neděle 15. listopadu 2020

Butter chicken

Máslové kuře neboli Butter Chicken neboli Murg Makhani

Maso se předem několik hodin marinuje, ideálně přes noc.


Základ

  • 1300 - 1400 g prsních nebo stehenních řízků
  • 300 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 200 g 33% smetany
  • 25 g másla
  • 3 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • smetana, mleté mandle a čerstvý koriandr - nemusí být


Marináda

  • 200 g hustého smetanového bílého jogurtu
  • 45 g jemně nastrouhaného zázvoru (2 polévkové lžíce)
  • 40 g česneku (4 velké)
  • 12 g čerstvé citronové šťávy (2 polévkové lžíce)
  • 10 g soli (1 čajová lžička)
  • 8 g Garam Masala koření (4 čajové lžičky)
  • 6 g kurkumy (2 čajové lžičky)
  • 1 g římského kmínu (1/2 čajové lžičky)
  • špetka kajenského pepře (nemusí být)


Omáčka

  • 600 g pasírovaných rajčat - passata
  • 80 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 40 g másla 
  • 20 g cukru (1 polévkové lžíce)
  • 8 ks kardamomu
  • 3 čajové lžičky Garam Masala
  • 3 čajové lžičky kurkumy
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky zázvoru
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 4cm kousek celé skořice


Jak na to  

- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, naložit nakrájené maso
- na oleji nebo ghí orestovat naložené kousky masa, odložit stranou
- v pánvi po restování rozpustit máslo a olej, prohřát utřený česnek, nastrouhaný zázvor, celou skořici, kardamom, Garam Masala koření a kurkumu
- přidat cukr a protlak, orestovat
- přilít pasírovaná rajčata a šťávu z citronu, okolo 8 minut povařit
- míchat, směs zhoustne
- vložit osmažené kousky kuřete, zředit vývarem nebo vodou, 8 minut povařit do měkka
- dochutit, přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
 
Butter chicken patří k celosvětově nejznámějším indickým jídlům. Ač se to z obsáhlého výčtu potřebných ingrediencí nezdá, příprava je rychlá a jednoduchá.
 
 
Příprava marinády a naložení masa

Čtyři větší stroužky česneku sloupneme a utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a najemno nastrouháme.
Slupka jde dobře seškrábnout čajovou lžičkou.
Ve větší, ideálně uzavíratelné, misce připravíme marinádu.
Smícháme jogurt, zázvor, česnek a šťávu z citronu s kořením dle rozpisu.
Kajenského pepře neboli chilli dáme jen lehce na špičku nože, doostřit můžeme kdykoliv později v průběhu vaření.

Kuřecí maso opláchneme a dobře osušíme.
Nakrájíme ho na nudličky nebo kostky.
Přendáme je k marinádě, dobře je v ní promícháme, aby byly kousky masa celé obalené.

Misku uzavřeme a odložíme na pár hodin marinovat do lednice.
Ideálně přes noc.


Orestování masa

  • Tak půl hodiny před zahájením vaření vyndáme naložené maso z lednice.
  • Promícháme ho a necháme stát v pokojové teplotě.

  • V hlubší větší pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje.
  • Maso restujeme po částech, aby na sobě kousky masa neležely.
    Promícháváme, aby byly osmažené ze všech stran.
    Díky marinádě ale nemůžeme očekávat opečení do hněda.

  • Orestované maso dáváme stranou na talíř nebo do misky.
  • Pánev nemyjeme, připravíme na ní omáčku.

Omáčka

Tři oloupané stroužky česneku utřeme.
Asi čtyřcentimetrový kousek zázvoru oškrábeme a najemno nastrouháme.
Měla by ho být jedna polévková lžíce.

  • V pánvi po restování kuřecích nudliček rozpustíme na mírném plameni 40 gramů másla s jednou polévkovou lžíci oleje.
  • Přidáme utřený česnek, nastrouhaný zázvor, 8 kusů kardamomu, po třech vrchovatých čajových lžičkách Garam Masala koření a kurkumy a zhruba čtyřcentimetrový kousek skořice.
    Minutu necháme rozvonět.

  • Přidáme polévkovou lžíci cukru a po minutě rajčatový protlak.
  • Okolo 2 minut na středním plameni mícháme.
    Cukr se začne táhnout a protlak chytne chuť pečených rajčat.
    Do pánve přilijeme pasírovaná rajčata a 2 čajové lžičky čerstvé šťávy z citronu.
    Přivedeme k varu, snížíme teplotu.

  • Okolo 8 minut za velmi častého míchání povaříme. 
  • Čím více bude obsah pánve houstnout, tím více mícháme a dáváme pozor na prskání rajčatové směsi z pánve.
    Máme hotový základ omáčky.


Povaření a dokončení

Do omáčky dáme orestované kousky kuřecího masa. 
Stěrkou stáhneme i šťávu z talíře nebo misky, kterou odložené maso pustilo.
Promícháme.

Podle potřeby zředíme 200 až 300 mililitry kuřecího vývaru.
Přivedeme k varu, stáhneme teplotu.
Okolo 8 minut na mírném plameni povaříme, maso by mělo být zcela měkké.
Podle potřeby dochutíme.
  • Citron může být málo kyselý, tak pár kapek přidáme.
  • Pasírovaná rajčata málo výrazná, tak vmícháme malou lžičku cukru.
  • Stejně tak může být skořicová kůra málo aromatická, pak přidáme na špičku nože mleté.
  • Pro větší ostrost přiostříme malým množstvím chilli koření.
  • V případě potřeby přisolíme.

Prostě si chuť vymazlíme. Přidáme vždy jen malé množství, promícháme a znovu ochutnáme a eventuálně pokračujeme v dochucování.
Na závěr vmícháme smetanu, přivedeme k varu, vypneme.
Ihned po vypnutí vmícháme kousek studeného másla.


Butter chicken podáváme posypaný lístky čerstvého koriandru, můžeme přidat pár kapek smetany.
Jako přílohu zvolíme rýží nebo indický chleba naan, budou fajn i brambory, hranolky, pečivo...







TIP!  Pokud máme, místo másla a oleje na restování a do základu omáčky použijeme přepuštěné máslo ghí, které je pro indickou kuchyni typické.

TIP!  Před závěrečným přidáním másla můžeme vmíchat jednu až dvě polévkové lžíce mletých mandlí.

TIP!  Podobnou úpravu kuřecího masa nabízí recept na Kuře po kavkazsku.  



Žádné komentáře:

Okomentovat