kečupu
  • sojová omáčka podle chuti
  • worcestrová omáčka podle chuti
  • topinky
  • slunečnicový olej nebo sádlo na osmažení topinek

Jak na to  

- porci mletého masa posadit doprostřed talíře
- do důlku uprostřed dát syrový žloutek
- do koleček cibule na okraji talíře nandat jednotlivé ingredience
- podávat s topinkou a česnekem
.

U prověřeného řezníka koupíme hovězí. Měl by vědět, že ho použijeme na tatarák. Ideální je nechat si maso rovnou v řeznictví namlet.

Maso umeleme nebo naškrabeme na malé kousky nožem.
Doprostřed talíře dáme neochucenou porci, uprostřed uděláme důlek, do kterého posadíme syrový žloutek z čerstvého vejce.
Část cibule rozdělíme na kolečka, položíme na okraj talíře, vyplníme ingrediencemi pro ochucení.
Zbytek cibule nakrájíme najemno.


Na pánev nalijeme olej, rozpálíme.
Mělo by ho být přibližně půl centimetru ode dna pánve.
Centimetrové krajíce chleba opečeme z obou stran dozlatova.
Po vyndání z pánve na chvilku položíme na ubrousek, vsákne se přebytečný olej.



Výslednou chuť si přímo na talíři doladíme postupným přidáváním jednotlivých přísad.
Pomocí lžíce a vidličky důkladně promícháváme dokud není biftek podle našeho gusta.
Přidáváme po malých dávkách, nesmíme zapomenout, že stále musí převažovat chuť masa. 
Podáváme s topinkami, bohatě potřenými česnekem.



TIP!  Kdo nemá rád nebo se bojí jíst syrový žloutek, může ho nahradit olivovým olejem.
 
TIP!!  Pokud si nejsme jisti stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost.
Do širší vyšší sklenice nalijeme studenou vodu a vložíme nerozbité neuvařené vejce.
Pokud ihned klesne ke dnu a zůstane ležet, je čerstvé.
Čím více se bude stavět na špičku a stoupat hladinou vzhůru, tím je starší.
Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím použijeme syrové.
Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití za syrova.
Jakmile bude nad polovinou, pro jistotu použijeme pouze pro pokrmy s tepelným zpracováním.

Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat