středa 13. července 2011

Sekaná pečeně

Sekaná  pečeně


  • 1000 g mletého masa
  • 2 vejce
  • 150 g anglické slaniny vcelku (1/2 do sekané a 1/2 do pekáče)
  • 1 větší cibule (1/2 do sekané a 1/2 do pekáče)
  • 8 stroužků česneku (6 do sekané a 2 do pekáče)
  • 5 polévkových lžic strouhanky
  • 2 polévkové lžíce 12% smetany nebo mléka
  • 2 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky


    Jak na to  

    - mleté maso dobře zpracovat s vejci, strouhankou, smetanou, cibulí, hořčicí, česnekem, anglickou, solí, pepřem, majoránkou, paprikou a kmínem
    - vytvořit 2 šišky, ev. potřít hořčicí nebo bílky, položit do pekáče na špejle nebo špek ...
    - posypat plátky cibule a česneku, poklást zbytkem anglické
    - péct 10 minut nezakryté při 200 °C, podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 170 °C
    - podlévat, polévat, péct celkem cca 60 minut, posledních 10 bez zakrytí
    .


    Maso umeleme najemno nebo koupíme hotové mleté.
    Pokud zvolíme první možnost namícháme v poměru 1/3 hodně libového bůčku nebo plecka a 2/3 hovězího zadního.
    Pokud zůstaneme u druhé volby, vybereme hotové mleté v poměru 2/3 míchaného a 1/3  hovězího a ještě doma jednou přemeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu.

    Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

    Půlku anglické slaniny a půlku cibule nakrájíme na drobné kostky, utřeme 6 stroužků česneku.
    Dáme k masu společně s majoránkou, pepřem, solí, kmínem a paprikou. 


    Rukama pořádně promícháme, přidáme strouhanku, smetanu nebo mléko, hořčici a vejce.
    Důkladně vše smícháme, rukama válíme, hněteme a překládáme, aby se přísady rovnoměrně promíchaly s masem. Při konci zpracování párkrát bouchneme směsí o pracovní desku.
    Vytlačíme tím vzduch z masa, sekaná nebude mít snahu při pečení praskat.
    Pokud máme vše pečlivě smíchané, připravíme si dvě stejně velké šišky. Uhladíme mokrýma rukama a položíme na "podložku" do pekáče.
    Jako podložku pod sekanou můžeme použít špejle, cibuli, 2 - 3 silnější plátky špeku nebo třeba kůži z anglické slaniny. Dáváme ji tam proto, aby se maso nepřichytilo při pečení k pekáči.
    Šišky sekané můžeme potřít plnotučnou nebo dijonskou hořčicí a poprášit sladkou mletou paprikou.
    Pokud máme k dispozici nespotřebované bílky, prošleháme je vidličkou a šišky potřeme, povrch sekané bude pevnější.

    Do pekáče i na šišky sekané dáme druhou půlku cibule nakrájenou na plátky nebo kolečka, na plátky nakrájenou druhou půlku anglické slaniny a 2 stroužky pokrájeného česneku.
    Na šišky můžeme dát také plátky špeku.


    Dáme nezakryté péct.
    Po 10 minutách podlijeme 100 mililitry horké vody, pekáč zakryjeme, teplotu stáhneme na 170 °C.
    Po 20 minutách šišky sekané polijeme vypečenou šťávou a pečeme dalších 20 minut.
    Po těchto 50 minutách zvýšíme teplotu, sekanou polijeme šťávou a ještě 10 minut dopečeme bez zakrytí.


    Vyndáme z trouby, před krájením necháme 10 minut odpočinout, aby se rozležela šťáva a při porcování nevytekla.

    Podáváme s bramborovou kaší, bramborovým salátem, bramborovou lepenicí, šťouchanými brambory. Nebo s knedlíkem houskovým, kynutýmhouskovým hrnkovým nebo bramborovým a zelím, špenátem. Nebo s pečivem. Co třeba takové doma upečené housky!
    Výborná je i studená, s hořčicí a kyselou okurkou nebo třeba s bramborovým salátem.
    Sekanou můžeme podávat i s knedlíkem a rychlou rajskou omáčkou.



     Přejít na seznam receptů

    2 komentáře:

    1. Dobry den, udelal jsem vse podle receptu, ale vysledek byt dost suchy, teda v praci to zbastili tak jak tak, ale bylo to suchy :) Az budete mit nejaky tip pouze z veproveho masa tak to zase se sekanou zkusim ... //MIRO

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dobrý den Miro,
        děkuji moc za komentář! Udělal mně moc velkou radost.
        Pokud chcete víc šťavnatější, přidejte do mleté směsi nadrobno nakrájenou slaninu nebo špek, ale opravdu na malé kousky. Anebo anglickou nahraďte jen špekem.
        Další možností je nahradit libový bůček hodně prorostlým.
        A jinak nevím :-)
        Hana

        Vymazat