čtvrtek 24. listopadu 2011

Housky

Housky doma pečené


Rozpis na 5 kusů.

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • 40 g sádla
  • 1/4 čajové lžičky cukru krupice nebo krystal
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 vejce, mák, hrubozrnná sůl, kmín ...  na potření a posypání

Jak na to  

- rozpustit sádlo
- v mléce promíchat cukr, lžičku mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, kváskem, žloutkem a zchladlým sádlem, zpracovat těsto, nechat vykynout
- uplést housky/smotat rohlíky, zakryté nechat 15 - 20 minut kynout
- péct 20 minut při 180 °C
.


Nejdříve rozehřejeme sádlo, odložíme.
Jenom lehce zahřejeme na mírném plameni, stačí minuta až dvě. Nemusí být úplně tekuté.
Mléko nalijeme do hrnku, zahřejeme na tělovou teplotu. Klidně vyzkoušíme prstem.
Vmícháme cukr, lžičku mouky a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.
Droždí se na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.


Do mísy prosejeme mouku.
Tento krok u kynutých těst nikdy nevynecháme. Mouka se  provzdušní, těsto bude lépe kynout. Pečivo bude nadýchanější.
Osolíme, vmícháme kvásek, žloutek a sádlo. Dobře zpracujeme.
Použijeme vařečku s prohlubní, těsto nadzdviháváme a po kouskách přesouváme z jedné strany mísy na druhou.
Přendáme na pracovní desku, rukou prohněteme.
Těsto promáčkneme, přehneme, pootočíme. Tyto tři kroky několikrát zopakujeme.
Vrátíme do mísy, poprášíme moukou, aby neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Necháme 40 minut v pokojové teplotě kynout.


Upleteme housky nebo umotáme rohlíky.
Položíme na plech na pečicí papír nebo pečicí folii.
Zakryjeme utěrkou, necháme ještě 15 - 20 minut kynout.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Potřeme vidličkou rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem, kmínem, semínky, hrubozrnnou solí ....
Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
Hotové pečivo přendáme na mřížku, na 2 - 3 místech propíchneme špejlí, necháme vychladnout.
K takto čerstvě upečeným houskám stačí podávat jen máslo a sůl.



TIP!  Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. Nezapomeneme si předem rozšlehat i vejce na potření, abychom ho z lednice nevyndali těsně před použitím.

TIP!!  Určitě se hodí mít v mrazáku pár kostiček droždí. Bude vždy po ruce. Zmražení nemá na funkci vliv.

TIP!!!  Housky, které hned nesníme, dáme po úplném vychladnutí do mrazáku. Po vytažení jen rozpečeme na mírném ohni nasucho na pánvi.

TIP!!!!  Na začátku míchání těsta je vhodné použít ruční robot, ale vařečku na konec nevynecháme. S její pomocí do těsta dostaneme více vzduchu, bude pak lépe kynout.

TIP!!!!!  Místo sádla můžeme použít olej a vodu.

Těsto s olejem

 Rozpis na 10 kusů.
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 30 g slunečnicového oleje
  • 50 ml vlažné vody
  • 1/2 čajové lžičky cukru krupice nebo krystal
  • 1 vrchovatá čajová lžička soli
  • 1 vejce, mák, hrubozrnná sůl, kmín ... - na potření a posypání
Těsto zpracujeme stejným postupem jako je popsáno výše, pouze sádlo nahradíme vodou a olejem.

Pletení housek 

1. varianta
Vykynuté těsto rozdělíme na 15 stejných dílů - platí pro 5 kusů.
Rozválíme, vždy 3 válečky zapleteme jako copánek.

2. varianta
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 stejných dílů - platí pro 5 housek.
Každou část dále rozdělíme na poloviny. Vyválíme válečky o délce 25 - 30 cm.
Válíme zlehka pomocí prstů na obou rukách. Moc netlačíme, zbytečně nevytlačujeme z těsta vzduch.
Pleteme:
1. Jeden váleček položíme na pracovní desku kolmo k sobě, vodorovně přes něj položíme druhý váleček, vznikne kříž.
2. Horní část spodního válečku ohneme přes vodorovný váleček vrchem směrem k sobě a překřížíme přes spodní část.
3a. Pravou část vodorovného válečku překřížíme vrchem přes nejbližší váleček nalevo
3b. Levou část vodorovného válečku překřížíme spodem pod nejbližším válečkem napravo a vrchem přes druhý váleček napravo.
Kroky 3a. a 3b. opakujeme.
Překládáme volně, neutahujeme.
A tady pokus o názorné video.
.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat