neděle 6. srpna 2023

Tříbarevný nepečený čokoládovosmetanový dort

Tříbarevný nepečený čokoládovosmetanový dort


Rozpis pro kulatou formu s pantem o průměru 20 až 21 centimetrů.


Korpus

  • 220 g kakaových sušenek 
  • 100 g másla


Tmavá smetanová vrstva

  • 320 g 35 - 40% smetany (180 g + 140 g)
  • 170 g hořké čokolády
  • 20 ml studené vody
  • 4 - 5 g želatiny (2,5 - 3 plátky)


Světlehnědá smetanová vrstva

  • 320 g 35 - 40% smetany (180 g + 140 g)
  • 170 g mléčné čokolády
  • 20 ml studené vody
  • 4 - 5 g želatiny (2,5 - 3 plátky)


Světlá smetanová vrstva

  • 320 g 35 - 40% smetany (180 g + 140 g)
  • 170 g bílé čokolády
  • 20 ml studené vody
  • 4 - 5 g želatiny (2,5 - 3 plátky)


Dozdobení

  • kakao, ganache, ovoce, oříšky, pralinky, čokoládové hobliny, máta, meduňka, rozmarýn...


Jak na to  

- na korpus rozpustit máslo, rozsekat sušenky na drobečky, smíchat
- těsto upěchovat na dno formy, dát ztuhnout do lednice
- na 1. vrstvu namočit 2,5 plátků želatiny, zalít je studenou vodou
- ve vodní lázní promíchat hořkou čokoládu se 140 g smetany na hladkou hmotu, vmíchat nabobtnalou želatinu, nechat zchladnout
- ze 180 g studené smetany ušlehat šlehačku, smíchat s čokoládovou směsí, rozetřít na sušenkový korpus, dát na 20 minut zatuhnout do lednice
- stejným postupem připravit 2. vrstvu z mléčné čokolády, nalít ji na 1. ztuhlou vrstvu z hořké čokolády, dát na 20 minut zatuhnout do lednice
- stejně připravit 3. závěrečnou vrstvu z bílé čokolády
- dort dát na několik hodin ztuhnout do lednice, ideálně přes noc
- před podáváním uvolnit formu, dozdobit ovocem, oříšky, čokoládou...
.

Nenáročný na přípravu, efektní a lahodný. No aby taky ne, když ho připravíme skoro z kila smetany a půl kila čokolády. 
Nafocený dort byl připravený ze sušenek Derby a 40% smetany. 
Při použití plněných sušenek, například Oreo, doporučuji snížit množství másla na 80 gramů a při použití méně procentní smetany zvýšit množství želatiny na 3 plátky.


Příprava

  • Mísu a ideálně i metly na ušlehání smetany odložíme do lednice.
  • Smetanu také necháme v lednici do poslední chvíle.
    Čím je smetana a náčiní chladnější, tím lépe ušleháme šlehačku.

  • Na mírném plameni rozehřejeme máslo.
  • Odstavíme.

  • Sušenky najemno rozsekáme.
  • Nejlépe v robotu nebo je po částech dáváme do zip sáčku a paličkou nebo válečkem je tlučením rozdrobíme.
    Drobečky dáme do mísy.

  • Dno otevírací formy s pantem vyložíme pečicím papírem.


Sušenkový korpus

  • V rozpuštěném másle nejdříve smočíme mašlovačku, potřeme pečicí papír, který pokrývá dno, a boky otevírací formy.
  • Pak máslo nalijeme do mísy k rozdrobeným sušenkám a důkladně promícháme.

  • Vzniklé těsto upěchujeme na dno formy.
  • Obrácenou polévkovou lžící, malým válečkem nebo jen prsty a dlaní.
    Odložíme do lednice, než připravíme první smetanovou vrstvu, korpus pěkně ztuhne.


První smetanová vrstva s hořkou čokoládou

  • Do malého hrnku (ideální je klasický plecháček) dáme na půlky nebo třetiny rozlomené dva a půl plátků želatiny.
  • Zalijeme je 20 mililitry studené vody, necháme stát.

  • Připravíme vodní lázeň.
  • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky zhruba tří centimetrů.
    Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
    Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou. Cokoli ale použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám!
    Zapneme sporák na mírný stupeň.

  • Do horního hrnce nalámeme hořkou čokoládu, zalijeme ji 140 gramy smetany.
  • Promícháváme stěrkou.
    Po dokonalém rozpuštění čokolády a jejím spojením se smetanou v hladkou směs odstavíme.

