úterý 10. dubna 2012

Mazanec

Velikonoční mazanec


  • 600 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 200 g 12% sladké smetany (1 kelímek)
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce (na potření)
  • 120 g másla
  • kůra z citronu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu 
  • 10 g rozinek a 20 ml rumu


Jak na to  

- ve vlažném mléce promíchat lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- do proseté mouky vmíchat sůl, cukr a kůru z citronu
- dobře vypracovat s kváskem, žloutky prošlehanými ve smetaně a zbytku mléka, extraktem a vlažným máslem
- poprášit moukou, zakrýt, nechat 90 minut v teple kynout
- vytvarovat mazanec, zakrýt, nechat 10 - 15 minut kynout
- potřít rozšlehaným vejcem, péct 10 minut při 180 °C a 30 - 35 minut při 150 °C
.


Několik desítek minut před přípravou propláchneme rozinky horkou vodou, zalijeme 20 mililitry rumu.
Máslo mírně zahřejeme, necháme rozpustit, odstavíme.
V hrnku zahřejeme 100 mililitrů mléka na tělovou teplotu, vmícháme 1 čajovou lžičku cukru, 1 čajovou lžičku mouky a rozdrobené droždí.
Za 10 - 15 minut budeme mít hotový kvásek.
Droždí se na hladině mléka spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.


Do mísy prosejeme mouku.
U kynutých těst prosetí nikdy nevynecháme, mouku tím provzdušníme, těsto pak bude lépe kynout.
Přidáme sůl, cukr a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
Strouháme pouze vrchní vrstvu, bílá část kůry je nahořklá. 
Vše dobře promícháme.
Postupně zapracujeme kvásek, žloutky rozmíchané ve smetaně a zbylém mléku, vanilkový extrakt a rozinky i s rumem, ve kterém se máčely.
Na závěr vmícháme vlažné rozpuštěné máslo.
Tuk přidáváme vždy až nakonec, pokud by šel na řadu jako první, mouka by jím hodně nasála, ztěžkla by. Těsto by hůře kynulo.
Vše důkladně zpracujeme, zpočátku můžeme využít ruční hnětač.


Do těsta se snažíme dostat co nejvíce vzduchu, proto nevynecháme zpracování vařečkou.
Prohlubní k sobě postupně přemisťujeme těsto od jednoho okraje mísy k druhému, co nejvíce nadzdviháváme.
Pro konečné prohnětení přendáme na pracovní desku, dlaní promáčkneme, přeložíme, pootočíme. Tyto tři kroky opakujeme tak dlouho, dokud nebudeme mít těžší hladké nelepivé těsto.
Vrátíme do mísy, lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
V pokojové teplotě necháme 80 - 90 minut kynout.
Těsto přibližně 2x zvětší objem.
Přendáme na moukou lehce poprášenou pracovní desku, zpracujeme do bochánku.
Na plech položíme pečicí papír nebo folii, přendáme mazanec, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 10 - 15 minut kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme také posypat jemnými plátky mandlí.
Do trouby dáváme až po dosažení požadované teploty!
Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C, pečeme ještě dalších 30 - 35 minut dozlatova.
Vyzkoušíme špejlí, pokud je po vytažení čistá, je upečeno.



Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat