středa 9. května 2012

Carbonara

Těstoviny Carbonara 

Francesco, grazie mille per la ricetta!


Rozpis na 4 porce.

  • 400 g špaget
  • 100 g pancetty
  • 4 - 5 žloutků
  • 100 g parmazánu do špaget
  • 20 - 50 g parmazánu na posypání
  • sůl
  • pepř


Jak na to  

- špagety nechat minutu povolit ve vroucí osolené vodě, přendat na širší pánev
- zalít vodou z hrnce po vaření tak, aby nebyly celé potopené
- míchat, podle potřeby dolévat vroucí vodu, uvařit al dente
- ihned smíchat se žloutky a parmazánem
- vmíchat opečenou pancettu
- na talíři posypat parmazánem
.

Jednuduchá geniální italská klasika.

Protože od přípravy k servírování uběhne opravdu jen chvilka, připravíme si nejdříve všechny suroviny.
Pancettu nakrájíme na proužky, dáme na pánev, zatím nesmažíme.
Do mísy vyklepneme 4 - 5 žloutků, nastrouháme parmazán. Malou část sýra odložíme stranou, použijeme ho na posypání při servírování.
Parmazán můžeme nahradit výborným českým sýrem Gran Moravia.


Do většího hrnce dáme vařit vodu na špagety, osolíme.
Solí nešetříme, voda by měla chutnat jako mořská.
Na sporák připravíme hlubší pánev, může být i wok.
Žloutky rozšleháme, lehce osolíme a smícháme s nastrouhaným parmazánem. Můžeme přidat mletý pepř nebo opepřit až na talíři.
Špagety vložíme do vroucí vody a zhruba jednu minutu povaříme, jen aby změkly.
Zároveň rozehřejeme pánev, nalijeme na ni 2 hrnky vody z těstovin, přendáme povolené špagety z hrnce.
Vodu v hrnci necháme stále mírně vařit.
Špagety mícháme, podle potřeby přiléváme vroucí vodu tak, aby hladina vody byla vždy těsně pod špagetami.


V polovině doby vaření těstovin podle návodu začneme na suché pánvi opékat pancettu.
Občas promícháme, měla by být hezky křupavá.
Opékat můžeme i na pár kapkách olivového oleje, ale je to vcelku zbytečné, slanina pustí dostatečné množství tuku.


Ke konci přípravy špaget, tak dvě minuty před uvedeným časem v návodu, už vodu na pánev nepřidáváme. Jakmile jsou hotové, tedy uvařené al dente, to znamená tak akorát na skus, vypneme sporák.
Zbylou vodu z pánve nevyléváme, špagety necedíme. Na dně by mělo zůstat zhruba 100 mililitrů.
Ihned vmícháme žloutky s parmazánem. Pracujeme rychle. Pomocí 2 vidliček nebo lžic špagety od spodu nadzdviháváme.
Krásně se obalí do rozpouštějícího se sýra a žloutků, na povrchu budou vláčně sametové.
Pokud zůstalo v pánvi vody více než uvedených přibližně 100 mililitrů, odebereme.


Nakonec lehce vmícháme teplou opečenou pancettu.
Nandáme na talíř, podle chuti posypeme čerstvým mletým pepřem a posypeme nastrouhaným parmazánem.


Další těstovinovou klasikou jsou také velice rychle připravené Spaghetti aglio, olio e peperoncino


TIP!  Špagety carbonara neboli uhlířské špagety podáváme ihned, ohřívané už nejsou to pravé ořechové! Rozpis je na 4 porce, do zásoby nevaříme, množství přizpůsobíme počtu strávníků.

TIP!!  Je fajn špagety servírovat na nahřátých talířích.


! Další variantou (prý tou jedinou správnou) je použití slaniny guanciale místo pancetty a místo parmazánu zvolíme ovčí sýr pecorino.

V některých receptech se objevuje i česnek osmahnutý na olivovém oleji. Poté co česnek olej ochutí, vyhodíme ho a na oleji osmahneme slaninu.

! Americká verze se připraví se smetanou, ve které rozmícháme žloutky nebo celá vejce. Může se přidat i různá zelenina a žampiony.

  

4 komentáře:

  1. Super recept, díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní recept, tak jak má být ! :) Když jsem zahlédl název blogu ve vyhledávači, tak jsem se bál, co to bude za "nejedlé" recepty :D Jsem velmi rád, že jsem našel tento blog a budu se těšit na tvou návštěvu mého blogu ;)

    http://korozivnivarecka.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Já se výrazu "korozivní" možná lekla víc :-)
      A meruňku s colou příležitostně vyzkouším.

      Vymazat