  • Hrnek s želatinou dáme na pár vteřin na sporák.
  • Na plynovém sporáku na malém plameni stačí tak 5 vteřin zahřát, sundat ze sporáku, krouživými pohyby hrnku promíchat, znovu nahřát 5 vteřin, opět promíchat. Pokud stále není všechna želatina rozpuštěná, ještě jednou zopakovat.
    Želatina v žádném případě nesmí projít varem, neztuhla by.
    Jakmile se dokonale dohladka rozpustí, nalijeme ji do teplé čokoládovosmetanové směsi.
    Důkladně promícháme a necháme za občasného promícháni okolo 10 minut chladnout na kuchyňské lince.

  • Z lednice vyndáme studenou smetanu, mísu a metly.
  • Ze 180 gramů smetany ušleháme šlehačku.
    Nemusí být úplně do tuha, špičky po vytažení metly tvořit musí, ale můžou být mírně ohnuté.
    Jemně, ale důkladně ji smícháme s čokoládovo smetanovou směsí.

  • Nalijeme na ztuhlý sušenkový korpus, uhladíme do roviny.
  • Dáme do lednice na 20 minut tuhnout.

  • Důkladně umyjeme mísu a metly a dáme je znovu chladit do lednice.


Druhá smetanová vrstva s mléčnou čokoládou

Po 20 minutách začneme připravovat druhou vrstvu.
Postup je úplně stejný jako při vrstvě první, jen tentokrát použijeme čokoládu mléčnou.

  • namočit želatinu
  • ve vodní lázni rozpustit mléčnou čokoládu se 140 gramy smetany, promíchat
  • jemně zahřát želatinu, rozpuštěnou ji vmíchat do teplé směsi, nechat zchladnout
  • ze 180 gramů smetany ušlehat šlehačku, smíchat ji se zchladlým čokoládovosmetanovým základem
  • nalít a uhladit na první ztuhlou vrstvu
  • na 20 minut odložit do lednice 
  • umýt mísu a metly a také odložit do lednice


Třetí smetanová vrstva s bílou čokoládou

A na vlas stejně začneme po dvacetiminutovém pobytu dortu se dvěma hotovými vrstvami v lednici připravovat tu závěrečnou.
A čokoládu použijeme bílou.

  • namočit želatinu
  • ve vodní lázni rozpustit bílou čokoládu se 140 gramy smetany, promíchat
  • jemně zahřát želatinu, rozpuštěnou ji vmíchat do teplé směsi, nechat zchladnout
  • ze 180 gramů smetany ušlehat šlehačku, smíchat ji se zchladlým čokoládovosmetanovým základem
  • nalít a uhladit na druhou ztuhlou vrstvu

Máme hotovo, dort ve formě necháme několik hodin v lednici.
Ideálně do druhého dne.


Servírování

Ztuhlý dort opatrně uvolníme z formy.
Nejdříve ostrým tenkým nožem objedeme boky, pak otevřeme pant a formu vytáhneme nahoru.
Pokud to nejde lehce, vezmeme flambovací pistoli nebo fén a boky formy velice krátce zahřejeme.


Klidně můžeme hned podávat.
Ale určitě je fajn dort ještě dozdobit.
Od jednoduchého posypání povrchu kakaovým práškem nebo čokoládovými hoblinami až po přípravu ganache, kterou dort polijeme nebo s ní po obvodu vytvoříme stékaný efekt.
Dortu bude slušet a chuťově ho výborně doplní ovoce, zejména to kyselejší, nebo oříšky, pralinky...
  



TIP!  Místo rozdrobených sušenek můžeme upéct klasický kakaový piškotový korpus, který necháme zcela vychladnout.
Úplně bude stačit ze 2 vajec.
Korpus seřízneme do roviny, vrátíme ho do formy a podle postupu výše připravíme jednotlivé vrstvy.

Nebo smetanové vrstvy připravíme zvlášť.
Do vymazané formy se dnem vyloženým pečicím papírem připravíme všechny tři smetanovočokoládové vrstvy, ale v obráceném pořadí, začneme tedy světlou. 
Po pár hodinách tuhnutí uvolníme ostrým tenkým nožem boky, položíme formu na korpus dnem vzhůru. 
Formu opatrně otevřeme a uvolníme. Sloupneme papír a dozdobíme.

TIP!  Při zdobení je fajn připravit si na "přilepení" ovoce, oříšků i ostatních zvolených ingrediencí malé množství ganache
Stačí rozpustit pár kostiček čokolády, třeba 20 gramů a smíchat je se stejným množstvím smetany. 
Spodek ovoce, oříšků i dalších kousků ke zdobení pak jen lehce potřeme a přilepíme na dort.

Žádné komentáře:

Okomentovat