neděle 28. března 2021

Brokolice zapečená se smetanou

Brokolice zapečená se smetanou


  • 350 g brokolicových růžiček
  • 350 ml 35% smetany  
  • 150 g mozzarelly
  • 150 g parmazánu
  • 150 g anglické slaniny nebo tyrolského špeku nebo guanciale, nebo pancetty...
  • 80 g cibule
  • 30 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř


Jak na to  

- blanšírovat brokolicové růžičky, v cedníku je nechat okapat
- na suché pánvi orestovat pokrájenou slaninu, dát stranou na talířek
- z pánve v případě potřeby odebrat tuk, přidat máslo, restovat cibuli, přidat utřený česnek
- přilít smetanu, osolit, opepřit, vmíchat muškátový oříšek a podle chuti i jiné koření nebo bylinky
- povařit 3 minuty, vmíchat 1/3 nastrouhané mozzarelly, vypnout
- do smetany vmíchat opečenou slaninu a blanšírované brokolicové růžičky
- posypat zbylými 2/3 mozzarelly a nastrouhaným parmazánem 
- zapéct dozlatova pod grilem nebo v rozpálené troubě
.

Blanšírování brokolice

Blanšírováním, tedy krátkým povařením a následným prudkým zchlazením si zelenina uchová barvu, křupavost a většinu vitamínů.

  • Do hrnce dáme vařit dva a půl až tři litry vody, vmícháme do ní 2 čajové lžičky soli.
  • Hlávku brokolice rozdělíme na jednotlivé růžičky.
    V cedníku je propláchneme studenou vodou.
    Ze zbytků okrájené brokolice můžeme uvařit polévku. Pokud zbyl jen košťál, můžeme z něho po nastrouhání připravit karbanátky.

  • Vedle hrnce s vroucí vodou umístíme hrnec s vodou ledovou
  • Pokud máme kostky ledu, použijeme je, aby byla voda co nejvíce studená.

  • Do vroucí vody nasypeme brokolicové růžičky.
  • Jednu a půl až tři minuty je povaříme.
    Doba záleží na preferencích, čím déle je povaříme, tím více budou měkké.
    Děrovanou naběračkou růžičky ihned přendáme do vody ledové.
    Po dvou minutách je přendáme do cedníku a necháme okapat.


Příprava

Sloupnutou cibuli pokrájíme na kostičky.
Slaninu nebo špek také.
Na fotkách je příprava s tyrolským špekem. 
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Mozzarellu i parmazán nastrouháme.


Orestování slaniny a cibule

  • Na sucho rozehřejeme pánev.
  • Pokud máme vhodnou pro použití pod gril, neváháme ji použít.
    Nasypeme na ni kostičky slaniny nebo špeku, dozlatova je opečeme.
    Z pánve je přendáme na talířek.
    Pokud na pánvi zbylo hodně tuku, lžící ho odebereme. Stačí, když bude tukem dno jen lehce pokryté.

  • Na pánev přidáme máslo a nasypeme pokrájenou cibuli.
  • Na mírném plameni ji promícháváme.
    Po 5 minutách vmícháme česnek, necháme ho okolo půl minuty rozvonět.


Příprava na zapečení

Do pánve přilijeme smetanu.
Vmícháme do ní jednu zarovnanou čajovou lžičku soli, na špičku nože muškátového oříšku a podle chuti mletý pepř.
Na mírném plameni 3 minuty povaříme.

Přisypeme jednu třetinu nastrouhané mozzarelly.
Promícháme, vypneme.
Do povařené smetany vmícháme opečenou slaninu a okapané blanšírované okapané růžičky brokolice.


Zapečení 

Rozehřejeme gril.

  • V případě, že jsme do teď připravovali v pánvi vhodné k použití pod gril nebo v troubě, posypeme povrch nejdříve zbylými dvěma třetinami mozzarelly a pak nastrouhaným parmazánem.
  • Pokud takovou pánev nemáme, obsah přendáme do pekáčku nebo zapékací misky nebo do více menších zapékacích misek.
  • Posypeme nastrouhanou mozzarellou a parmazánem.
  • Na dvě až tři minuty dáme zapéct pod gril.

Zapečenou smetanovou brokolici podáváme s bagetou nebo samotnou. Výborná je i podávaná za studena.








TIP!  Pokud nemáme gril, rozehřejeme troubu na 250 °C, vložíme do ní připravenou brokolici a zapečeme dozlatova.

TIP!  Do smetany můžeme pro obměnu chuti vmíchat čerstvé nebo sušené bylinky nebo koření. Například tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránku, vločky chilli, kari koření...
Výborná varianta bude i s nastrouhanými jádry vlašských ořechů.

TIP!  Další variantou je přidat na pánev do osmažené cibule vrchovatou polévkovou lžíci rajčatového protlaku, minutu ho restovat a pak postupovat dál podle receptu.

TIP!  Místo sladké smetany můžeme použít smetanu zakysanou smíchanou s jedním nebo dvěma žloutky.

TIP!  Pokud použijeme méně tučnou smetanu nebo dáváme přednost hodně husté konzistenci, odebereme jednu polévkovou lžíci studené smetany, vmícháme do ní jednu čajovou lžičku bramborového nebo kukuřičného škrobu a směs přidáme do povařené smetany. 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat