středa 5. ledna 2022

Mechový špenátový dort

Mechový špenátový dort


Rozpis pro kulatou formu o průměru 22 až 23 centimetrů.


Korpus

  • 450 g mražených špenátových listů nebo protlaku nebo čerstvých listů 
  • 350 g hladké nebo polohrubé mouky 
  • 200 g cukru krupice 
  • 120 g másla nebo Hery 
  • 20 g slunečnicového oleje
  • 20 g vanilkového cukru
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • 3 větší vejce
  • 3 kapky zelené gelové barvy - nemusí být
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu a 1 polévková lžíce nastrouhané kůry z citronu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Náplň

  • 250 g Mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 a více procent)
  • 3 - 6 polévkových lžic cukru moučky
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ovoce - nemusí být


Na dozdobení

  • drobné ovoce, živé květy, čokoládové bonbony, strouhaný kokos, máta...

 
Jak na to  

- špenát nechat rozmrznout v cedníku, jemným tlakem ho zbavit vody, rozsekat nebo rozmixovat
- vmíchat šťávu a kůru z citronu, olej a rozpuštěné máslo
- šlehat vejce s cukrem do pěny, po částech zašlehat špenát
- ručně po částech vmíchat mouku smíchanou se solí, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem
- urovnat do formy, péct 30 - 40 minut při 170 °C 
- všechny suroviny na krém vyšlehat do tuha
- z vychladlého korpusu seříznout 1 - 1,5 cm silný plát, odložit
- korpus rozříznout, pomazat cca třetinou krému, přiklopit, pomazat vršek a boky zbytkem krému
- odloženou seříznutou část korpusu rozdrobit, nanést na celý povrch, dozdobit
.
 
Velice efektní a přitom úplně jednoduchý dort, který zvládne připravit každý. Obavy ze špenátové chuti nejsou na místě, 9 z 10 lidí, kteří dort neznají a poprvé ho ochutnají, špenát v korpusu ani nepozná.


Příprava

  • Špenát dáme do cedníku, který položíme na hrnec nebo mísu.
  • Necháme ho úplně rozmrazit.
    Jemným tlakem obrácené naběračky, polévkové lžíce nebo stěrky ho v cedníku pomačkáme, abychom z něho dostali co nejvíce vody pryč.
    Ponorným mixérem ho rozsekáme.
    Příprava z čerstvých listů je popsána v TIP!

  • Máslo na mírném plameni rozpustíme.
  • Odstavíme, necháme zchladnout.
    Společně s olejem ho vmícháme do špenátu.

  • Z omytého citronu nastrouháme kůru.
  • Jen vrchní žlutou část, ta bílá je hořká.
    Citron rozkrojíme, vymačkáme jednu polévkovou lžíci šťávy.
    Kůru i šťávu vmícháme ke špenátu.

  • Mouku prosejeme do mísy.
  • Smícháme ji s práškem do pečiva, solí a vanilkovým cukrem.

  • Formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
  • Nebo ji vyložíme pečicím papírem.


Korpus

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Vejce rozklepneme do mísy, zasypeme je cukrem.
Okolo sedmi minut šleháme do husté pěny.
Se stále zapnutým šlehačem po částech přidáváme špenát.

Šlehač odložíme, vařečkou nebo stěrkou po částech jemně vmícháme mouku.
Pro zvýraznění barvy můžeme do těsta přidat pár kapek zelené gelové barvy.
Jedna kapka o velikosti špendlíkové hlavičky. Na fotkách je jeden dort s přidáním tří kapek, ten světlejší je bez dobarvení.


Upečení

Těsto urovnáme do připravené formy.
Vložíme do vyhřáté trouby.
  • Po 5 minutách teplotu stáhneme na 170 °C.
  • Celkem pečeme 30 až 40 minut.
  • Špejlí vyzkoušíme, jestli je korpus upečený.
    Zapíchneme ji do středu, pokud je po vytažení čistá, bez kousků přilepeného těsta, je hotovo.
Korpus vyndáme z trouby.
Uvolníme ho z formy a necháme zcela vychladnout.


Krém

Do mísy dáme smetanu, Mascarpone, vanilkový extrakt a moučkový cukr.
Vyšleháme do zhoustnutí.
Pro bohatší promazání a pomazání klidně množství o třetinu až polovinu navýšíme. 
Množství cukru zvolíme podle chuti.


Sestavení

  • Z vychladlého korpusu seřízneme plát silný jeden až jeden a půl centimetru, odložíme ho zatím stranou.
  • Korpus v půlce vodorovně rozřízneme.

  • Spodní díl pomažeme jednou třetinou krému.
  • Na krém můžeme ještě nasypat ovoce.
    Přiklopíme horní část korpusu.
    Vršek a boky dortu pomažeme zbytkem krému.

  • Odloženou odříznutou část rozdrobíme na co nejmenší části.
  • Buď rukou nebo ji rozsekáme mixérem.
    Na závěr korpusovou drobenkou posypeme vršek a boky dortu.
    Na boky si buď vezmeme část drobků do dlaně a na obvod dortu je do krému postupně přitiskujeme. Nebo si je nasypeme okolo dortu a špachtlí nebo příborovým nožem je na boky směrem vzhůru nanášíme.

Na ozdobení můžeme použít borůvky, maliny, jahody, rybíz, ostružiny, semínka z granátového jablka, kandovaný citron nebo pomeranč, čokoládové bonbony, kokos, mátu, meduňku, jedlé květy...






TIP!  Krém můžeme připravit i s použitím jiných surovin. 
Třeba jen dobře smícháme Lučinu, Mascarpone nebo tvaroh a moučkový cukr. Nebo připravíme sněhový máslový krém nebo vybereme některý z uvedených zde.

TIP!  Na spodní plát pod krém můžeme namazat marmeládu nebo lemon curd nebo třeba Nutellu.

TIP!  Při přípravě z čerstvých listů budeme postupovat mírně odlišně a místo másla použijeme jen olej.
  • 400 - 450 g čerstvých listů špenátu
  • 350 g polohrubé nebo hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 150 g slunečnicového oleje
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 větší vejce
  • 2 vrchovaté čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu a 1 polévková lžíce kůry z citronu
  • 1/2 čajové lžičky soli

Omyté a osušené špenátové listy dáme do mixéru, zalijeme je olejem a rozmixujeme na kaši.
Vmícháme šťávu a kůru z citronu. 
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny.
Do vaječné pěny nejdříve vmícháme špenátovou kaši a pak prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a vanilkovým cukrem.
Těsto nandáme do vymazané a vysypané formy, dáme péct.

TIP!  Na fotkách je světlejší dort připravený ze zmrazených listů, nerozsekaných úplně na kaši.
Tmavší je připravený z mraženého špenátového protlaku, s přidáním 3 kapek zelené gelové barvy.
 

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat