- 1000 g vepřové pečeně
- 400 g konzervovaných plátků žampionů
- 190 g konzervovaných sušených sekaných rajčat
- 150 g cibule (1 velká)
- 6 polévkových lžic hladké mouky
- 2 větší stroužky česneku
- olej nebo sádlo
- sůl, pepř
Jak na to
- cibuli rozkrájet na kolečka, orestovat, přendat do pekáče
- pečeni rozkrájet na plátky, naklepat, naříznout, osolit a opepřit
- plátky obalit v mouce, orestovat, přendat na cibuli, okmínovat, přidat utřený česnek
- zalít 300 ml vývaru, péct zakryté 10 minut při 200 °C, pak 30 minut při 170 °C
- měkké plátky přendat do hrnce, pekáč vypláchnout 100 ml vody, přilít do hrnce
- přidat scezené plátky žampionů a sekaná sušená rajčata
- povařit 2 minuty
.
- cibuli rozkrájet na kolečka, orestovat, přendat do pekáče
- pečeni rozkrájet na plátky, naklepat, naříznout, osolit a opepřit
- plátky obalit v mouce, orestovat, přendat na cibuli, okmínovat, přidat utřený česnek
- zalít 300 ml vývaru, péct zakryté 10 minut při 200 °C, pak 30 minut při 170 °C
- měkké plátky přendat do hrnce, pekáč vypláchnout 100 ml vody, přilít do hrnce
- přidat scezené plátky žampionů a sekaná sušená rajčata
- povařit 2 minuty
.
Orestování cibule
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.
V pánvi rozehřejeme tři polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla.
Nasypeme cibuli.
Plátky podáváme s opečeným nebo vařeným bramborem, hranolky, rýží, zeleninovým salátem, pečivem...
TIP! Stejně můžeme připravit plátky hovězí. V tom případě ale prodloužíme dobu pečení. Pro změknutí plátků budeme muset 15 až 20 minut přidat.
Okolo deseti minut ji na mírném plameni promícháváme do lehkého zabarvení.
Orestovaná kolečka cibule přendáme i s tukem do pekáče nebo pečicí mísy.
Ideální je stáhnout vše do pekáče stěrkou.
Příprava masa
Orestovaná kolečka cibule přendáme i s tukem do pekáče nebo pečicí mísy.
Ideální je stáhnout vše do pekáče stěrkou.
Příprava masa
- Vepřovou pečeni opláchneme studenou vodou a osušíme. Rozkrájíme ji na jeden až jeden a půl centimetru silné plátky.
Každý paličkou nebo rukou lehce naklepeme.
- Aby se plátky při tepelné úpravě nekroutily, nařízneme je po obvodu na třech až čtyřech místech do hloubky zhruba půl centimetru. Z obou stran je osolíme a opepříme.
- Do hlubokého talíře nasypeme šest polévkových lžic hladké mouky. Plátky v ní obalíme.
Nad talířem je oklepeme, aby opadla nepřichycená mouka.
Orestování plátků
Ve větší pánvi rozehřejeme pět polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla.
Moukou obalené plátky zprudka krátce z obou stran orestujeme do hněda.
Moukou obalené plátky zprudka krátce z obou stran orestujeme do hněda.
Orestované plátky poskládáme na cibuli do pekáče.
Pokud máme malou pánev a musíme tak plátky restovat na několikrát, hlídáme, aby se nepřipalovala mouka odpadlá z plátků! V případě potřeby pánev omyjeme a pokračujeme s novým tukem v restování.
Na pánev po restování plátků nalijeme 300 mililitrů vývaru.
Pokud máme malou pánev a musíme tak plátky restovat na několikrát, hlídáme, aby se nepřipalovala mouka odpadlá z plátků! V případě potřeby pánev omyjeme a pokračujeme s novým tukem v restování.
Na pánev po restování plátků nalijeme 300 mililitrů vývaru.
Necháme chvíli stát, uvolní se přípeky ze stěn pánve.
Ty dodávají chuť a barvu.
Pro případ, že nemáme vývar, povaříme ve 300 mililitrech kostku bujonu. Samozřejmě ale, že můžeme na podlití použít i čistou vodu.
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
- Oloupané plátky česneku utřeme nebo prolisujeme. Plátky v pekáči posypeme česnekem a zarovnanou čajovou lžičkou kmínu.
Přilijeme k nim vývar z pánve.
Stěrkou také důkladně stáhneme všechny přípeky ze stěn pánve.
- Pekáč zakryjeme. Vložíme ho do rozehřáté trouby.
- Po 10 minutách teplotu stáhneme na 170 °C. Pečeme dalších 30 minut.
Zkontrolujeme, pokud jsou plátky měkké, vyndáme z trouby.
V případě, že plátky ještě nejsou měkké, vrátíme je na 10 až 15 minut zpět do trouby.
Dokončení
- Žampiony z konzervy vysypeme do cedníku. Necháme je dobře vykapat.
- Měkké plátky přendáme z pekáče do širšího hrnce. Do pekáče nalijeme 100 mililitrů horké vody, promícháme a přilijeme k plátkům do hrnce.
Stěrkou také stáhneme všechny přípeky ze stěn i dna pekáče.
Do hrnce přidáme scezené plátky žampionů.
Vidličkou přímo z konzervy vmícháme konzervovaná sušená sekaná rajčata.
Malé množství oleje, které na vidličce s rajčaty také přidáváme je žádoucí.
- Na mírném plameni okolo dvou minut povaříme. Podle potřeby přisolíme.
Plátky podáváme s opečeným nebo vařeným bramborem, hranolky, rýží, zeleninovým salátem, pečivem...
TIP! Stejně můžeme připravit plátky hovězí. V tom případě ale prodloužíme dobu pečení. Pro změknutí plátků budeme muset 15 až 20 minut přidat.
Žádné komentáře:
Okomentovat